家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Kimmywang 發表於 16-7-14 16:15
有無媽咪做著兒童教育基金規劃,我想資訊了解,或者有無人願意交流一下

我舅父十幾年前做過(幫佢個仔), 前兩年已經拎晒d錢出黎(因為佢個仔要出國讀書)
Not 投資

男爵府

Kimmywang 發表於 16-7-14 16:15
有無媽咪做著兒童教育基金規劃,我想資訊了解,或者有無人願意交流一下

其實主要系搞清楚你想買既系含投資成份既基金定純教育基金(不含投資),有d plan系直程系專for兒童教育 到1x歲後,連續拎番幾年錢,之後到某個歲數再有一筆錢
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

大力大力 發表於 16-7-18 20:15
供十幾年,甘保証回報係多少 ?

其實所有plan都系保證加非保證,有人可能會覺得非保證,即系吾肯定將來拎得番啦,首先份proposal 既非保證預期金額系根據過往平均回報而定,到時得到既金額的確吾會100%一樣,一定會有上下幾%出入。

至於可能有人會欵問點解咁著數,每年除番開d息高過銀行,一黎保險公司都要生存,同銀行搶客就要提供高d既回報,其次保險公司會將筆錢投資系定期派息既產品,例如債券,從而有筆錢去派比保單持有者

以massmutual為例,儲蓄計劃供5年,供完5年之後就吾洗供,到保單20年保證現金價值100%,total預期現金價值約本金既280%

之後每5年保證現金上升10%,直到第70年保證現金系200%,先吾好講咁長遠,如果去到保單第30年.保證現金系120%,total預期現金值約本金的560%

年期系比較長,所以適合d用黎for退休,兒童教育,吾等錢用但又想每月儲錢既朋友
咁當然啦 如果想高回報同年期短,只可以簡其他產品,債券,基金,股票乜都好

至於有個計劃系專for兒童教育,但大致上都系以上既原理

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

大力大力 發表於 16-7-18 20:53
20年 。。。。。

20年後咩世界 ?

你講得岩 20年後系咩世界大家都吾知 所以咪要預先準備,準備系必需,退休都需要準備,有目標想做都要去計劃點樣去實行,
每個人都會用吾同方法吾同工具去計劃,
問題吾在於果個方法或者工具系d乜,
重點系你有冇準備, 其實我已經吾系想講咩產品有用咩產品岩邊個

香港吾同外國,外國收重稅,所以福利好多,退休後都吾洗愁
香港份mpf俗稱強姦金,又有幾多人真系可以靠呢個mpf過世,
香港樓價貴乜野都貴,如果冇準備既話,到頭來辛苦果個系自己

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

大力大力 發表於 16-7-18 21:01
幾十年? 保險公司倒閉怎麼辦?

觀點與角度 如果連Aia,massmutual果d市值千幾億都信吾過,咁銀行都信吾過了
,我明你點諗,已經有既定立場,所以其實再講落去都冇意思,就好似政治立場咁,
anyway每個人諗法都吾同,我都會尊重你

都系果句保險公司冇問題,有問題既系agent既操守

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

大力大力 發表於 16-7-18 21:29
AIA 不是在 2008年差點倒閉嗎?

我以前做金融,在2008年前在中環同人講,美國最大4間投行,在2 ...

只可以說地球很危險

首頁

尾頁

跳至