醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友隻眼有眼倉, 醫生話可以係診所做手術, 話因為毛孔塞左令裏邊有倉, 如果揸藥膏唔知幾時先可以清晒, 大家建唔建議做手術?

別墅

vvitaa 發表於 16-7-15 14:44
小朋友隻眼有眼倉, 醫生話可以係診所做手術, 話因為毛孔塞左令裏邊有倉, 如果揸藥膏唔知幾時先可以清晒, 大 ...

我仔都有又過經验因為佢成日卒眼(可能因為鼻敏感影响),個医生俾左啲藥膏番去塗左一個星期左右都冇改善而且個瘡又好似大左所以都係要做手術,果次都係診所做,我仲要幫手捉住佢,我都唔敢睇驚心痛 做完之後帶左佢去食雪糕就有事啦!

男爵府

我個囡之前試過

做手術就要做
不過我就唔想個医生用全身麻醉
一睇c+就話要全身麻醉割眼倉
卒之帶左個囡睇政府
只用局部麻醉
仲有一共六個人(亜嬸同姑娘)噤住佢

子爵府

回覆 vvitaa 的帖子

不建議,我阿4歲時也試過,看私家專科,沒得你考慮,立即做但因麻醉有風險,就咁割。阿仔全程大喊大叫救命,聞者心酸。幾個月後又生,看政府已排了明愛眼科,未排到期已自己爆了。眼瘡容易生,割得幾多次?

別墅

睇多過醫生問下囉,真係有需要都要割。如果眼瘡硬左又大粒,係會影響小朋友睇野,又唔舒服。
亞仔三歲幾時都試過,滴完眼藥水係縮細左,但冇治本,一個月後又黎過,最後都係入院割。
初頭好擔心麻醉,不過擔心未問清楚醫生。其實亞仔只係聞氣,唔係成個人冇曬知覺。
最緊要係佢唔會嚇餐死。

會唔會再出,一來睇醫生手勢,二來真係睇飲食同眼部清潔。仔仔宜家六歲,一切正常,亦冇再生眼瘡。

大宅

回覆樓主:

囝囝2歲多時生過。看家庭科話要全身麻醉割,再看眼科就說可局部麻醉割,但我都覺得太危險了。再帶他看平時睇開的兒科問意見,醫生在檢查時好快手甘禁爆粒瘡,之後再搽抗生素藥膏约一星期便好翻了。翻發過一次都是用這方法,但第二次呀囝因為記得個醫生會整痛佢,好反坑,好在都ok, 無做過手術呀!

洋房

小朋友隻眼有眼倉, 醫生話可以係診所做手術, 話因為毛孔塞左令裏邊有倉, 如果揸藥膏唔知幾時先可以清晒, 大 ...

醫生開有隻眼藥水滴2次好返,唔知藥房有無,你想要pm我俾個牌子你

複式洋房

之前都試過,阿媽煲左龜燙去毒,之後冇事了!個時堅5想飲!但咩到試下!又怕E生話開刀!

伯爵府

回覆:小朋友(4歲)隻眼有眼倉, 好唔好做手術,

亞仔開始吽眼瘡,會去藥材店執夏桑菊,通常我執二人份量。
煲好,叫亞仔一日飲3杯。
第日就無事

我仔三歲開始,以往常生眼瘡,食藥、搽藥、熱敷、滴眼藥水、自己爆、甚至割過,可說經驗老到。

夏桑菊對醫治亞仔眼瘡好work。
(要自己煲,不要冲劑)

複式洋房

我女4歳時生過,搞到成隻眼都腫晒,睇私家話唔見意做手術,只搽藥膏和教用布包住熱雞蛋夫吓隻眼,我女夫咗2-3星期後粒眼瘡細咗,過多2個月完全好返晒,現在8歲都未再返發過。

男爵府

我之前生過,眼科醫生同我講一係做手術,如果唔係就用較暖既熱水(我用60C)浸棉花敷眼,連續敷2-3次,敷兩日度就會退。我跟住做果然真係退咗。

眼科醫生話我生眼挑針因為眼睫毛毛孔阻塞,只要整返乾淨就會好。我之後同女都試過,再用同一種方法,次次都會好返

首頁

尾頁

跳至