自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:其實你可以同D小朋友講仲玩緊,+唔好意思請

原帖由 廷廷媽 於 16-07-18 發表
其實你可以同D小朋友講仲玩緊, 唔好意思請讓返個位, 心裡咀咒人有咩意思?

男爵府

係囉,連聲唔該或者多謝都唔講真係下次唔好玩呢d遊戲,最多同多幾個fd一齊先玩

珍珠宮

引用:其實你可以同D小朋友講仲玩緊,+唔好意思請

原帖由 廷廷媽 於 16-07-18 發表
其實你可以同D小朋友講仲玩緊, 唔好意思請讓返個位, 心裡咀咒人有咩意思?
我小朋友細個時都會遇到類似情況,如果人地小朋友唔太粗魯,我都會請埋人地一齊玩!

否則,我都會同佢地講唔好意思,我地未玩完,請佢地落返去!

公爵府

其實啲人唔教啲細路真討厭

男爵府

birdbird 發表於 16-7-18 16:05
要維護自己權益, 係要即時出聲, 唔係過後先黎怨, 呢個亦係身教一種。

樓主遇到果d細路、家長, 唔係今時今 ...

一個女人抱住一歲bb要當場維護自己權益已經知道對方家長無家教,仲要硬碰硬??你唔好亂咁話同教人啦!君子不立危牆之下呀!

水晶宮

~phyllis~ 發表於 16-7-18 17:16
一個女人抱住一歲bb要當場維護自己權益已經知道對方家長無家教,仲要硬碰硬??你唔好亂咁話同教人啦 ...

在燒錢樂園對住d細路同家長講自己入咗錢唔想同人分享叫 ”硬碰硬”, 会招致自己不利?! 你咪危言聳聽就真! 如果係咁唔安全, d媽媽唔洗帶小朋友出街

我都係家長, 過来人呀!

水晶宮

~phyllis~ 發表於 16-7-18 17:16
一個女人抱住一歲bb要當場維護自己權益已經知道對方家長無家教,仲要硬碰硬??你唔好亂咁話同教人啦 ...

呢度都唔止我一個話可以出聲同d家長講啦, 經驗之談! 好多媽媽曾經自己帶一歲B去玩遇到類此情況!

子爵府

虎到金來勳章

我見過有小朋友見有吉位就坐上玩, 但唔只坐一次, 係旁邊睇住, 一有位就上, 佢媽媽仲話: 有位啦, 快D黎坐, 佢自己就走去玩其他遊戲機

侯爵府

傻蛋蛋 發表於 16-7-18 17:36
我見過有小朋友見有吉位就坐上玩, 但唔只坐一次, 係旁邊睇住, 一有位就上, 佢媽媽仲話: 有位啦, 快D黎坐, ...

我又聽過wow....唉

伯爵府

我通常入得錢就預咗個兩個吉位有小朋友坐
我會由佢地,有d真係見你入錢跑過來
身教好重要,小孩係你嘅一面鏡
我教我小朋友要一齊玩
得一個位時我先會出聲話我玩緊
所以我個b而家遇到人搶佢野,佢識話我玩緊ga
只要唔係打架,我覺得對多d小朋友對佢有益

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:Kayee128 的帖子

男爵府

我同個仔落kids club house都覺得好多無家教的細路
搶其他人手上玩緊既玩具
唯有教小朋友唔好學佢地、比人蝦要自保

子爵府

~phyllis~ 發表於 16-7-18 14:47
好明白你呀!我仔就快2歲,我教得佢太乖,出街玩成日比d8厭仔蝦! 我唔知自己有無做錯,睇住佢比d野蠻仔搶玩具 ...

呢樣真!究竟要教佢喺呢個現實世界,凡事巡規道舉但比人蝦到焦頭爛額,定學精d 寧願保護咗自己先?但可以肯定嘅,係一定會教佢做好自己先,不能害人。

侯爵府

回覆樓主:

其實你有道理就直接同啲細路講叫佢讓位,唔係就叫工作人員同佢阿媽講,人地直接覇你個位,我地都應該直接解決問題

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

而家愈來愈多這些𣎴知所謂的人!

男爵府

birdbird 發表於 16-7-18 17:21

在燒錢樂園對住d細路同家長講自己入咗錢唔想同人分享叫 ” ...

坦白講,我唔知你係邊個年代既媽媽,我淨係知我同樓主都係新手媽媽,抱住小朋友真係會唔敢嘈,如果我係街見到你,我已經抱住BB走啦!
而家d小朋友,蝦我仔比我叫停,2秒之後淚流滿面同自己呀媽哭訴,個呀媽睇哂成件事仲發顛鬧人想打人!從此我唔會再同人嘈,因為你唔知對方情緒如何,如果單純野蠻更無言!唔通下下報警?!

之前先有個婆婆同個孫係新城市出聲比人打到中風!新聞有賣,唔係帶小朋友出街危險,係同人爭執危險!我地唔係葉問,係論論盡盡抱住bb既新手媽媽!

我只係覺得樓主受完委屈仲要比你話好慘,所以幫口解釋下,無其他意思!

水晶宮

~phyllis~ 發表於 16-7-18 19:51
坦白講,我唔知你係邊個年代既媽媽,我淨係知我同樓主都係新手媽媽,抱住小朋友真係會唔敢嘈,如果我係街見到 ...

新手媽媽,
你由頭睇到尾, 唔止我一個話可以即場出声, 根本冇人叫樓主同人嘈交。仲有, 出聲之後見勢色唔對都要退。呢d野係要睇情況。 而你就指我教壞人, 係對我不公的指控。

水晶宮

~phyllis~ 發表於 16-7-18 19:51
坦白講,我唔知你係邊個年代既媽媽,我淨係知我同樓主都係新手媽媽,抱住小朋友真係會唔敢嘈,如果我係街見到 ...

仲有, 成件事是小事一宗但就看成委屈, 以後在不同場合會有更多更大的 “委屈”。

男爵府

回覆 Kayee128 的帖子

其實去乜乜樂園好多奇人奇事, 試過有次見到有人又係想玩木馬但唔想入錢, 叫個工人推住座木馬不斷行, 好肉酸, 又自私, 有冇諗過會推壞部木馬架

男爵府

birdbird 發表於 16-7-18 20:02

新手媽媽,

你咁講就啱啦!知道同人爭執會有危險,知道唔對路要走! 講清楚咪無誤會囉!仲有唔係指控,只係大家討論下姐!

首頁

尾頁

跳至