家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

有親戚租緊樓住, 近排樓價跌, 又就黎完約, 想同業主講減價, 其實同業主傾佢可以收番原有租價, 不過包多D野, 咁樣變相係平左租, 唔知有無JM咁做呢? 同埋可以包D乜呢? 電費? 水費? 車位?

男爵府

呢排市場缺盤租金上升,業主keep 返舊價已經好好,仲諗住要減租?

珍珠宮

回覆樓主:

如果真係有得傾,我覺得明碼實數會易一些。因唔知妳水電費是今個月一千下個月兩千或三千,又點做預算呢?

伯爵府

回覆:vvitaa 的帖子

包生仔應該有得傾

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:包生仔應該有得傾

原帖由 milkylok 於 16-07-19 發表
包生仔應該有得傾
但係要靚女先可以~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:有親戚租緊樓住, 近排樓價跌, 又就黎完約,

原帖由 vvitaa 於 16-07-19 發表
有親戚租緊樓住, 近排樓價跌, 又就黎完約, 想同業主講減價, 其實同業主傾佢可以收番原有租價, 不過包多D野, ...
正經答下你。。。。。

除非床位/劏房,一般正常樓,水/電業主ㄧ定唔會包,否則租客 24小時開泠氣,下下浴缸浸浴點算~

祗有盡力講價~

我有個倉租緊9000,两個月後两年約滿,業主話加到 12000 ,我話你儍架,佢話有朋友租,甘你租比朋友,我两個月後搬走,過左一星期佢找我話朋友已租左外面,10000租比我......現在膠着狀態,唔到我滿意價,大不了便搬走~

講價係要鬥大的~

amalee    發表於 16-7-19 10:43
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

vvitaa 發表於 16-7-19 03:59
有親戚租緊樓住, 近排樓價跌, 又就黎完約, 想同業主講減價, 其實同業主傾佢可以收番原有租價, 不過包多D野, ...
如果掉轉你係業主,你肯唔肯包呢D無上限開支?

子爵府

回覆:想同業主傾, 租金包多D野, 唔知得唔得

呢d無上下限開資,傾到比個叻你!☺☺☺

大宅

回覆 大力大力 的帖子

well done! D 業主呢個時勢仲鬥大, 正PK

上年升到HIGH HIGH 又係佢惡, 而家又係佢惡, 玩哂LA

大宅

回覆樓主:

而家租盤少,未必肯減,又要包其他,業主怕麻煩租客

男爵府

meii939 發表於 16-7-19 16:24
而家租盤少,未必肯減,又要包其他,業主怕麻煩租客

咪係囉,此一時不同彼一時,自己出去地產舖行個圈就知呢排咩市況啦

大宅

睇你個屋係邊, 沙田第一城都升返晒啦, 租一D 都冇減過

大宅

如果我係業主, 寧願減租好過, 唔洗煩

大宅

回覆 大力大力 的帖子

就係覺得電費, 水費無定額, 所以想看看有無JM傾過包D乜咁?所以一問

侯爵府

引用:有親戚租緊樓住,+近排樓價跌,+又就黎完約,+

原帖由 vvitaa 於 16-07-19 發表
未聽過,要求減租實際易行,但正直暑假租務旺季,準備9月入學既家長會周圍搵盤,會令租盤緊要&搶高租金。
我係業主,我寧願多多要求既租客搬,我另租比第二個算。

男爵府

熱血勳章 爸B勳章

你叫你親友去地產搵定租盤.....搵到平過的又合心水的...有後著先好同業主傾....

講價要睇左市場先.......樓價跌唔等於租跌.....

樓價跌...個個等買樓...多人租...租金不跟跌的....

一陣同業主傾....業主唔鐘意煩...唔租俾你親友....或要加租....佢就慘了..

大宅

你搵定屋啦

男爵府

babamame 發表於 16-7-20 17:20
你搵定屋啦

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 mama01 的帖子

係架,旺季租盤少,業主話晒事!

複式洋房

vvitaa 發表於 16-7-19 03:59

可以, 但係而家租務市場係業主比較有優勢,要傾唔容易

首頁

尾頁

跳至