論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

係我第一個工人, 朋友嘅工人姐姐介紹, 佢做左2年, 8月完約, 今年3月發現佢借左錢, 同左佢上去搵財仔, 借左2萬, 有一期無還所以收到信, 基於佢做野OK, 好正常, 亦都好錫小朋友, 叫左佢還清D錢, 唔可以再借, 再借就炒人.....6月個時同佢續左約(自己攪續約手續), 目前未完成所有手續(入左紙比入境處等緊), 尋日發現佢又借左錢未還, 係另一間財仔, 今次係4萬幾蚊
未同佢傾, 係已買左CEBU來回機票, 係12月放假, 擔心同佢傾完佢唔還, 12月一去不回.....我同C6傾過, 如果佢會還就由得佢, 因為有朋友做AGENT, 工人9成有借錢.....再轉下一個工人都好大機會係會咁, 諗緊點做好

我舊同學之前係做AGENT, 佢有兩個提議, 同佢傾要佢還, 再有下次唔會再同佢講, 請另一個, 之後即炒(唔洗有真空期無工人用), 如果佢已講明唔還, 去入境處放棄續約, 將12月機票改用送去回鄉, 唔洗補錢即走, 但要再比錢請另一個工人
另一個方法係唔同佢講, 下次再收信就請另一個, 之後補錢即炒(唔洗有真空期無工人用), 因為下年4月細B出世....所以一定要再請工人, 大家可唔可以比D提議我? 唔該哂

子爵府

借錢唔犯法,佢唔還先煩,但僱主冇責任,又唔使驚

D工人係冇信用嘅,你信佢一成都死,佢有新合约,就仲借到多D,

佢做嘢ok, 咪由佢,但佢可能會走佬,唔知嘅,自己唔好借俾佢,幫佢還,做得一日得一日

別墅

回覆樓主:

其實唔係佢還唔還,係評估佢還唔還到,一共六萬加息,如果準時還錢可能差不多食晒佢每月份糧,這個情况會維持好耐,咁佢嘅家人長期冇生活费,根本顶唔到,你心裏有數,咁好快佢會唔還或再向其他財仔再借。如果12月走佬。臨走佬前再借大筆d.

你個工人係唔會停借錢

別墅

bu_mama 發表於 16-7-22 08:12

其實唔係佢還唔還,係評估佢還唔還到,一共六萬加息,如果準時 ...

認同,他可能想唔返過來,走佬

男爵府

最怕佢偷屋企野去賣

男爵府

bu_mama 發表於 16-7-22 08:12

咁我係咪應該要即刻去入境處斷佢約?cebu可以改機票嗎?

首頁

尾頁

跳至