母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

新手媽媽咩野都唔識想問下
我打算全泵感老公可幫手
幾時開始可以?一開始就得?
每日泵幾多次到?
如果泵得多過bb食咁點分配?

謝謝

子爵府

你bb出左世未呀

老生常談,要埋身多奶先上得快。我個陣有泵比老公餵,不過都係一兩餐,其餘都係埋身

初生2-3小時食一次,你要泵多過佢食的次數。例如佢食10次,你要泵11次

大宅

你未生,點解吾試下埋身餵?其實泵出黎仲浪費時間,又要洗,又要消毒,增加奶量又慢,因為我都系全泵媽,真系好辛苦

伯爵府

askb 發表於 16-7-23 12:41
我打算全泵感老公可幫手
我試咗兩個禮拜埋身就變全泵,基本上開頭真係密密泵,一日泵7/8次,半夜都要泵,有多奶就雪起佢,但係有心理準備,全泵係好辛苦,時間用多咗又要洗野,出街又麻煩,埋到就埋身好啲

大宅

Fionhohoho 發表於 16-7-23 12:51
你bb出左世未呀

老生常談,要埋身多奶先上得快。我個陣有泵比老公餵,不過都係一兩餐,其餘都係埋身

未生,所以想問下意見再睇下,謝謝

大宅

watkityee1988 發表於 16-7-23 18:41
你未生,點解吾試下埋身餵?其實泵出黎仲浪費時間,又要洗,又要消毒,增加奶量又慢,因為我都系全泵媽,真 ...

想問下意見再睇下,了解多一點,謝謝

大宅

Ytfc 發表於 16-7-23 18:57
我試咗兩個禮拜埋身就變全泵,基本上開頭真係密密泵,一日泵7/8次,半夜都要泵,有多奶就雪起佢,但係有心 ...

點解埋身後決定泵呀?

別墅

我打算全泵感老公可幫手

如果可以埋身真係埋身好啲~ 我係全泵媽~ 我出奶慢要好長時間先泵完~ 泵完又要洗又要餵~ 浪費左好多陪bb 既時間~ 我就係好多時洗同餵都交俾先生攪~結果bb完全唔黐我~ 試過瞓瞓吓嚇醒咗爆喊時我抱佢~ 佢唔要我~ 要去爸爸到~ 果吓傷心到我爆喊~ 我咁辛苦日泵夜泵~ 佢竟然唔要我~
泵媽出街唔出得耐~ 定時定候要返屋企泵奶~ 一係就帶哂啲工具出街 又奶樽又泵奶器又雪種雪住泵出黎既奶~ 你最後都係會快快返屋企~ 仲要搵地方泵奶都係一個問題~
如果埋到身真係埋身方便好多~

伯爵府

askb 發表於 16-7-24 13:11
點解埋身後決定泵呀?

我冇耐性,我仔少少早產,咀細又唔係好夠力啜,埋親唔係喊/扭就係訓,又食唔多,坐月又要密密餵,完全唔夠訓之下一埋身我已經有想崩潰嘅感覺,我餵到喊或者抱住個仔發呆,我老公見唔對路私下同陪月同埋我媽傾完,一齊禁止我埋身。全泵有樣好就係知佢食幾多,感覺上好似辛苦得黎有啲價值,其他人又可幫手餵,埋身就扭多過食。

當然呢個只係我經歷,有啲bb一開始就食得好好,有啲媽媽亦好有耐性,其實只要有耐性係一定磨合到嘅,同埋一成功埋到身,的確係好過泵,加油呀,祝你到時奶路暢通

複式洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

男爵府

其實埋身定全泵定奶粉,bb未出世、自己未試過都未必可以好肯定咁「揀」邊樣。點樣做,或者可以點做,有好多因素影響:1)媽媽身體狀況。2)媽媽休息/身心健康。3)媽媽意志/對各種餵哺方法的信念想法。4)家人支援/想法。5)bb身體狀況。6)餵哺技巧等等。以我自己為例,未出世前覺得餵到就餵,餵唔到就奶粉。到出左世,發現同樓上講一樣,bb食唔到,一抱起放埋身就崩潰,休息又唔夠,bb又黃,要補奶粉。當時係非常抑鬱。及後乳腺炎,想全粉,但家人「壓力」,轉全泵加補奶粉。埋身/全泵,優缺點一定有。我無埋身咁滯,埋身讓我感受到的係挫敗加累,好累好累。當然人人不同,有人覺得好方便好親密。同埋我相信bb會好依賴媽媽乳頭,例如半夜醒要乳頭,會令媽媽一段長時間休息唔好。我b半夜醒,塞奶嘴ok,但都要醒幾次,所以我好佩服人奶媽半夜餵奶。而全泵,好處係解決到乳頭損、抗拒餵奶的挫敗、知道食幾多、穩定食量令餵食時間穩定等等,但同時,因為有奶量睇到,會有追奶壓力,好似要跑數咁。要泵清一滴不剩,等如要你默書次次一百分的壓力。好多野洗。最重要係好花時間,要定時會限制你社交生活。更令你好少時間湊bb, 令bb唔黐你。
總之,唔好因為餵奶問題令自己唔開心,bb同媽媽同樣重要。到時感受過,就會知邊樣最適合自己同bb. 唔需要諗太多。

大宅

回覆:新手媽想全泵奶求建議

我b出世響醫院食水奶,出院我已經全泵從來冇比佢啜過,多湯水多食飯就夠奶,初頭一日10泵,好在我有工人洗野,買多幾set喇叭冇咁辛苦,奶樽最好fit到個泵,直接入樽唔駛倒黎倒去。
泵奶都會乳頭痛,買定卵磷脂,通草果d通乳,仲有羊脂膏搽乳頭,另外用普通水樽已經可以做到冷熱full。
得到家人共識支持先做最後決定,我要返工,乳頭又生左好多疣,所以先唔埋身。
祝你順利

水晶宮

我都係全泵。喺醫院時有試過埋身,但係bb未學識啜,啜到損晒,啜 5mins 就唞 10 mins, 後來又黃又少尿,加上我又未上奶,又無耐性。。。各種因素下結果一返到屋企就變全泵。

全泵好處係其他人可以幫手餵,講真好好多,交比工人之後我可以連續訓返4 個鐘先再接手 (我 bb 係兩個鐘食一次,所以夜晚差不多無得訓)。我買左 3 套泵,10幾個奶樽,工人早晚洗一次,都唔係太多功夫。上奶亦都無問題,雪櫃浸住都有起碼幾支奶喺到。我發覺奶量一樣會跟住 bb 長大而增多。我4-6個鐘先泵一次,小心唔好比佢塞有硬塊就得。

至於你話少左親子時間。可能我 bb 得三個月大,都係半舊飯,暫時未有太多互動啦。又可能係我對餵奶呢個動作無放太多"感情", 好直接餵就餵,泵就泵,食係簡單需要,所以埋唔埋身都無咩所謂。

大宅

我係因為要返工,所以先至要泵,不過我人響屋企時就埋身,埋身方便好多,事前唔駛set嘢,拉高件衫拉低個bra就餵得,餵完仲要唔駛掃風,又唔駛執嘢

水晶宮

我打算全泵感老公可幫手
個人覺得除非BB真係食唔到(例如要留醫或經母乳姑娘指導埋身後都唔得),否則一開始就泵係浪費時間資源人力,更會為媽媽增添心理負擔。埋身慳水慳力慳時間,亦較易上奶,何樂不為?泵要付出更多努力,而嗰種努力係較難維持,唔似埋身長食長有。

大宅

我個B因為早產,而家仲係NICU,所以我只可以泵出黎俾佢...
我而家坐月有陪月煮飯,又唔洗湊B,理論上應該可以休息好D,不過我開頭果兩個星期都因為泵奶而崩潰左.....
每次泵完都差不多一個鐘,其實好攰....陪月話如果有D BB好啜得,可以5分鐘幫阿媽啜清一邊....

而且出街要泵奶真係好麻煩...

如果可以埋到身...真係唔好泵呀....

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊