親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前一家三口去完台中,分享一下行程俾大家參考一下~
day 1:搭下晝機去台中,班機delay左,約左包車17:30,好彩趕得切,o係機場買電話卡同提款,然後去水里住宿 [禪與松休閒養生會館],貪佢食物較健康同埋環境清靜。

day 2:附近行幾分鐘就可以去到[水里蛇窯陶藝文化園區],然後包車去左[車埕車站]、[紙教堂],再去日月潭唔包車去唔到既地方包括[文武廟]、[日月潭進水位]、[慈恩塔] <--要行20分鐘、[孔雀園] (有d細),然後就返民宿 [水社海]~

day 3:[日月潭遊湖],順便去[九族九化村] (三杯雞好好食)

day 4:朝早食完早餐去清境,去到食桶仔雞,然後去左周圍行下

day 5:睇[合歡山日出],然後[青青草原],行步道落[小瑞士花園]<--冇d體力都唔好咁做,然後行返民宿 [清境峰情]

day 6:包車返台中,去一中街食午餐、shopping,夜晚再去逢甲同shopping,住[達欣商務精品飯店]

day 7:包車買手信、清水休息站食午餐、高美濕地,然後下晝機返香港

家人鍾意自然景點,對人造景點冇興趣,所以冇加宮原眼科/彩色省村等等必去景點~

題外話:

個包車司機係day 1民宿幫我book既,不過佢勁好人,而且最重要係o個日係佢架新車o岩o岩出廠(佢係年青人,但開左好多年車),所以我地一家係佢第一個客人XD 然後之後既行程我都即刻繼續請佢包車~ 唔想拎住行李搭公車~ 佢又一口應承喎~ 我問佢邊度可以買到D咩手信,佢都即刻幫我搵路,所以我都問左佢拎contact,之後去台中玩我都會搵佢包車~

Cheuk2012    發表於 17-12-2 22:23
最鍾意去台灣旅行,尤其係台灣中部~
也曾到訪 | 大阪 | 首爾 | 釜山 | 檳城 | 怡保 | 吉隆坡 | 澳門 | 北京 | 雲南 | 貴州

遊記分享:
台中包車遊台中、日月潭、清境
澎湖旅遊分享
5日4夜包車台中到台北

大宅

我們也是比較喜歡自然景觀 你的行程很吸引 請問包車價錢和司機contact

別墅

回覆 lovekiki8 的帖子

其實台中仲有其它自然景點, 不過o個陣行程時間安排就唔到, 呢個禮拜尾我去多轉台中返黎再分享下~
我只係包左day 1, 2, 6, 7, o個陣我好似全數俾12000台幣, 計返港紙都唔使3000, 已經cover哂大部份交通費~ (日月潭去清境係搭民宿共乘車)

司機張先生, contact我另外俾你
也曾到訪 | 大阪 | 首爾 | 釜山 | 檳城 | 怡保 | 吉隆坡 | 澳門 | 北京 | 雲南 | 貴州

遊記分享:
澎湖旅遊分享
5日4夜包車台中到台北

複式洋房

我想要司機contact

子爵府

charsalad 發表於 16-8-7 16:04

其實台中仲有其它自然景點, 不過o個陣行程時間安排就唔到, 呢個禮拜尾我去多轉台中 ...

我們自己租車2100/日

大宅

lovekiki8 發表於 16-8-7 07:56
我們也是比較喜歡自然景觀 你的行程很吸引 請問包車價錢和司機contact

我10月都去台中,都想要司機contact呀,唔該晒

大宅

我都想要司機電話,thx

大宅

我都想要包車電話!Thx

別墅

已經私訊俾左各位~

遊記分享:
澎湖旅遊分享
5日4夜包車台中到台北

複式洋房

charsalad 發表於 16-8-23 17:09
已經私訊俾左各位~

我想要司機contact, thx!

大宅

回覆:[分享] 台中包車遊台中、日月潭、清境

3000/一日?我都想要contact&#128591;&#127995;

別墅

回覆 newterry 的帖子

因為day 1只是單程接載, 最後一日都只係book幾個鐘, 所以計落又唔係貴, 不過隔左幾個月我唔知個司機而家仲係唔係收呢個價呀~

遊記分享:
澎湖旅遊分享
5日4夜包車台中到台北

男爵府

畀面勳章

charsalad 發表於 16-9-1 14:07
回覆 newterry 的帖子

因為day 1只是單程接載, 最後一日都只係book幾個鐘, 所以計落又唔係貴, 不過隔左幾 ...
可以給我包車資料嗎?

大宅

食得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

回覆 charsalad 的帖子

請問日月潭進水位近哪?有咩睇?有冇相參考?值得去嗎?

別墅

回覆 JR08 的帖子

呢個係日月潭周邊既地圖~ 地圖係民宿俾我既, 日月潭進水位就係日月湧泉, 要行1~2分鐘山路落去個涼亭睇, 其實就係得個出水位睇囉~ 平時睇開靜態既日月潭, 呢度就可以睇到潭水點樣出黎~

遊記分享:
澎湖旅遊分享
5日4夜包車台中到台北

複式洋房

回覆樓主:

Hi. can u gave me the driver contact no..many thanks

大宅

可否pm 司機contact给我? 謝謝!

大宅

charsalad 發表於 16-8-7 16:04

其實台中仲有其它自然景點, 不過o個陣行程時間安排就唔到, 呢個禮拜尾我去多轉台中 ...
我想要司機contact, thx

別墅

已經俾大家喇~ 見到hkexpress做緊超特價好想再去......

遊記分享:
澎湖旅遊分享
5日4夜包車台中到台北

大宅

charsalad 發表於 16-8-1 21:13
之前一家三口去完台中,分享一下行程俾大家參考一下~
day 1:搭下晝機去台中,班機delay左,約左包車17:30 ...
想問下咁你覺得張生嘅駕駛技術ok嗎?開車定嗎?對臺中熱門景點的路程熟悉嗎?

首頁

尾頁

跳至