烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

bosch 發表於 16-8-17 04:56
我未舞得店部kenwood. 用預拌粉, 整pizza 底同港式包都ok. 我整湯種包初初係軟, 第二日就一切 ...

甘奇怪?我呢邊d普通supper market就有大把高筋粉賣,其實唔使好明白d術語,好多時高筋麵粉d包裝已經系麵包,甘就系專門for整麵包囉,我有時會看包裝上面列出含protein 的成分,如果大於10%的多數就系高筋麵粉,整麵包咯d一般都13%以上。

子爵府

引用:你有小朋友咁肯定係用麵包機啦,我之前都係

原帖由 ekgw 於 16-08-16 發表
你有小朋友咁肯定係用麵包機啦,我之前都係用廚師機,但自從有麵包機之後反而整多左包,方便太多了,新手用 ...
係呀。我都有小朋友加大人,佢地係食物化鑪。每次上完造包堂,5至6個麵包,第二天d包已經被oK。用麵包機方便d,但我是造有餡麵包,所以一定做造形麵包,家人不喜歡吃方包。

子爵府

引用:Quote:PandaVV 發表於 16-8-11 20:34 其實

原帖由 monkeydiary 於 16-08-16 發表
請問邊度可以上整麵包堂?
ERB

伯爵府

回覆樓主:

請問有那款麵包機可轉英文版面?
又或者中英版面也有?

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

baby_alpaca 發表於 16-8-4 09:01
你的意見太寶貴了!我以為廚師機攪麵團會攪得好過普通麵包機?其實我咩都唔識更加無實戰過,只系聽d人甘講 ...

Thermomix 係澳洲有個幾次意外,煮熱野時個蓋飛出來,D熱汁整到個主婦嚴重燙傷,thermomix 仲想私下俾錢了左件事,但係個主婦將呢件事公開比大家知道,已經通晒天上晒報紙。

大宅

TakMei 發表於 16-9-3 07:04
Thermomix 係澳洲有個幾次意外,煮熱野時個蓋飛出來,D熱汁整到個主婦嚴重燙傷,thermomix 仲想私下俾錢了 ...

甘恐怖我有個同事幾乎日日都用thermomix

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:baby_alpaca 發表於 16-8-11 16:06

原帖由 mickey2013 於 16-08-11 發表
你可以先去上堂, 再睇下係咪真係鍾意整先買
可以介紹邊到學整麵包嗎?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

3b 發表於 16-9-11 22:22
可以介紹邊到學整麵包嗎?
觀塘獨角仙d人話好好,我自己上個d二千蚊日既就唔介紹啦,貴到嚇親人(雖然勁正)

首頁

尾頁

跳至