潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友幫忙買咗個袋但睇唔明張單,我又唔記得佢比card or cash,如果比card係咪credit card上面個數已經係實數,唔使再退稅?
如果比cash的話,係咪標價嘅齊頭數就係連稅?
謝謝!

大宅

blueboy 發表於 16-8-9 22:36
朋友幫忙買咗個袋但睇唔明張單,我又唔記得佢比card or cash,如果比card係咪credit card上面個數已經係實 ...

如果credit card,錄咗嘅銀碼係退稅前。

伯爵府

回覆:請問各日本H達人,日本伊勢丹買H袋係扣咗稅未?

Card 同cash一樣,如百貨公司H shop買嘢單上價錢連稅,要先俾錢然後去tax refund counter 退稅,而且一定係退cash,但要收手續費所以並非退足8%稅款

大宅

yinkei 發表於 16-8-9 22:43
如果credit card,錄咗嘅銀碼係退稅前。

H 都一樣嗎?我以前去大阪阪急H好似唔使去地庫搞退稅,但喺其他部門買就要,不過我上次去都好耐啦,唔肯定有沒有記錯

大宅

gzilla 發表於 16-8-9 23:31
Card 同cash一樣,如百貨公司H shop買嘢單上價錢連稅,要先俾錢然後去tax refund counter 退稅,而且一定係 ...

H 都一樣嗎?我以前去大阪阪急H好似唔使去地庫搞退稅,但喺其他部門買就要,不過我上次去都好耐啦,唔肯定有沒有記錯,伊勢丹我就未買過
咁即係簽卡再減退稅單上的銀碼?要當日辧退稅嗎?

伯爵府

引用:Quote:gzilla+發表於+16-8-9+23:31+Card+同

原帖由 blueboy 於 16-08-09 發表
H 都一樣嗎?我以前去大阪阪急H好似唔使去地庫搞退稅,但喺其他部門買就要,不過我上次去都好耐啦,唔肯定 ...
我6月先去完日本,百貨公司仲係要先付後退,除非最近改咗啦

其實日本啲收據通常都好清楚,你睇張單應該知稅拔銀碼

大宅

gzilla 發表於 16-8-10 00:14
我6月先去完日本,百貨公司仲係要先付後退,除非最近改咗啦

其實日本啲收據通常都好清楚,你睇張單應該知 ...
我都記得多數都係先付後退,但有時只係去H買野又好似唔使去另一層退稅,搞到我都唔肯定。
我依家未見到張單呀,遲吓有單再上黎請教
謝謝!

首頁

尾頁

跳至