夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我和老公結婚10年,現在我是全職主婦,老公每年都會失業,就算搵到工人工也不高啊,老公一個月比13000元我,家裏所有開支我全包,10年來老公從來沒有送過一件超過$1000的禮物給我,我亦都不是一個貪錢的人,但現在我覺得我應否這樣一直跟他捱窮下去,家裏的存款也得幾萬,現在感情歸於平淡,老公回家只會玩遊戲,不會陪小孩,小孩亦都沒有多餘錢可以參加其他科活動,現在常常在想我全心全意為了這頭家, 10多年來,我付出了所有,但奶奶會覺得老公將所有的錢都給我,好像我是一個貪錢的女人,自問在日常生活中,我從來沒有買過任何一樣超過$500的東西,我在想我已經不是一個很物質的人,但我的人生真的一直都要這樣嗎?現在在這個家,好像沒有人可以幫到我,我的心現在常常在想我不想捱窮了,真的不知道可以怎樣做!

子爵府

jennifergo2002 發表於 16-8-10 17:54
我和老公結婚10年,現在我是全職主婦,老公每年都會失業,就算搵到工人工也不高啊,老公一個月比13000元我 ...

你出嚟做嘢,自己買嘢比自己囉。點解要做全職主婦又覺得物質不足。

男爵府

出去返工咯,自己搵自己洗⋯⋯
你自己冇嘢做,係度嫌棄你老公,道理上都講唔通啦⋯⋯
生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

別墅

月牙兒♡ 發表於 16-8-10 17:58
你出嚟做嘢,自己買嘢比自己囉。點解要做全職主婦又覺得物質不足。

我自問一啲都不物質,如果我是物質早要走了,只是老公沒有上進心,每年做失業的問題都重複重複地發生,從來都沒有想過怎樣解決這個問題,我有出來做兼職,一個月有$3000 ,但$3000可以做啲咩呀,知道錢俾阿仔去補習,同埋一些他喜歡的!

別墅

jennifergo2002 發表於 16-8-10 18:01
我自問一啲都不物質,如果我是物質早要走了,只是老公沒有上進心,每年做失業的問題都重複重複地發生,從 ...

我都想自己出嚟可以返全職,問題係沒有人幫我湊小朋友,小朋友太細啦,我只可以在他上學的時候做兼職!試過請工人,一年換左三個,換到我怕怕了,我只搵一份一萬蚊的工,請一個工人要比$5000 ,自己要搭車食飯,等於冇返工!

子爵府

每年都會失業意思係咪行業問題?每年都會有段時間無工開?

搵到工升幅有限、所以你覺得人工唔高?

如果你老公扣左零用、都俾到萬三蚊你、你諗下你自己part time 都係得三千蚊、就知搵食艱難,

不如試下調轉、你老公全職留在屋企、你又出去搵下工、生活質素會唔會改善到?
如果改善到、先再怨老公人工唔高

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

同佢分開就可以有錢咩?

rayrayus    發表於 16-8-12 01:55

別墅

Flowerpig 發表於 16-8-10 18:10
每年都會失業意思係咪行業問題?每年都會有段時間無工開?

搵到工升幅有限、所以你覺得人工唔高?

有試過這樣用,但他完全不理個小朋友,什麼都等我回來做

翡翠宮

如果因為佢無錢分開;
咁分開左你咪更無錢

別墅

mini1204 發表於 16-8-10 18:19
如果因為佢無錢分開;
咁分開左你咪更無錢

我可以帶小朋友回外婆家,我再出去反工,現在外婆家離我度太遠了

別墅

jennifergo2002 發表於 16-8-10 18:25
我可以帶小朋友回外婆家,我再出去反工,現在外婆家離我度太遠了

結婚10年,連一次坐飛機去旅行都沒有,更打沒有錢給媽媽,某程度上都覺得自己幾失敗

子爵府

jennifergo2002 發表於 16-8-10 18:29
結婚10年,連一次坐飛機去旅行都沒有,更打沒有錢給媽媽,某程度上都覺得自己幾失敗
...

咁真係冇辦法,嫁咗窮郎就咁一世... 搵唔多又生小朋友,唯有將資源撥比小朋友。

我一直堅持自己要工作,年過40之後都有幾萬一個月,生活舒服得多。另一樣係因為我有工作,就算冇男人我都可以好好地生活。

別墅

月牙兒♡ 發表於 16-8-10 18:45

咁真係冇辦法,嫁咗窮郎就咁一世... 搵唔多又生小朋友,唯 ...

我都有堅持工作,只是頭兩年小朋友讀書沒有工作,但是好像這國家所有事都是我一個來負責,老公只是俾咗家用就當完成任務,太多太多的辛苦,沒法可以說出,連婚姻輔導也見埋,好像所有野都是我一個人在努力,這樣還值得走下去嗎

複式洋房

如果想要上進既男人,點解當初揀呢個男人呢?如果因為愛而揀呢個男人,你而家又愛小朋友,咁咪你自己抵諗啲,你自己上進啲囉唔係個個行業既人話上進就上進到架

別墅

念珠菌 發表於 16-8-10 18:54
如果想要上進既男人,點解當初揀呢個男人呢?如果因為愛而揀呢個男人,你而家又愛小朋友,咁咪你自己抵諗啲 ...

當初太細個結婚,都搞不清楚結婚是什麼?10多年過去,我不斷在長大,但身邊的那個好像長不大,我常常在想,我究竟是他的老婆,還是他的老媽子

子爵府

jennifergo2002 發表於 16-8-10 18:53
我都有堅持工作,只是頭兩年小朋友讀書沒有工作,但是好像這國家所有事都是我一個來負責,老公只是俾咗家 ...

我會話唔值得。但只係我個人睇法。

我係過來人,前夫冇愛護我,冇關心過我。錢都冇比過我。我需要一個伴侶同我互相愛護走埋下半生。我35歲離婚,假如我有70歲命,我唔想剩低35年都孤獨空虛,無人關心愛護。

幸福係自己尋找嘅。離婚後我認識衣家嘅老公,非常恩愛。

瑪瑙宮

掉轉個家得您孭得唔得丫? 佢年年有時間無工開您早知的. 您唔應該做 ftm, 應該 keep 住做野, 細路比您媽湊, weekend 先返黎. 唔好無錢就黎話唔要婚姻.

翡翠宮

jennifergo2002 發表於 16-8-10 18:25

咁你有planning就ok

別墅

mini1204 發表於 16-8-10 19:37
咁你有planning就ok

對心個男人已到絕望,不是因無錢想走,是覺得自己好失敗,阿媽養大我,我無養她已經慘,還要她常擔心我無飯開,我好願意去反工,但為左找人湊仔,攪到好怕,又不可以無人睇住個仔,我已在可以工作的時候,全反工,就是為了阿仔所以一直在努力,但現在好像已經無力了

翡翠宮

jennifergo2002 發表於 16-8-10 19:45
對心個男人已到絕望,不是因無錢想走,是覺得自己好失敗,阿媽養大我,我無養她已經慘,還要她常擔心我無 ...

如果佢真係廢到無朋友你都無謂忍

首頁

尾頁

跳至