箍牙疑問,請指教

fat_chu
|

各位JM好。
交代下背景先,小妹人到中年,剛開始箍牙(約開始了3個月)
找了專科牙醫,用傳統鐵cool
(因為想快!同慳返幾千蚊
主要牙既問題係有爆牙。
所以要mock爆牙側邊兩隻牙,
而家牙醫同我加左個「彈弓」,
用意係想將爆牙快d cool返平(如圖)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
fat_chu
|
請問有冇同我一樣,試過加呢個「彈弓」?
作用是否真的明顯
因為我覺得佢反而拉闊左個我mock牙位
不過今個月係剛上姐,
牙醫有講下次會加力同拉鬆個彈弓既
baby_ju
|
唔識, 幫推
fat_chu
|
baby_ju 發表於 16-8-20 23:21
唔識, 幫推

不過冇咩回覆。。。
baby_ju
|
你箍3年要幾錢呀
baby_ju
|
佢報比我26個月, 56k, 全包, 包剝牙,表面洗牙。
fat_chu
|
baby_ju 發表於 16-8-20 23:55
你箍3年要幾錢呀

其實就咁既,唔係計時間長短既,總之cool完就3萬8羅,
咁有d人快d係呢個$,
有d人慢既好似我咁,又係呢個$羅。。。
而我個係專科,所以會貴D
同埋係cool鐵既(因為鐵係最快)
baby_ju
|
好開心有人同我差不多時間箍牙, 多個知音人
baby_ju
|
38k正常價呀
fat_chu
|
baby_ju 發表於 16-8-20 23:58
38k正常價呀

專科黎講,差不多了,
但有朋友cool緊,
佢唔係好唔齊d牙,
所以唔洗mock,
Cool普通牙醫起元朗(佢住同返工都起元朗,方便同佢自己搵開呢個醫生整牙,覺得細心,所以選呢個醫生)
佢都係cool鐵,只係22k,
都差一截$,
但冇計,始終元朗租冇咁貴、又唔係專科,
係會平架啦
fat_chu
|
baby_ju 發表於 16-8-20 23:56
佢報比我26個月, 56k, 全包, 包剝牙,表面洗牙。

妳cool透明的嗎?如果唔係應該不用56k?

baby_ju
|
第一次樓下普通科醫生, 話我複習,幫唔到我,轉左去專科
第二個睇峥峥, 報over 10萬, 嚇死我
第三個係佐敦, 報50k, 咩唔到包, 轉我去剝牙1千蚊隻, 剝4隻4千,仲要話一次過剝晒4隻。 retainer又唔包, 轉透明又加3000, 第一次去我唔識野我比左5千蚊,做牙模。
第三個係cwb, 都係bk jm. 介紹, 呢間報56k, 去完決定放棄5千 係呢道箍,好方便,間診所有2個牙醫,咁我唔洗周圍走,一間攪掂晒
baby_ju
|
我箍鐵+透明粒粒
fat_chu
|
baby_ju 發表於 16-8-21 00:04
我箍鐵+透明粒粒

咁價錢好似有返咁上下
醫生是否在中環的
我個度都可以cool透明粒粒,加$5k,
但冇鐵咁好力,我年紀大啦嗎,牙冇行得咁快,所以都係cool鐵。個醫生重怕我唔肯用鐵我一話confirm 用鐵,佢即刻好開心
baby_ju
|
係cwb銅鑼灣
baby_ju
|
我同你差唔多年幾, 因為我有睇過你d post
cwm.r
|
我當時case 是二門牙被犬齒遮住,加了彈弓後二門牙漸漸露面,彈弓應該是將牙齒攤開!
我cool 都係專科醫生,每次如果換新野!我都冇理會,但隔一段時間就會見到變化,不用擔心!信任你的牙醫,而且是專科,非常有經驗的!
而且傳統的鐵是最快的!而且不容易爛!
fat_chu
|
baby_ju 發表於 16-8-21 00:13
我同你差唔多年幾, 因為我有睇過你d post

大家努力
JM咁妳上左cool未?要mock牙嗎?
fat_chu
|
cwm.r 發表於 16-8-21 12:05
我當時case 是二門牙被犬齒遮住,加了彈弓後二門牙漸漸露面,彈弓應該是將牙齒攤開!
我cool 都係專科醫生 ...

我而家係要拉返兩隻爆牙去兩邊,
填返隔離mock左牙個空位,
但呢個彈弓成日都鬆返出黎
攪到好唔舒服
其實我上左一星期後,
有再返去比醫生再較返緊,
但之後過幾日又鬆返啦
我想快d隻爆牙可以歸位,
咁可以唔再要條彈弓嗎。。。
baby_ju
|
fat_chu 發表於 16-8-21 12:57
大家努力
JM咁妳上左cool未?要mock牙嗎?

剝4隻,。已剝2隻,下星期再剝2隻。
你剝晒牙隔幾耐上箍架