美容扮靚

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

男爵府

baby_ju 發表於 16-8-21 15:31
剝4隻,。已剝2隻,下星期再剝2隻。
你剝晒牙隔幾耐上箍架

好似要隔3-5日。
因為就咁既我先cool齊上面,
再決定下面點cool,
所以我係mock左面上面一隻,
再mock右面上面一隻。
但我因為感冒咳、所以好遲(好接近專科牙醫上cool既日期前先去mock)
所以我再上專科牙醫時,佢見我後mock隻個位重未好曬,佢冇同我上cool,叫我再隔個星期先上去(因為佢係專科,時間比較難約瓜,所以冇得話過幾日即上去羅、所以幾左下星期)
但我自己印像係第一隻mock既牙好似4,5日先埋曬個傷口

複式洋房

回覆 baby_ju 的帖子

我已經cool完三年喇!我跟症時醫生幫啲客做治療遇見這些case都係用彈弓!自己都係彈弓!真係唔知有冇其他方法!
cool牙一定會好唔舒服,整到嘴唇損曬!但必經的!如果真係好唔舒服當牙醫整完後即刻試下有冇唔舒服的地方可即刻跟進!

男爵府

baby_ju 發表於 16-8-21 00:03
第一次樓下普通科醫生, 話我複習,幫唔到我,轉左去專科
第二個睇峥峥, 報over 10萬, 嚇死我
第三個係佐 ...

Jm妳d牙好複雜嗎
其實我想cool牙好耐,一直冇時間+決心,
咁其實反正有呢個諗法,
就去consult 左幾個牙醫。
第1個在旺角,普通科,話要mock 4隻牙,
爆牙後面隻(which is 正常,因為我之後再consult 既兩個專科牙醫都係咁講)
咁另外兩隻係上面mock左牙既對正下面既牙,解釋係對位wor,話一定係咁mock(但我而家cool緊個牙醫就唔係咁講啦)。
第二個係中環唐醫生(行內出名+豐富經驗,親戚相熟牙醫介紹)報價太貴,印象5萬幾,如果整埋透明粒粒重貴,同埋有一樣好鬼疑既野係,我每次去睇result (因為我又係傻下傻下咁比佢地叫左做牙模洗左3千銀)唐醫生都叫埋佢身邊個徒弟仔一齊聽,我極度懷疑上cool後可能會係佢徒弟仔較cool, 我唔係話我預視到佢徒弟仔會唔好,但我比咁貴既$係買唐醫生既經驗,如果係第二個就唔值咁既$啦,再加佢係3個唔同醫生share 一間房整牙+姑娘好無禮貌,所以放棄,btw,佢話mock牙情況同以上旺角牙醫一樣、重話mock牙後3日可上cool。
最後就係我而家呢個個醫生,我初時係起佢舊荃灣診所consult,到佢搬左去佐敦會正式開始(始終佐敦交方便好多+我估佢會多左case先出佐敦既,即係多左經驗啦)咁 38k包埋retainer+如果cool完之後要磨細d牙/牙後加鐵線,佢都包埋,+$1k做牙模+起埋診所照360度X-ray(以我所知,有d普通牙科係要自己出去照的)而且$1k可以於cool牙費用中扣除哦,我覺得十分不錯。
但我其實冇估到自己d牙有d麻煩
我以為我下面都算齊,好快會cool好,但其實我下面排牙向內灣,所以要耐d時間,等上面排牙齊左再決定下面點cool

男爵府

cwm.r 發表於 16-8-21 16:23
回覆 baby_ju 的帖子

我已經cool完三年喇!我跟症時醫生幫啲客做治療遇見這些case都係用彈弓!自己都係彈 ...

請問jm妳d牙係咩情況下要解彈弓?
可否講多小小
我都有上網serach過,
確實係唔少人要用彈弓的。
我理解的,
問題係我個彈弓好似冇咩力咁,
我想佢快d整返正d牙,
可以快d除嗎
醫生話希望3個月攪店就可以除,
但我而家係個彈弓冇咩力哦,d牙冇向後move 反而向左前
所以上黎問下有冇人有經驗share 下
我其實已經搵醫生再較緊多一次,
而家等9月3日再去上緊

男爵府

我就用隱適美,幾年前架啦,5萬6.
現在的牙好齊架。

當時醫生有整牙模,搞掂之後,會跟進。
現在晚上用cool, 透明既。

另外我無脫任何牙齒。

希望資料有用啦。

男爵府

cwm.r 發表於 16-8-21 12:05
我當時case 是二門牙被犬齒遮住,加了彈弓後二門牙漸漸露面,彈弓應該是將牙齒攤開!
我cool 都係專科醫生 ...
請問:我牙上下都好齊.但下除了智慧牙下中兩只重碟了少少. 近右有隻牙打橫睡下了.這樣有需要箍牙嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

男爵府

smile_e 發表於 16-8-21 20:55
請問:我牙上下都好齊.但下除了智慧牙下中兩只重碟了少少. 近右有隻牙打橫睡下了.這樣有需要箍牙嗎? ...

其實真係答妳唔到
妳最好去consult 下牙醫,
好多牙醫第一次係免費consult,
做牙模,照X-ray先要收$。
好似周秀娜咁,
佢d牙都好齊,但佢都有cool牙,
如果有$又唔介紹辛苦下,
牙就算小小唔齊都有人會cool既,
但cool牙一定係辛苦同過程要時間架啦,
好似我咁,我上「惡」加左個u型鐵,
成日un 到條脷(有d似以下個圖),
用左有藥性既漱口水,攪到而家d牙好黃,唉
妳如果真係想cool,要考慮下啦

子爵府

fat_chu 發表於 16-8-21 21:26
其實真係答妳唔到

見到呢d相都覺得驚

子爵府

回覆樓主:

呢d唔知點食野

男爵府

fat_chu 發表於 16-8-21 21:26
其實真係答妳唔到
謝回覆.明天去問下先 因果隻牙已横睡45度了.吾知牙醫會怎處理.時間無所謂因0VeR3o了再吾處理.老了可能有手尾
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業 / 個人 / 團體 廣告或宣傳推介成份之字句 / 圖片 / 超連結

男爵府

baby_ju 發表於 16-8-21 23:04
呢d唔知點食野

食野要除架,
其實好似係D rubber 幾個鐘後都會淋架啦,
要換。。。
Cool到咁上下個個都應該要加,
去adjust 個bite位,
我睇YouTube D 片個意思應該係咁
我都希望快d可以落像筋

男爵府

smile_e 發表於 16-8-21 23:04
謝回覆.明天去問下先 因果隻牙已横睡45度了.吾知牙醫會怎處理.時間無所謂因0VeR3o了再吾處理.老了可能有手 ...

我都係怕年紀大左,難擦牙+咬合唔好,
都係去cool(因為身邊都有人覺得我d雖然唔齊,但都唔叫難睇)
但牙醫整齊除左外觀,重有關於清潔衛生問題

子爵府

fat_chu 發表於 16-8-21 23:26
我都係怕年紀大左,難擦牙+咬合唔好,
都係去cool(因為身邊都有人覺得我d雖然唔齊,但都唔叫難睇)
但牙 ...

我都係呢個原因先箍, 我問10個朋友,10個都叫我唔好箍, 留返d錢比小朋友仲好

男爵府

baby_ju 發表於 16-8-22 09:27
我都係呢個原因先箍, 我問10個朋友,10個都叫我唔好箍, 留返d錢比小朋友仲好
...

JM妳d牙有咩問題?爆牙嗎?
其實早D cool重好,牙科越來越貴,
再唔做下年又加幾千架啦,加價加得好快

子爵府

fat_chu 發表於 16-8-22 09:29
JM妳d牙有咩問題?爆牙嗎?
其實早D cool重好,牙科越來越貴,
再唔做下年又加幾千架啦,加價加得好快:igi ...

我 "鞋秋"

男爵府

baby_ju 發表於 16-8-22 09:35
我 "鞋秋"

咁算唔算假哨牙
我家姐都係假哨牙,
但佢個個年代cool牙技術冇咁成熟,所以佢冇cool到,而家一把年紀更加放棄

子爵府

fat_chu 發表於 16-8-11 16:46
各位JM好。
交代下背景先,小妹人到中年,剛開始箍牙(約開始了3個月)
找了專科牙醫,用傳統鐵coo ...
我以前cool 係加個橡筋cool 咁慢慢拉,上下拉
信医生啦!ok 架

我都係有爆牙,而家拉番落嚟,真係靚晒架!

子爵府

baby_ju 發表於 16-8-22 09:27
...
梗係去cool 啦!
自己揾錢,滿足吓自己,無論任何年纪,都要對自己有要求,你著件靚衫,都開心啲啦!

D牙唔齊,真係影响外觀架!

子爵府

fat_chu 發表於 16-8-22 10:50
咁算唔算假哨牙
我家姐都係假哨牙,
但佢個個年代cool牙技術冇咁成熟,所以佢冇cool到,而家一 ...

我係上 下 惡 不對稱

首頁
12345...9

尾頁

跳至