自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

見好多jm話已收到信批咗,但有D又話開學先派表,吖仔來緊九月份入讀K1,想問到時仲有冇得申請架,同埋個申請程序基本係點,望解答,thanks

大宅

Myhenry 發表於 16-8-13 10:28
見好多jm話已收到信批咗,但有D又話開學先派表,吖仔來緊九月份入讀K1,想問到時仲有冇得申請架,同埋個申 ...

批左那批,通常都是升上K2,K3而之前都有申請過。 這批5月時,學資處已把申請表直接寄給申請者。 如新申請者,通常都是由學校給表格或自行上網dl

大宅

Myhenry 發表於 16-8-13 10:28
見好多jm話已收到信批咗,但有D又話開學先派表,吖仔來緊九月份入讀K1,想問到時仲有冇得申請架,同埋個申 ...

批左那批,通常都是升上K2,K3而之前都有申請過。 這批5月時,學資處已把申請表直接寄給申請者。 如新申請者,通常都是由學校給表格或自行上網dl

大宅

ami311 發表於 16-8-13 13:31
批左那批,通常都是升上K2,K3而之前都有申請過。 這批5月時,學資處已把申請表直接寄給申請者。 如新申請 ...

明白,thx

大宅

批左那批,通常都是升上K2,K3而之前都有申請過。 這批5月時,學資處已把申請表直接寄給申請者。 如新申請 ...

我仔今年k1,我五月去民政事務處拿表申請寄出,6月收到短訊話收到我申請表,無經過學校,甘樣可唔可以申請到?

大宅

coco晓慧 發表於 16-8-14 00:22
我仔今年k1,我五月去民政事務處拿表申請寄出,6月收到短訊話收到我申請表,無經過學校,甘樣可唔可以申請 ...

唔駛學校証明咩?點知申請人係咪真係果間學校讀?點知申請人係咪真係會讀書?如果申請人學券註冊咗a津校,其實去私校讀書,咁批出咪批錯錢?

公爵府

BK Milk勳章

coco晓慧 發表於 16-8-14 00:22
我仔今年k1,我五月去民政事務處拿表申請寄出,6月收到短訊話收到我申請表,無經過學校,甘樣可唔可以申請 ...

有張表一定要比學校架,要學校寄去學資處到證明你個仔女係學校到讀書,如果唔係佢唔會批。

大宅

auhiyo 發表於 16-8-14 22:54
有張表一定要比學校架,要學校寄去學資處到證明你個仔女係學校到讀書,如果唔係佢唔會批。
...

我無拿表去學校喔。我不知要交學校,我寄出去後,幾日後就短信,寄封信來話收到我表,八月開始做事,如果我重新去申請可唔可以啊?

大宅

coco晓慧 發表於 16-8-14 23:19
我無拿表去學校喔。我不知要交學校,我寄出去後,幾日後就短信,寄封信來話收到我表,八月開始做事,如果 ...

我都是5月份寄出阿女k1學費減免的,因為是跟哥哥小學份表一起填,早幾日網上查已出了通知信,尋日已經收到哥哥的批核如何,另外仲夾埋阿女一份學校證明書,簽左名就交學校就可以了,唔使重新申請,你睇下呢2日有無學資處信件。

大宅

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 BK Milk勳章

回覆:幼稚園學費減免

小朋友讀n班,我返工出現金有糧單可以嗎?

大宅

cherrycat717 發表於 16-8-14 23:31
我都是5月份寄出阿女k1學費減免的,因為是跟哥哥小學份表一起填,早幾日網上查已出了通知信,尋日已經收到 ...

你開始申請時無交去學校?都係自己填表寄?

大宅

coco晓慧 發表於 16-8-15 10:07
你開始申請時無交去學校?都係自己填表寄?

我無經幼稚園學校去申請
因為哥哥係小學,阿女係申請學券後
到哥哥5月份申請小學書津,就已經有阿女學費減免的資料,一同填埋,交埋,尋日就收到學資處寄來學校證明,再簽名就可以交學校就可以啦。你小朋友幼稚園開學未?
我女已經開學,學校都有講,有哥哥姐姐申請開就唔使另外填表的。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

想問申請嘅資格係點架,要父母雙職嗎、係米只計入息,自住私樓同埋資產需要計算在內嗎?thx

大宅

cherrycat717 發表於 16-8-14 23:31
我都是5月份寄出阿女k1學費減免的,因為是跟哥哥小學份表一起填,早幾日網上查已出了通知信,尋日已經收到 ...

想問申請嘅資格係點架,要父母雙職嗎、係米只計入息,自住私樓同埋資產需要計算在內嗎?thx

大宅

Myhenry 發表於 16-8-15 12:02
...

如申請K1, 唔一定父母是雙職,只計入息,資產不計

大宅

ami311 發表於 16-8-15 12:05
如申請K1, 唔一定父母是雙職,只計入息,資產不計

多謝解答

大宅

好媽媽勳章

曲曲 發表於 16-8-15 11:21
自行寄信申請
收到信時有其中一張係交返學校
即是我現在可以先自行填表寄去學資署,再等學資署收到表後寄回另一份表格交回學校便可??
THX

大宅

想問下家庭收入要先扣MPF嗎?

別墅

其實我都想問下難唔難申請,因為囡間學校好貴啊,加膳食一個月成4k幾(emoji)

首頁

尾頁

跳至