家事百科

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

今朝嚇死我,話説同事極推薦我飲紅石榴汁,佢重話普通榨汁機榨唔到紅石榴,要買慢磨榨汁機至得,香港買部慢磨機要千幾二千蚊,但淘寶兩三百蚊就買到,結果係淘寶二百幾蚊買咗個,用咗一個月,今朝榨紅石榴汁突然慢咗,跟住好似放煙花咁,好彩馬上斷電,否則應該會著火燒屋

子爵府

回覆 baby668 的帖子

淘寶電器都敢買?

我屋企部慢磨機$4,500

jayk_1030    發表於 16-8-23 13:02

子爵府

Teletrend 發表於 16-8-15 10:20

淘寶電器都敢買?

$4500太跨張啦,其實榨汁機只有一個摩打加堆膠殼或金屬殼,成本根本只係幾十蚊,而且所有產品都係中國制造。問題係佢個保護電路做得好唔好,中國出口產品為付合外國要求,保護電路會做得好,但內銷產品就唔會

子爵府

回覆樓主:

http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z5f.7632060.0.0&id=527438894602

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

baby668 發表於 16-8-15 10:11
今朝嚇死我,話説同事極推薦我飲紅石榴汁,佢重話普通榨汁機榨唔到紅石榴,要買慢磨榨汁機至得,香港買部慢 ...

是否13A 3腳英式插頭(有水線)同有fuse呢

禁止訪問

大宅

子爵府

Anka 發表於 16-8-15 20:52
是否13A 3腳英式插頭(有水線)同有fuse呢

其實香港13A插頭一樣無駁水線架,因為我拆開Panasonic部普通榨汁機插頭都係咁,問題係呢個山寨榨汁機摩打無做保護電路,所以至出現火花,

珍珠宮

無駁水線都有fuse啦, 有事都燒fuse先。

子爵府

FOHK 發表於 16-8-15 22:36
仲唔快d上淘寶買多部?

既然你推介,咁你應該買十部八部係屋企看吓門口啦

大宅

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

都唔知你有冇作大。不過咁,買淘寶電器都係揀啲知名品牌安心啲,雖然哎瘋都試過爆炸。

alima    發表於 16-8-21 17:38

子爵府

applepanman 發表於 16-8-16 11:08

我公開俾大家知,係希望大家想係淘寶買電器嘅人三思,呢次我深深體會乜嘢叫貪字得個貧,淘寶買爆炸慢磨機連運費约$250,而家係X世家買部新慢磨機$799.9,加埋過千蚊

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章

買部手動既就冇曬煩惱,3舊有找。

二話不說    發表於 17-7-11 08:27
Susana

男爵府

baby668 發表於 16-8-20 14:51
我公開俾大家知,係希望大家想係淘寶買電器嘅人三思,呢次我深深體會乜嘢叫貪字得個貧,淘寶買爆炸慢磨機 ...

我仲以為係乜嘢名牌!益世家咋下馬?咪又係大陸山寨貼牌機!

子爵府

Anka 發表於 16-8-17 22:14
無駁水線都有fuse啦, 有事都燒fuse先。

正常摩打應該有保護電路,但淘寶劣貨好明顯無保護電路,其實係買x世家榨汁機之前,我係某格價網巳做咗好多資料收集,亦問過親戚朋友,市面上有幾款慢磨榨汁機,個樣同淘寶賣差唔多,而且價錢最便宜都要$699,有D更加賣$799,綜合咁多隻山寨榨汁機,似乎x細家最有保障,起碼有乜事求其搵間門市都有人跟進,但其他山寨機有事要维修隨時求助無門,如果要買有牌子慢磨機,百老x,為而普做特價都$1590,呢個價就唔抵

珍珠宮

baby668 發表於 16-8-21 22:11
正常摩打應該有保護電路,但淘寶劣貨好明顯無保護電路,其實係買x世家榨汁機之前,我係某格價網巳做咗好多 ...
溫度保險絲保護過熱是基本規格吧

子爵府

hstlam 發表於 16-8-18 23:03

總之大家真係唔好貪便宜係大陸買電器

子爵府

frombetter 發表於 16-8-18 23:09
都唔知你有冇作大。不過咁,買淘寶電器都係揀啲知名品牌安心啲,雖然哎瘋都試過爆炸。
...

首先作大對我完全無好處,其次大牌子例如 iPhone,Samsung電話亦都試過爆炸,不過大牌子電話絕大部份出事原因都係用家長時間充電(即係使用不當)或用家使用山寨電池,山寨充電器等

而家係講緊淘寶垃圾貨為咗赚到盡,好多電器連最基本保護電路無,我就係貪便宜受了極大的教訓,我唔想再有人重稻覆轍,至公開咪大家知,當然一樣米養百樣人,總會有人好似你咁,(明知山有虎,偏向虎山行)

男爵府

baby668 發表於 16-8-29 11:23
首先作大對我完全無好處,其次大牌子例如 iPhone,Samsung電話亦都試過爆炸,不過大牌子電話絕大部份出事原 ...

我只係想講你去益世家買果啲都係山寨貨,只不過畀貴啲,你心理上感覺良好啲。

首頁
12345...6

尾頁

跳至