婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

有一個這樣的普通家庭, 婆婆精明能幹, 辦事認真, 媳婦刁蠻, 而且懶惰成性, 兩代同居, 自然發生爭執, 導致互怨互恨. 時間久了, 年輕的媳婦, 更是怨氣難消, 茶飯不思, 大夫把脈, 一切正常, 但察言觀色, 似有無限委屈. 細問其中原委, 知道病由心生, 大夫於是故作神秘, 低聲對她說 : 我很同情你的遭遇, 為解除你的怨氣, 我送些藥物給你, 天天沖茶給婆婆吃, 不出半年, 保證她毒發身亡, 但無人能發覺; 不過切勿間斷, 必須低心下氣, 天天請婆婆飲用. 當她飲茶開胃時, 你還要多準備些可口的菜給她吃….

媳婦心想, 這樣也好, 為了自己, 唯有犧牲婆婆了. 於是每天泡茶, 恭敬奉上, 起初婆婆也懷疑媳婦別有企圖, 後來, 一個月, 兩個月, 三個月, 都天天殷勤獻茶, 還細心照顧飲食營養, 婆婆也就前嫌盡釋, 愛如己出, 婆媳之間, 非常融洽, 合作愉快.

人的本質是真純的, 在良善的互動下, 媳婦漸漸已經與婆婆建立了真情. 當時光迅速, 不覺半年將屆, 媳婦想到婆婆吃了毒藥, 不覺驚慌起來, 恐怕婆婆毒發身亡, 急急前往求大夫搶救, 始知半年來給婆婆服用的, 只是開胃消滯散而已.

這個故事說明, 人情感衝動時, 往往喪失理智, 若非大夫善巧方便, 大錯早已鑄成.

大宅

珍珠宮

都要有一個好的大夫至得架, 真正明白箇中因由而去調解開樂, 並非盲目偏幫, 呢個中間人的角色, 唔係每一個老公或仔都可以做得到.

洋房

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-7 13:50 發表
都要有一個好的大夫至得架, 真正明白箇中因由而去調解開樂, 並非盲目偏幫, 呢個中間人的角色, 唔係每一個老公或仔都可以做得到.

agreed

大宅

很好的文章~~

任何人都係,唔好成日諗住人哋嘅意圖一定係衰嘅先,就算係衰都要反省吓點解人哋會咁樣對自己,亦都唔好諗到自己係啱晒,係完全冇問題嗰個~~

不過有啲人又總係死性不改

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-7 13:50 發表

Agreed.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 wmpl 於 08-11-7 18:15 發表
很好的文章~~

任何人都係,唔好成日諗住人哋嘅意圖一定係衰嘅先,就算係衰都要反省吓點解人哋會咁樣對自己,亦都唔好諗到自己係啱晒,係完全冇問題嗰個~~

不過有啲人又總係死性不改
...

甘又係

別墅

我真係再做唔到了,
如果而家你叫我再低聲下氣叫佢飲,
我情願死個個係我,自己叫自己飲。

別墅

認同......

我老公話兩個都唔幫

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至