婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

之前我咪講過同姑仔鬧交(2星期之前), 俾佢用粗口罵既. 跟住我咪搬屋啦, 已經搬左5日了.

不過, 老公呢幾日同我講, 話奶奶想我同姑仔和解喎, 就提議左一個方案出來.

(1) 首先要姑仔"針"茶俾我, 然後同我正式地有承意地講一次"對唔住"
(2) 以後無論有外人同無外人的情況下, 要叫我"阿嫂"
(3) 完事之後, 我要同姑仔講"對唔住", 因為我之前話佢無家教

之但係我一口拒絕左, 因為我仲"嬲"緊.
後來老公又叫我再唸下先, 再覆拒喎, 日又問夜又問, 真係好鬼煩, 佢話好難同奶奶交代喎, 我話你咪同佢講, 我條氣仲頂住, 咩茶都唔想飲Law, 我以家拖住先, 遲d再算:;pppp:

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

算啦, 讓一步等你老公好做0的啦~~

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

又係你呀?皇太后.
你唔係呀化,小事化大.
我上次睇完你編野,我條氣都仲頂住,你又走黎出多編.
個奶奶咁好~為你地D後生既諗得幾好~唔好第日面阻阻.老公又咁好,肯比時間同空間你,但你又一D都唔大睇.
你唔好影衰晒我地D做新抱既得唔得~

[ 本文章最後由 mi1660 於 08-11-7 15:34 編輯 ]

珍珠宮

唔想接受佢地的好意, 咁唔好麻煩佢地囉. 佢講對唔住, 你又要講返, 做戲咩? 姑仔呢次講完對唔住, 下次條氣唔順時咪又係一樣:;pppp: . 不過, 為咗唔好令c6難做, 唔駛咁直接講, 話唔想攪咁多野, 咪算囉.

伯爵府

原文章由 ankle 於 08-11-7 15:17 發表
算啦, 讓一步等你老公好做0的啦~~

其實我有咁唸過, 不過, 唸住搬左耐d先講, 因為我想心情開心d先, 反正發生了不是太耐.

伯爵府

原文章由 mi1660 於 08-11-7 15:32 發表
又係你呀?皇太后.
你唔係呀化,小事化大.
個奶奶咁好~為你地D後生既諗得幾好~唔好第日面阻阻.老公又咁好,肯比時間同空間你,但你又一D都唔大睇.
你唔好影衰晒我地D做 ...

車, 為左奶奶我就要妥協嫁啦, 好話唔好聽, "針"唔吉到肉唔知痛, 我真係無你咁大方喎. :;pppp:

仲有, 你條氣頂住關我鬼事咩, 你說話都幾唔客氣喎, 我幾時影衰晒你地(你一個唔係代表晒其他媽咪同新抱, 好多人都同姑仔, 姑9相處有問題嫁啦, 係你一個無之麻, 你唔鍾意咪唔好答咀law).

我講番個下文, 又關你事.

翡翠宮

畀面勳章

我覺得問題癥結係,你地兩個人係咪真係互相講完對唔住可以冇左條刺,做到(起碼做戲都要做到)大家冇野,可以好friend?

問心如果唔得,無謂搞咁多野。為左99開心些少,見到面可以一聲hi一聲bye就算。

p.s其實樓主你99已經好忍讓,你都要識做些少,唔好下下當佢地冇到,人地俾哂采你攞,你做唔到前事不計咁大方,都要表面做得好好睇睇。

伯爵府

原文章由 KiuShaBB 於 08-11-7 15:37 發表
唔想接受佢地的好意, 咁唔好麻煩佢地囉. 佢講對唔住, 你又要講返, 做戲咩? 姑仔呢次講完對唔住, 下次條氣唔順時咪又係一樣:;pppp: . 不過, 為咗唔好令c6難做, 唔駛咁直接講, 話唔想攪咁多野, 咪算囉. ...

嘩, 我同你一樣有咁唸過真係好似做戲咁,
我都有同老公講, 唔想攪咁多野, 之但係老公同奶奶話唔想我成日唔出席佢地d活動, 佢話試過有親戚問起我, 老公同奶奶都話我唔得閒, 一係就唔舒服, 佢地話好鬼"囉"喎.

男爵府

係呀樓主, 有時做人唔好做得咁盡, 三分顏色上大紅...你99同老公已經好就你, 好委屈個女/妹架啦(雖然可能佢會黑住面做比你), 你記住, 你99仲在生,你同姑仔係平輩架咋, 唔係長嫂為母你就可以為所欲為架...人地都係睇在個阿媽份上先同你做場戲咋....你估無左你,你姑仔會死咩?你咁做即係唔比面個老公同個99架咋....真係好小家同唔識大體...唉

原文章由 mi1660 於 08-11-7 15:32 發表
又係你呀?皇太后.
你唔係呀化,小事化大.
你唔好影衰晒我地D做 ...

伯爵府

原文章由 mother904 於 08-11-7 16:13 發表
我覺得問題癥結係,你地兩個人係咪真係互相講完對唔住可以冇左條刺,做到(起碼做戲都要做到)大家冇野,可以好friend?

問心如果唔得,無謂搞咁多野。為左99開心些少,見到面可以一聲hi一聲bye就算。

p.s其實樓主你99已經好忍讓, ...

我同意你既講法, 不過, 我需要時間休息.

大宅

有「營」勳章 好媽媽勳章

原文章由 leopak 於 08-11-7 16:09 發表

車, 為左奶奶我就要妥協嫁啦, 好話唔好聽, "針"唔吉到肉唔知痛, 我真係無你咁大方喎. :;pppp:

仲有, 你條氣頂住關我鬼事咩, 你說話都幾唔客氣喎, 我幾時影衰晒你地(你一個唔係代表晒其他媽咪同新抱, 好多人都同 ...

點樣針唔拮到肉,你見我回應都知我係直腸直肚啦~邊使咁客氣.
以前我唔係比針拮肉,係刀拮大脾,都照吞左過去.而家總算一齊都相處OK.
我日日都黎睇婆媳呢板.因為我心都有怨氣.睇D人成日黎申.個心境都好似自己申左出黎咁,唔使下下都要將D關係扯到咁行,上次十個有七個媽咪都有批評你既處事方式.可能各個人有各個人既諗法.但係你而家係人地退一步你就進一進,踩到去人地個鼻度.

伯爵府

原文章由 碟碟 於 08-11-7 16:20 發表
係呀樓主, 有時做人唔好做得咁盡, 三分顏色上大紅...你99同老公已經好就你, 好委屈個女/妹架啦(雖然可能佢會黑住面做比你), 你記住, 你99仲在生,你同姑仔係平輩架咋, 唔係長嫂為母你就可以為 ...

你攪錯啦, 唔係我老公/奶奶就我, 係我根本無興趣同佢個妹/個女打交道, 只係佢地一相情願.
如果今次佢個妹唔係咁"典", 我都唔知佢原來根本就係"目中無人", 唔係我駛乜咁嬲呀, 說話不分輕重, 夠擔死仲同我講話佢老豆, 老媽子都係咁罵, 可況我係阿哥個老婆, 咁又點喎?mouth:

所以我真係飲唔落個杯"茶"law, 希望你明白啦.

大宅

妳奶奶都俾哂面妳架啦,算啦...
而且妳c6覺得佢個妹都肯"針"茶俾妳,妳仲要踩住上,佢一定會覺得妳好小氣囉,咁會影響夫妻感情喎...
而且上次件事妳都唔係啱哂架,妳當住人地媽媽面前話佢個女冇家教,如果妳係人媽媽妳會點?
有時都要企响人地個角度去諗下,做得太絕對大家都唔好,除非妳想離婚啦,如果唔係之後嘅日子就大把說話聽啦...
妳可以唔駛理佢個妹,但係妳要同個c6一生一世,有d戲就一定要做架啦...

男爵府

我當然明白你無興趣同姑仔打交道啦, 其實我估你姑仔都唔想, 不過我同mi1660 既諗法一樣, 我地講緊你應該比面個老公同99, 佢兩個一番苦心想你地無事, 咁你扮又好, 應酬佢地又好, 求其食番餐講兩句閒計或者打個招呼囉,等個老公同個99安樂的o者,講真, 你咁做你姑仔仲高興, 起碼唔使衰比你, 你唔睬佢, 佢唔痛唔痕架, 但係你就傷害左你同老公既感情以及同99之間既關係...o個個點都係佢地至親黎....你明唔明你係玩緊你老公同99, 而唔係你姑仔?你自己諗下, 你依家係將對姑仔既仇恨報係你老公同99身上, 點講條數都唔岩架...如果你大體的,應酬佢一次, 你99同老公都會好感激你,下次姑仔再亂o翕,唔使你開聲都有人炳佢啦...到時你贏得仲多...咁你又何苦要咁執著攪到咁僵呢?

原文章由 leopak 於 08-11-7 16:35 發表

你攪錯啦, 唔係我老公/奶奶就我, 係我根本無興趣同佢個妹/個女打交道, 只係佢地一相情願.
如果今次佢個妹唔係咁"典", 我都唔知佢原來根本就係"目中無人", 唔係我駛乜咁嬲呀, 說話不分輕重, 夠擔死仲同我 ...

伯爵府

原文章由 angel_cheng 於 08-11-7 16:51 發表
妳可以唔駛理佢個妹,但係妳要同個c6一生一世,有d戲就一定要做架啦...

其實我老公都有咁講過, 同你講既差唔多, 叫我俾面佢, 做長大戲俾佢同奶奶睇, 但係我話俾d時間我唸下先law............

伯爵府

原文章由 碟碟 於 08-11-7 16:55 發表
我當然明白你無興趣同姑仔打交道啦, 其實我估你姑仔都唔想, 不過我同mi1660 既諗法一樣, 我地講緊你應該比面個老公同99, 佢兩個一番苦心想你地無事, 咁你扮又好, 應酬佢地又好, 求其食番餐講兩句閒計或者打個招呼囉, ...

嘩, 你好勁呀, 我老公都有同我講同你一無一樣既說法,
不過, 我話想唸下先叫佢唔好迫我law

別墅

多個朋友好過多個敵人la...
何況仲係親人tim...
你為你c6唸吓la....
你地咁...佢都好唔開心ka...

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主....雖然你姑仔用粗口鬧你係有唔岩....但話晒你姑仔先係佢親生女....你99唔係盲目幫住姑仔其實都算幾錫你
我講d真人真事你聽....我太99雖然八十幾歲....但佢好似驚死我地同d親戚鬧唔成交咁....成日都0係我地之間挑撥離間....對住a就講b點衰點衰....對住b又講a點衰點衰....卒之個個親戚都面和心不和....其實好多野都係太99自己作出黎
我同老公就慘d....次次家庭聚會都被d長輩訓話....個個都係話0係太99度聽返黎....唔通我地同佢地講太99發癲亂作咩....太99肯定嬲死我地之餘班長輩又會話我地唔尊重老人家啦
結果我地咪次次都good一聲吞左咪算囉....反正同佢地講都唔會明架啦....佢地唔知太99對住我地咪又係狂講佢地d衰野 ....只係我地兩公婆唔想好似佢地班8婆咁無品見親面都要嘈嘈閉先唔出聲咋
我太99最鍾意小事化大....家無寧日....所以我見到你99咁識諗我都好羨慕你....呢d唔係必然架
我唔敢話自己既case係最慘....但我覺得既然你有一個幾ok既99....你可以大方少少唔好令老公咁難做....而且你因為呢件事都成功搬走左啦....已經唔洗日日對住佢地
雖然對方唔岩在先....但有時真係唔可以有風駛盡里架(尤其是對著夫家)....除非你諗住唔會同你老公一生一世或者你希望你老公絕情到一娶左老婆就連養大佢既屋企都唔理啦
可能我講d野你會唔岩聽....如果係既我講聲sorry

男爵府

唉, 阿妹....正常人都係咁諗啦.不過係你任性o者...你做左人媽媽要識諗的, 唔可以再係咁細路女架啦...唔講個句都講埋, 你番去同老公講, 你諗清楚啦,為左唔想99担心同埋想老公開心的, 你願意"接受"番你姑仔 (飲唔飲茶你自己決定, 比著我會話唔使), 我諗你老公同99會因為你"肯"為佢地著想而鍚到你燶

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:04 發表

嘩, 你好勁呀, 我老公都有同我講同你一無一樣既說法,
不過, 我話想唸下先叫佢唔好迫我law

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-11-7 17:19 編輯 ]

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都唔鐘意做戲扮無野個感覺好假,因為有個仔所以有時都會比面個仔先去,我唔會同果2隻"是非精"同檯食飯,大家見到面我都會黑面比佢地睇

首頁
12345...9

尾頁

跳至