婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

原文章由 瑤瑤~ 於 08-11-7 17:11 發表
樓主....雖然你姑仔用粗口鬧你係有唔岩....但話晒你姑仔先係佢親生女....你99唔係盲目幫住姑仔其實都算幾錫你
我講d真人真事你聽....我太99雖然八十幾歲....但佢好似驚死我地同d親戚鬧唔成交咁....成日都0係 ...

哈哈, 你咪傻啦, 你講得幾0岩聽呀,
不過, 依家唸起仲一團"火", 所以咪拖住先law

伯爵府

原文章由 碟碟 於 08-11-7 17:17 發表
唉, 阿妹....正常人都係咁諗啦.不過係你任性o者...你做左人媽媽要識諗的, 唔可以再係咁細路女架啦...唔講個句都講埋, 你番去同老公講, 你諗清楚啦,為左唔想99担心同埋想老公開心的, 你願意"接受"番你姑仔 (飲唔飲茶 ...

其實呢現街段我都唔知點好, 做又唔係, 唔做又唔係, 唉...............
不過, 好多謝你既意見

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

同埋幸福真係唔係必然架....係....今日你99同你老公都好就你....主動幫你地做和事佬
可能你都係諗住過多排冷靜下先接受返姑仔....但有時機會係唔等人架....你99見你咁耐仲未有動靜可能會諗....乜呢個新抱咁大牌呀? 我個寶貝女已經肯斟茶認錯先啦....佢仲要諗咁耐?
你老公亦可能會覺得你唔大方....你知0個d始終係佢屋企人....都有感情架嘛....邊個會鍾意另一半對自己屋企人耍大牌呢?
even你覺得唔岩聽我都想提下你....你越拖得耐你就越蝕底

伯爵府

原文章由 montana 於 08-11-7 17:20 發表
我都唔鐘意做戲扮無野個感覺好假,因為有個仔所以有時都會比面個仔先去,我唔會同果2隻"是非精"同檯食飯,大家見到面我都會黑面比佢地睇

咦, 我就係想好似你咁,
但係又好似唔俾面老公, 先煩.............,

子爵府

樓主, 可以你未消啖氣, 可以俾多幾日自己既, 不過有時為左個大局著想, 米做場戲俾老人家睇下囉,佢都係想一家和目~ 你99提出既方案都公平既, 大家俾個落台楷大家, 加上你都搬左出來住囉, 唔洗成日見住個姑仔, 係米~~

伯爵府

原文章由 瑤瑤~ 於 08-11-7 17:26 發表
同埋幸福真係唔係必然架....係....今日你99同你老公都好就你....主動幫你地做和事佬
可能你都係諗住過多排冷靜下先接受返姑仔....但有時機會係唔等人架....你99見你咁耐仲未有動靜可能會諗....乜呢個新抱咁大牌呀? ...

其實係我奶奶同我老公講, 我肯飲佢個女個杯"茶", 佢地先同佢個女講佢地既見意,

佢個妹依家都未知嫁, 所以我唸佢個妹知都未必肯應允.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:27 發表

咦, 我就係想好似你咁,
但係又好似唔俾面老公, 先煩.............,

我覺得唔好咁做啦....無一個老公會鍾意見到老婆對住佢屋企人黑面架....其實你老公都有眼睇佢屋企人d衰野....不過無得改架啦....唔通殺晒佢地咩?mouth:
你黑面咪中晒招囉....你老公只會覺得你唔識大體....唔識幫佢分憂之餘仲要帶更多麻煩比佢(因為夫家可能會complain你黑面對住佢地)....長此下去係惡性循環....兩公婆感情點會好?

珍珠宮

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:32 發表

其實係我奶奶同我老公講, 我肯飲佢個女個杯"茶", 佢地先同佢個女講佢地既見意,

佢個妹依家都未知嫁, 所以我唸佢個妹知都未必肯應允. ...

下....原來姑仔未知架?
咁佢點樣無啦啦叫姑仔斟茶比你呀? 你姑仔如果唔係傻既實feel到有野啦mouth:

大宅

原文章由 瑤瑤~ 於 08-11-7 17:26 發表
可能你都係諗住過多排冷靜下先接受返姑仔....但有時機會係唔等人架....你99見你咁耐仲未有動靜可能會諗....乜呢個新抱咁大牌呀? ...

係呀,講得好啱!!

做人唔好太過有風駛盡理,要學吓顧埋人哋嘅感受,可能你生完冇耐,啲情緒都仲係好容易忟掙啦,不過,如果自己分析過咁做係有益無害嘅,就唔好俾負面嘅情緒太過控制你la~~

你而家只係為咗一啖氣,啖氣過咗自然就會冇事,不過做人要睇長遠啲,唔係就可能會對自己同丈夫同99之間嘅關係,造成不能磨滅嘅傷痕,想修補關係,要付出十倍嘅努力都唔只,到時你可能要比而家承受更大嘅屈辱,但係到時你想揾人幫你都好難,因為已經得返你一個去面對,仲可能會受到圍攻潻!

珍珠宮

原文章由 wmpl 於 08-11-7 17:47 發表

係呀,講得好啱!!

做人唔好太過有風駛盡理,要學吓顧埋人哋嘅感受,可能你生完冇耐,啲情緒都仲係好容易忟掙啦,不過,如果自己分析過咁做係有益無害嘅,就唔好俾負面嘅情緒 ...

agree....破壞形象一分鐘都唔洗....破壞完要建立返就難上加難
希望樓主好好考慮....把握機會

男爵府

你嫌做大龍鳳假, 咁咪同老公講唔使攪咁多野, 一家人無隔夜仇, 食個飯就算, 見到面咪係咁二say 句hi 就算囉.....唔通佢地會逼你手握手, 做個好朋友咩.....我估唔會咁核突掛.....

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:25 發表

其實呢現街段我都唔知點好, 做又唔係, 唔做又唔係, 唉...............
不過, 好多謝你既意見

珍珠宮

原文章由 碟碟 於 08-11-7 17:54 發表
你嫌做大龍鳳假, 咁咪同老公講唔使攪咁多野, 一家人無隔夜仇, 食個飯就算, 見到面咪係咁二say 句hi 就算囉.....唔通佢地會逼你手握手, 做個好朋友咩.....我估唔會咁核突掛.....

...

咁咪好似d小朋友咁
不過我都同意唔洗特登做d乜啦....大家都係平輩....斟茶認錯都幾尷尬

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

件事最好快d完咗佢, 對大家都好,咪傷感情, 食餐飯咪得囉, 勘茶咁核突!!!俾個面99同c6 la!!

大宅

原文章由 cy101 於 08-11-7 18:12 發表
件事最好快d完咗佢, 對大家都好,咪傷感情, 食餐飯咪得囉, 勘茶咁核突!!!俾個面99同c6 la!!

同意, 其實你99都算唔話得既啦, 冇偏幫個女. 樓主, 有時見好就要收. 另外我睇過你之前所講件事, 雖然你姑仔鬧你係佢錯, 但好似係你串佢先哦. 你當面鬧佢冇家教, 即當面鬧緊你6299, 包括你自己既老公. 你話你姑仔唔尊重你, 請問你又有冇尊重過你6299? 我好唔仲意我99, 但人前人後我都唔會串佢, 你可以話我好假. (因為我唔想我老公難做, 二來點講佢地都係長輩). 未來既路仲有好長, 關係太僵未必係好事. 可能講嘢直接左d, 請見諒.

大宅

樓主, 你係咪屋企得你一個女, 冇阿哥或細佬. 如有, 你係咪又佢地老婆做阿嫂. 我有3個阿哥, 都叫佢地英文名, 而c6係大仔, 我都係一視同仁, 佢d細佬妹全部叫我英文名. 點解要分得咁清楚, 你要人尊重, 一樣要尊重人. 你可唔可以當c6細妹係朋友, 相處會好d, 除非你冇朋友啦.

複式洋房

家和萬事興,一人行一步啦,始終一家人,唔好要你c6難做

大宅

原文章由 leopak 於 08-11-7 17:25 發表

不過, 好多謝你既意見

樓主, 我唔知你上次既衝突咩情況

不過我想講, 結婚前我無啦啦比老公個家姐講粗口鬧左一輪, 我到而家結左婚一年都冇同佢講過一句野

佢地果邊D 親戚個個都想做D 野令我同佢好返, 但好彩老公撐, 話有問題果個唔係我地兩個, 係佢家姐

你唔想做就唔好做大龍鳳

我已經同老公講左, 我咁大個女冇比人咁樣用粗口鬧過, 我老豆由細到大鍚到我燶, 憑乜野要比你咁樣鬧, 你傻架? 我老豆原先話, 佢家姐唔過黎斟茶向我全家人認錯都唔比我嫁入門架, 容乜易入門比你地蝦死架!

我都同老公講到明, 再有下次我唔會比面任何人, 我要鬧人一定惡過佢家姐, 佢要郁手打我佢就會自己攞黎衰, 我講到明我一定還拖

結果人人都醒水唔敢再提冇再迫我同佢和好

伯爵府

樓主﹐多個朋友好過多一個敵人。
清官難審家庭事﹐ 外人好難講邊個岩邊個吾岩。
但我覺得既然距地都讓步﹐ 而你又如願搬走左。何必 仲要甘樣呢?
講真﹐ 嬲一個人都好晒氣。講真﹐甘既安排﹐ 你牌面都贏晒﹐ 咩彩都拿晒拉。得饒人處且饒人。

水晶宮

樓主 我覺得..
被人鬧果個係你, 其他媽媽可能覺得今次算啦, 但係始終你先被鬧果個, 到最後 如果你唔開心既, 做幾多假既野 都冇用! 大家以後都係面左左,,,
呢個世界冇永遠可以岩key既人, 既然你同你姑仔唔岩key的話, 不如就直接約99佢講,,,
以後大時大節要見面的, 最多唔出聲, 廢事搞爛個場面, 但係希望你99會控制好佢個女, 再有一次就真係拍台走人.....
針茶道歉就真係廢事喇, 做隻野, 佢個心可能係度 x你老x 緊, 杯茶飲落去 真係怕肚痛,,

別墅

我覺得應該同你老公講件事算喇,大家以後當無事發生過,如果唔係,做完呢場大龍鳳之後,大家會更家面左左,我唔會相信家陣啲人會甘心情願針茶或講對唔住認錯

首頁
12345...9

尾頁

跳至