婆媳關係

跳至

首頁
12345...9

尾頁

民房

同意, 其實你99都算唔話得既啦, 冇偏幫個女. 樓主, 有時見好就要收. 另外我睇過你之前所講件事, 雖然你姑仔鬧你係佢錯, 但好似係你串佢先哦. 你當面鬧佢冇家教, 即當面鬧緊你6299, 包括你自己既老公. 你話你姑 ... [/quote]

鬧姑仔沒家教,等同鬧老爺奶奶沒有好好管教自己的子女(包括樓主的丈夫)
鬧別人沒家教這種說話是不應說出口.
既然奶奶和丈夫已為你設下台楷就好好珍惜,見好就收,道理還可以在樓主這邊,但還要擺姿態就會變得小氣任性.

男爵府

原文章由 shannnb 於 08-11-8 06:11 發表
樓主 我覺得..
被人鬧果個係你, 其他媽媽可能覺得今次算啦, 但係始終你先被鬧果個, 到最後 如果你唔開心既, 做幾多假既野 都冇用! 大家以後都係面左左,,,
呢個世界冇永遠可以岩key既人, 既然你同你姑仔唔岩key的話, ...

樓主係俾人鬧,但係佢都有鬧佢姑仔無家教

其他媽媽就話佢咁樣簡接係鬧佢6299,仲要當時6299都在場

而家佢99都無話偏幫自己個女,我覺得樓主真係唔好去到咁盡

到時得不償失就唔好啦

洋房

其實鬧人地無家教仲過份過講粗口.
有好既99同c6就要珍惜.

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

其實我睇完樓主既留言,我覺得樓主好小氣,叫唔叫阿嫂都計較一餐,我都係人阿嫂,我都有一個姑仔,個姑仔都係好鬼麻煩果D,如果我遇著樓主既情況,咁我唔會當面話個姑仔,更加唔會話姑仔冇家教(如果你咁講,即係話埋99, 62 C6),呢D事係你同姑仔既問題,關你C6既屋企人乜事,唔好下下以自己既角度出發,站係人地既立場諗下,如果你覺得你姑仔好有問題,咁咪少D接觸佢囉......

話返飲湯呢件咁小件事,你可以私下同C6講,呢你C6搞掂佢,唔使下下自己出手,始終佢地唔係你既屋企,C6出面好過你啦,係咪!

大宅

好媽媽勳章

agree with lovebabyching and 天x! Your 99 is really good!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 小妮子 於 08-11-8 12:22 發表
其實我睇完樓主既留言,我覺得樓主好小氣,叫唔叫阿嫂都計較一餐,我都係人阿嫂,我都有一個姑仔,個姑仔都係好鬼麻煩果D,如果我遇著樓主既情況,咁我唔會當面話個姑仔,更加唔會話姑仔冇家教(如果你咁講,即係話埋99, 62 C6 ...

agree!!!
我都係人阿嫂,但我都叫姑仔叫我名得la(姑仔細我好多)
你太自我中心!!

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 天x 於 08-11-8 11:56 發表

我都覺得係 (x老母除外)
ps:話得人地無家教,自己都吾方有

[ 本文章最後由 sandy1425 於 08-11-8 12:53 編輯 ]

大宅

畀面勳章

如果第日我阿嫂係甘...我諗我都唔會比面佢!!

伯爵府

原文章由 瑤瑤~ 於 08-11-7 17:47 發表

下....原來姑仔未知架?
咁佢點樣無啦啦叫姑仔斟茶比你呀? 你姑仔如果唔係傻既實feel到有野啦mouth:

所以我唔知點解, 我老公同奶奶, 係都要唸d野出黎煩, 有時我都覺得佢兩個都係無事搵事做.

伯爵府

原文章由 siuwa 於 08-11-7 19:12 發表

同意, 其實你99都算唔話得既啦, 冇偏幫個女. 樓主, 有時見好就要收. 另外我睇過你之前所講件事, 雖然你姑仔鬧你係佢錯, 但好似係你串佢先哦. 你當面鬧佢冇家教, 即當面鬧緊你6299, 包括你自己既老公. 你話你姑 ...

我同奶奶同老爺, 關係好好嫁, 因為佢地得我老公一個仔, 所以見我唔開心, 咁老公跟住又唔開心, 然後到佢地唔開心law, 不過, 佢地好少理姑仔開唔開心, 因為佢地錫我老公多d.

伯爵府

原文章由 lengtung 於 08-11-7 21:44 發表
樓主, 你係咪屋企得你一個女, 冇阿哥或細佬. 如有, 你係咪又佢地老婆做阿嫂. 我有3個阿哥, 都叫佢地英文名, 而c6係大仔, 我都係一視同仁, 佢d細佬妹全部叫我英文名. 點解要分得咁清楚, 你要人尊重, 一樣要尊重人. ...

唔係呀, 我最大, 有兩個妹, 仔細就要出來做野養家, 所以奶奶同老公都好就我, 因為佢地知我成長時已經唔開心.

而佢妹妹, 由細到大, 都橫行罷道, 因為係細女, 而且奶奶有生意做好忙, 又無時間理佢, 又唔聽阿哥話, 有時佢為小小野, 例如:洗完衫之後, 唔見左, 然後就大吵大鬧, 好鬼煩嫁. 成30幾歲人, 未嫁得出, 因為奶奶話佢太火爆喎.

伯爵府

原文章由 shannnb 於 08-11-8 06:11 發表
針茶道歉就真係廢事喇, 做隻野, 佢個心可能係度 x你老x 緊, 杯茶飲落去 真係怕肚痛,,

我又無咁唸過, 不過, 覺得老公同奶奶, 都唔知唸咩既 , 針"茶"認錯喎, 我以為拍戲先有, 原來真係有................

伯爵府

原文章由 porporwong 於 08-11-8 10:16 發表
我覺得應該同你老公講件事算喇,大家以後當無事發生過,如果唔係,做完呢場大龍鳳之後,大家會更家面左左,我唔會相信家陣啲人會甘心情願針茶或講對唔住認錯 ...

我唸住12月先再算, 因為到時我搬了1個月, 又番番工, 咁應該可以坐低慢慢傾,

伯爵府

原文章由 lovebabyching 於 08-11-8 11:36 發表

樓主係俾人鬧,但係佢都有鬧佢姑仔無家教

其他媽媽就話佢咁樣簡接係鬧佢6299,仲要當時6299都在場

而家佢99都無話偏幫自己個女,我覺得樓主真係唔好去到咁盡

到時得不償失就唔好啦 ...

我62唔係同我地住嫁, 因為佢同奶奶離左婚, 所以當時62唔在場

伯爵府

原文章由 天x 於 08-11-8 11:56 發表

唔係掛, 係街到聽到人講粗口 , 都會以有色眼光睇佢啦, (當然要睇當時環境, 尤其時10拎歲d學生講 ). 我唸你當時都會唸佢有無教養啦:;pppp: , 睇黎我同你位場不同.

伯爵府

原文章由 小妮子 於 08-11-8 12:22 發表
其實我睇完樓主既留言,我覺得樓主好小氣,叫唔叫阿嫂都計較一餐,我都係人阿嫂,我都有一個姑仔,個姑仔都係好鬼麻煩果D,如果我遇著樓主既情況,咁我唔會當面話個姑仔,更加唔會話姑仔冇家教(如果你咁講,即係話埋99, 62 C6 ...

幣左我老公好鬼"林", 佢細妹不嬲都好"野蠻"個隻, 講一句都會俾個妹鬧個種.

伯爵府

原文章由 sandy1425 於 08-11-8 12:49 發表

agree!!!
我都係人阿嫂,但我都叫姑仔叫我名得la(姑仔細我好多)
你太自我中心!!

我當初都覺得無所謂, 之但係愈來愈唔得, 佢真係可以以為熟到同佢d friend 咁, 俾佢任罵我, 我會就晒佢個隻:;pppp: , 你估佢父母, 阿哥咩, 我同佢講到尾無血源關係嫁.

就係之前個3年俾太多自由佢, 佢就"無大無細".

伯爵府

原文章由 sandy1425 於 08-11-8 12:51 發表

我都覺得係 (x老母除外)
ps:話得人地無家教,自己都吾方有

如果我無家教, 我老公都唔會追我啦, 唔係我點入門.
因為奶奶, 最討厭人又煙又酒, 經常性講粗口, 所以奶奶話佢個女好難嫁得出.

伯爵府

原文章由 nikiwong926 於 08-11-8 13:27 發表
如果第日我阿嫂係甘...我諗我都唔會比面佢!!

咁到時就要睇下你阿哥同奶奶, 點睇啦?
如果我錯晒, 佢地洗鬼攪咁多野啫.

伯爵府

我尋日有去食飯, 不過,有其他人係到, 奶奶同老公都無講d乜野, 而我同姑仔緊係無講野啦.

食完之後走了, 老公一路拖住我行, 一路講, 你好叻呀 , 完全無黑面, 佢話以後咁就得啦, 佢話我唔鍾意答咀咪算law, 唔好免強. 只要唔黑面就得喇.

首頁
12345...9

尾頁

跳至