婆媳關係

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

畀面勳章

原文章由 leopak 於 08-11-8 14:33 發表

咁到時就要睇下你阿哥同奶奶, 點睇啦?
如果我錯晒, 佢地洗鬼攪咁多野啫.

我諗可能你姑仔個人本身都有d問題,

但你都唔慌係好囉:;pppp:

大宅

樓主,我想問妳幾多歲?係咪好細個架?
我睇妳既言論好似細路仔咁...
講極都唔聽,好似小朋友...

伯爵府

原文章由 nic_bb 於 08-11-8 15:02 發表
樓主,我想問妳幾多歲?係咪好細個架?
我睇妳既言論好似細路仔咁...
講極都唔聽,好似小朋友...

我唔係好細又唔係好大, 不過, 就係因為搬左入去之後, 就攪成咁,
所以奶奶同我老公講, 早知唔叫我地同佢住啦, 原來佢一心以為想成日見到個仔同個孫, 唔駛成個禮拜先見一次, 不過, 佢卒知明白大家成長既過程都唔同, 性格又唔同真係唔可以一齊住law.

我唔係講既唔聽, 不過, 要多d時間復原既人黎, 因為我對某些事有一定既執著啫.

你要明白家家有本難唸的經. 有d野唔係一朝一直既.
正如我d friend 黎探我, 姑仔會黑面對住我d friend, 私下同我講你姑仔唔係一個善男順女law. 唔通我d friend 得罪佢咩?mouth:

民房

原文章由 leopak 於 08-11-8 14:29 發表

如果我無家教, 我老公都唔會追我啦, 唔係我點入門.
因為奶奶, 最討厭人又煙又酒, 經常性講粗口, 所以奶奶話佢個女好難嫁得出.

說別人沒家教的說話怎能輕言出口.
真正有教養的人就算見到別人做沒教養的事也不會把"你沒家教"這種說話說出口,這叫做口德.
有好的老公和奶奶就要珍惜,幸福不是必然.

民房

原文章由 nikiwong926 於 08-11-8 14:48 發表

我諗可能你姑仔個人本身都有d問題,

但你都唔慌係好囉:;pppp:

講得好,
樓主好似覺得自己無問題,
出街話人地無家教,用粗口鬧你已經係斯文,打你都有可能.
無家教e d說話係唔應該同姑仔講,非常唔尊重自己99同老公.

民房

原文章由 天x 於 08-11-8 11:56 發表
其實鬧人地無家教仲過份過講粗口.
有好既99同c6就要珍惜.

講得好.

民房

原文章由 sandy1425 於 08-11-8 12:51 發表

我都覺得係 (x老母除外)
ps:話得人地無家教,自己都吾方有

認同

子爵府

我都覺得樓主份人好細個...成個小朋友咁!講真,我都覺得委屈個姑仔多o的囉~樓主根本就似住6299錫佢老公先係咁咋嘛~仲要話人地做埋多餘野~呢個人真係難頂到爆~!!人地已經幫佢..真係良心當狗吠...其實先前我都講過唔使理呢個皇太后架喇~~佢呢o的咪以為自己大家姐囉~咩都要人聽佢話,尊重佢~!!但係佢就唔記得左一句說話:你要人尊重你,首先要尊重人先!但係好明顯佢就係唔識呢種道理既人囉!樓主,你有阿爸媽錫係佢地既寶貝女..難道人地無架咩?就算幾唔錫個女都好啦~幫你已經好架喇~既然你話姑仔同你差唔多年紀~你更加唔好同人計較個稱呼啦..平輩黎架咋你地...!!

洋房

樓主根本只係識責人唔識什麼叫責己.
以為自己無錯,姑仔錯曬.

大宅

原文章由 prettylamlam 於 08-11-8 15:22 發
真正有教養的人就算見到別人做沒教養的事也不會把"你沒家教"這種說話說出口,這叫做口德.
有好的老公和奶奶就要珍惜,幸福不是必然. ...

講得好 其實好多姊妹都無人幫好慘,樓主要好好對佢地,何況你個老公咁錫你,.你比好多女人幸福好多了,知足常樂呀樓主...落左啖氣就算了.唔好同佢講野囉..你都要愛鍚你個好99同老公.
下次遇到你姑仔有d咩唔啱,主要傷害唔到自己就唔好出聲,99同老公知你咁大量會更錫你

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 prettylamlam 於 08-11-8 15:22 發表

agree!!!!

男爵府

可能你99想見粒孫咋,所以先做和事佬,信你99一成都C啦!!!
我嬸仔生第一個女出院無耐,就企係到比99.姑仔鬧足3個幾鐘,連餵緊人奶都要鬧,佢地蝦嬸仔係HK無人無勿,第二日嬸仔帶埋呀女拾晒嘢返鄉下,佢地就叫叔仔去氹返落HK, 之後咪當無件事,又嚟過總之嬸仔做咩都唔啱啦!!!
如果當日佢地鬧牆仔係啱,就唔駛我問都無人講,都6年幾前事到E+佢地都唔敢講,因為我會幫理不幫親,我都係事後成年同嬸仔熟d,就呻比我聽,所以99姑仔叔仔都唔鐘意我同嬸仔fd,因為我教醒咗佢好多嘢 等佢唔好咁易比人蝦........

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 leopak 於 08-11-8 14:39 發表
我尋日有去食飯, 不過,有其他人係到, 奶奶同老公都無講d乜野, 而我同姑仔緊係無講野啦.

食完之後走了, 老公一路拖住我行, 一路講, 你好叻呀 , 完全無黑面, 佢話以後咁就得啦, 佢話我唔鍾意答咀咪算 ...

總結.....你老公好寵你,好就得你,令到你咁唔放所有人在眼內,你眼中只有你自己

大宅

原文章由 天x 於 08-11-8 11:56 發表
其實鬧人地無家教仲過份過講粗口.
有好既99同c6就要珍惜.

你係咪真係冇試過比人指住你黎X 你老母呀?
你真係想像唔到咁樣係咩滋味
唔係咁樣比人侮辱屋企人都仲要笑口騎騎先叫有教養呀?

大宅

當比面你c6一次不要他難做。你99都幫你算啦

大宅

原文章由 leopak 於 08-11-7 03:06 PM 發表
之前我咪講過同姑仔鬧交(2星期之前), 俾佢用粗口罵既. 跟住我咪搬屋啦, 已經搬左5日了.

不過, 老公呢幾日同我講, 話奶奶想我同姑仔和解喎, 就提議左一個方案出來.

(1) 首先要姑仔"針"茶俾我 ...

當比面你c6一次不要他難做。你99都幫你算啦

大宅

好媽媽勳章

I think so too! everyone is wrong. Just you is right and good! Bad Bad Bad Bad x10000

原文章由 prettylamlam 於 08-11-8 15:22 發表

洋房

原文章由 小小太陽 於 08-11-8 21:15 發表

你係咪真係冇試過比人指住你黎X 你老母呀?
你真係想像唔到咁樣係咩滋味
唔係咁樣比人侮辱屋企人都仲要笑口騎騎先叫有教養呀?

說粗口當然是不對,說粗口是駡對方及其母親,但駡人沒家教是駡對方及其父母親以及其所有子女,所以我才會說駡人沒家教比說粗口更過份.
正因為這樣我認為樓主的姑仔說粗口是不對,而樓主駡姑仔沒家教就更不對.

洋房

好,說得相當好

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

樓主:

你都三十幾歲人啦,我覺得你唔止係只我中心,仲好無腦!

你覺得你姑仔鬧你唔啱,咁你鬧佢無家敎,咪一樣=鬧人全家,當時仲要你老公同奶奶都在場,你覺得你姑仔唔專重你,咁你鬧人無家敎,又好專重你奶奶同老公咩?

換個角度睇,如果你老公去你外家食飯,同你啲細佬妹嘈,之後當住一屋人包括你父母,鬧你細佬妹無家敎,咁你一屋人係咪都會覺得好平常,無問題呀?使唔使講返句you are wellcome!呀?!

不論你姑仔講嗰句對唔住係真心定假意,佢都有講到出口,但你話人無家敎,你不但無同返你姑仔道歉,連你奶奶你都無諗過道歉,我就真係覺得真正無家敎嗰件係你先啱囉!

你話佢哋係褔建人,唔知係咪都係重男輕女啦,所以先會迫個女同你呢件極品道歉,俾我會即時鬧爆你,問你乜嘢係無家敎,點樣無家敎法?你鬧緊邊個無敎好佢呀?咁係咪我個仔同個孫都無家敎呀?

三十幾歲都無用個腦諗吓乜嘢可以講得乜嘢唔講得,我真係覺得你無藥可救!

首頁
23456...9

尾頁

跳至