婆媳關係

跳至

首頁
34567...9

尾頁

子爵府

原文章由 honeybear0207 於 08-11-9 01:40 發表
樓主:

你都三十幾歲人啦,我覺得你唔止係只我中心,仲好無腦!

你覺得你姑仔鬧你唔啱,咁你鬧佢無家敎,咪一樣=鬧人全家,當時仲要你老公同奶奶都在場,你覺得你姑仔唔專重你,咁你鬧人無家敎,又好專重你奶奶同老公咩?

換個角度睇,如果 ...

你真係講得非常之好呀..!!講中哂我心聲~!!同埋如果樓主話福建人重男輕女既話,我無記錯既話,樓主你唔係生左果個係女黎架咩?無地位果個應該係你喎...人地話哂都係親生女~要講親都係個妹同個女親喇~你咁樣話人...人地一家咁大方~仲要say左sorry..!!真係仲要俾人講.呢個真係唔知咩世界囉....

子爵府

原文章由 天x 於 08-11-8 11:56 發表
其實鬧人地無家教仲過份過講粗口.

鬧人地無家教 is very personal.

[ 本文章最後由 IaMMoYY 於 08-11-9 04:29 編輯 ]

子爵府

原文章由 ABBC 於 08-11-8 16:23 發表
我都覺得樓主份人好細個...成個小朋友咁!講真,我都覺得委屈個姑仔多o的囉~樓主根本就似住6299錫佢老公先係咁咋嘛~仲要話人地做埋多餘野~呢個人真係難頂到爆~!!人地已經幫佢..真係良心當狗吠...其實先前我都講過唔使 ...

Agree...

王國長老

王國長老

睇完全部回應我都忍唔住要講一句啦.

好多媽媽已經講出重點: 樓主太過重視自我, 自視過高, 明顯太嬌嬌女, 乜都要人地遷就佢, 凡事太自我中心, 而且最過份鬧姑仔"冇家教", 姑仔得罪妳, 但老爺奶奶冇得罪妳啊? 如果我係奶奶, 我一定不會忍, 樓主奶奶真係天下罕見好奶奶, 忍左呢句話仲要不停安撫樓主, 但變相係加倍寵壞樓主, 樓主由頭到尾完全將責任推o係姑仔身上, 但姑仔可以開口道歉, 妳唔好理佢有冇誠意, 至少表面功夫佢做得到! 成年人表面功夫點都要有, 個人修養更重要, 成年人唔應該下下將憎恨厭惡放o係面, 仲要奶奶老公係咁tum, 有風無謂駛盡悝, 如果仲要姑仔斟茶認錯真係好過份!

一家人最重要係和睦相處, 偶爾有磨擦, 如果能化小事為無就係高手, 但好似樓主下下擺款, 要叫大嫂, 姑仔o係自己房食煙又要鬧(樓主眼中當然覺得自己bb大晒, 完全唔諗人), 仲要唔俾姑仔去新屋, 唔準佢抱bb..... 我聽到都覺得姑仔好慘, 住自己屋企但不停受氣, 全因呢位大嫂只正視自己要求但冇考慮其他人感受!

如果奶奶叫個姑仔斟茶道歉佢又肯做, 我真係覺得呢位姑仔太好人啦. 完全冇必要.

可惜講左咁多版, 樓主仍然堅持佢冇問題, 有問題既係姑仔, 睇黎都係白講....能夠從反思中學習, 最後係自己得益, 但如果關上大門, 只o係自己狹小生活圈子中做女皇, 最可憐都係妳自己.

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主:

大家鬧交時真係咩都講得出,其實真係好少事如果你當日忍吓咪唔會攪成咁囉,我唔會寄望人家黎同我 say sorry,誰對誰錯都好啦!

公爵府

其實你唔鍾意佢咁樣飲湯法, 你咪唔好飲那大碗湯囉, 一係你先裝左落自己碗, 佢之後鍾意點飲都唔怕(我自己都係咁做, 奶奶鍾意"選"筷子之後用來逐碟撩勻d餸, 佢幾十年都係咁做, 我在佢屋企係飯, 佢係主人, 我會由得佢, 但會在佢"撩"之前挾起晒要食既餸先).

問題係你唔忍, 攪到大家鬧大交. 就算同檯食飯, 大家以後同檯食飯都諗起件事, 幾無謂.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

其實算啦...你奶奶既提議都好好...而且你都有錯...就比面你奶奶同你老公...唔好令你老公難做...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

hashtag影視迷勳章

其實件事跟本係你小事化大
我之前飲緊碗湯,我姑仔成隻"匙更"插入黎飲都係咁啦~

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

唉,我地呢班又係人媽咪,又係人新袍,又係人阿嫂既,講咁多都係"晒"氣

嘻嘻,不過我覺得我自己同埋好多BK媽咪都係一個好新袍囉!為我地自己

男爵府

對牛彈琴....如果我個99有樓主個99 三份一咁明白事理, 我已經要買燒豬還神.....

原文章由 小妮子 於 08-11-10 10:08 發表
唉,我地呢班又係人媽咪,又係人新袍,又係人阿嫂既,講咁多都係"晒"氣

嘻嘻,不過我覺得我自己同埋好多BK媽咪都係一個好新袍囉!為我地自己

...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我好欣賞各位咁有耐性回帖!!!
我已經

大宅

睇完真係O晒嘴。樓主...你好勁。

原來....

可以響人屋企當住D長輩鬧人地個女冇家教。
可以響人屋企要人人一定要就曬自己。

太厲害了。你既女以後都會係咁,係咪?

希望我個仔唔好識到咁既人。阿們。
laughin' to keep from cryin'

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 wawamama 於 08-11-10 13:37 發表
睇完真係O晒嘴。樓主...你好勁。

原來....

可以響人屋企當住D長輩鬧人地個女冇家教。
可以響人屋企要人人一定要就曬自己。

太厲害了。你既女以後都會係咁,係咪?

希望我個仔唔好識到咁既人。阿們。 ...

伯爵府

原文章由 crystal_wong 於 08-11-8 15:46 發表

講得好,
樓主好似覺得自己無問題,
出街話人地無家教,用粗口鬧你已經係斯文,打你都有可能.
無家教e d說話係唔應該同姑仔講,非常唔尊重自己99同老公. ...

可能我當時很"火", 所以沖口而出. 我奶奶當時都嬲嫁, 不過, 唔知點解佢第2日開家庭會議個時, 居然同我講, 佢知自己無家教, 教到個女亂講說話, 既然奶奶咁講, 我條氣緊係順啦, 所以我有同奶奶直接"道歉", 而唔係佢個女law.

所以以家佢開出咁既條件我先煩咋, 如果我唔係俾面老公同奶奶, 直頭想呢世唔想見個姑仔添.

伯爵府

原文章由 ABBC 於 08-11-8 16:23 發表
你有阿爸媽錫係佢地既寶貝女..難道人地無架咩?就算幾唔錫個女都好啦~

你錯喇, 我由細到大都無父母錫, 所以奶奶同老公先當我女咁錫, 希望我覺得大家係一家人Law.

伯爵府

原文章由 peggy@_@ 於 08-11-8 18:25 發表
可能你99想見粒孫咋,所以先做和事佬,信你99一成都C啦!!!
我嬸仔生第一個女出院無耐,就企係到比99.姑仔鬧足3個幾鐘,連餵緊人奶都要鬧,佢地蝦嬸仔係HK無人無勿,第二日嬸仔帶埋呀女拾晒嘢返鄉下,佢地就叫叔仔去氹返落HK ...

嘩, 你仲覆習個我喎.

伯爵府

原文章由 Cat1218 於 08-11-8 16:50 發表

講得好 其實好多姊妹都無人幫好慘,樓主要好好對佢地,何況你個老公咁錫你,.你比好多女人幸福好多了,知足常樂呀樓主...落左啖氣就算了.唔好同佢講野囉..你都要愛鍚你個好99同老公.
下次遇到你姑仔有d咩唔啱,主 ...

我都係咁唸.

伯爵府

原文章由 醜樣豬 於 08-11-8 20:42 發表

總結.....你老公好寵你,好就得你,令到你咁唔放所有人在眼內,你眼中只有你自己

你有無跨張d左呢? 我只係唔放姑仔在眼內啫, 唔係所有人.

伯爵府

原文章由 小小太陽 於 08-11-8 21:15 發表

你係咪真係冇試過比人指住你黎X 你老母呀?
你真係想像唔到咁樣係咩滋味
唔係咁樣比人侮辱屋企人都仲要笑口騎騎先叫有教養呀?

very very agree! 終於有人明白啦, 個刻真係永世難忘.

首頁
34567...9

尾頁

跳至