懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位jm,有無人陀b時出紅疹痕疹?我上兩星期約19週開始出紅疹,初時喺肚皮上面,跟住就蔓延到胸,手臂,大腿,宜家背同頸都有d.果d疹又紅又痕,抓吓佢都變成一大撻,仲見到有好細小嘅水疱,真係到不得了。睇醫生搽藥膏食藥都無用,有無人可以幫吓我?

複式洋房

最關心BB問題熱投勳章

我都有類似情況…都想知~~~

男爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我反而係未知自己有左既時候生到成身紅,又痕,最後睇皮膚科醫師,用左2枝藥膏,沖涼唔好用太熱,就慢慢好反

複式洋房

taml 發表於 16-8-18 13:47
各位jm,有無人陀b時出紅疹痕疹?我上兩星期約19週開始出紅疹,初時喺肚皮上面,跟住就蔓延到胸,手臂,大腿 ...

我出現過咁嘅情況 全身起紅點 全隻手掌手背 腳出水泡 睇咗兩次西醫都係比類固醇同埋口服嘅藥 類固醇用咗一個禮拜就無用了 用咗雖然好啲 但係未好返哂就不停出新既 最後去咗睇中醫 中醫食咗兩個禮拜藥就好返晒

回覆 taml 的帖子

您好 taml,懷孕期間有時出紅疹/濕疹都有機會係受懷孕荷爾蒙轉變,又或者係接觸到一D 致敏原而導致,而致敏源有好多,例如進食過某類食物、接觸過某類物件/花草/ 塵蟎/衣服纖維/洗衣粉,又或者天氣變化都有可能誘發紅疹,建議準媽媽可以試下搵出致敏源,盡量避開,如果紅疹冇退,仲要愈來愈多,就要考慮再睇醫生睇下駛唔駛轉藥膏。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

複式洋房

可以用金銀花煲水沖涼,會舒緩d

子爵府

回覆樓主:

我當時同你一樣呀,睇中醫執藥沖涼,沖左4,5次就唔痕了。現在bb出左世,我當時r完現在留印,唔再白雪雪,好傷心

大宅

d印唔會退?我死得啦!

大宅

我生大女時, 對腳都係咁, 痕死, 我咪用冰水浸腳, 好好多KA, 你可以試下, 痕左成個月, 生完就好返

大宅

我睇左幾個醫生,得出結論係西藥只可止痕,而且效果一般,瞓覺仍會痕。中醫食中藥加用金銀花,土銀花沖身確係有效止紅同止痕。另外,我亦早晚沖涼,唔好過度擦身,用温水沖,盡量喺冷氣地方逗留,呢兩日感覺好好多,紅疹少左亦平左,希望快d好番唔留印啦!

首頁

尾頁

跳至