親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

幫同事book東京酒店,酒店寫住話24點前要入住,最遲25點,如果遲到要通知酒店,但官網上只有酒店電話、FAX,冇email,我同同事英文都係有限公司,唔足以溝通。所以最後都冇提前通知酒店有可能會late check in。原本航班晚上9點落機,預算3個鍾,夠時間出東京,酒店在東京站旁邊。

今日飛,HKA delay一個鐘,10點先到,去到東京應該12點半了,到酒店可能會冇人check in!

我想問呢種情況萬一冇入住到酒店,Jalan會唔會罰返酒店錢?或者block我A/C?

Update:琴晚在前台收工前2分鐘到酒店,順利check in!多謝甘多位JM解答

瑪瑙宮

大廚勳章

Jomancc 發表於 16-8-21 23:16
幫同事book東京酒店,酒店寫住話24點前要入住,最遲25點,如果遲到要通知酒店,但官網上只有酒店電話、FAX ...

如果一早發現delay, 他英文又有限公司,你應該幫下手,email or fax 比酒店,雖然未必即時睇到,但都叫有通知,有點誠意話會遲些到,可能人地特事特辦。。。

現在就咁no show不太好。始終用你acc book
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

12點半應該都唔會無人在前檯吧?

男爵府

goo_littlebb 發表於 16-8-21 23:22
12點半應該都唔會無人在前檯吧?

我理解正常酒店應該24h有人在前台,我book係正常商務酒店,官網咁寫我有D擔心。

男爵府

seaheart88 發表於 16-8-21 23:20
如果一早發現delay, 他英文又有限公司,你應該幫下手,email or fax 比酒店,雖然未必即時睇到,但都叫有 ...

其實酒店有寫話要提早通知,應該係特事特辦嘅意思,不過穩勻成個網真係冇email,只有電話&FAX真心唔係特意no show

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Jomancc 發表於 16-8-21 23:25
我理解正常酒店應該24h有人在前台,我book係正常商務酒店,官網咁寫我有D擔心。
...

佢咁寫可能係如太遲入住,佢唔肯定個客係真會到還是會失約,佢唔知仲留唔留房俾你好,所以寫24點前要入住。

禁止訪問

瑪瑙宮

大廚勳章

Polyu--Club 發表於 16-8-22 00:14
英文有限公司, 不代表不應該嘗試用電話聯絡, 可能對方英文超好, 你講1,2.. 佢已經知道你想講 345678... ...

最重要有誠意。。。最少應fax 去通知聲。。。有心做一定可以,樓主不會是上到機才話delay多一小時吧
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至