論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

工人來了沒到一個月,但比較自主。而且有要求,但這些我都可以忍受,例如工人會說我要咖啡 茶 牛奶,早上食面早餐之類或煮兩個雞蛋之類的,包唔肯食,還有我用飄柔,工人要求潘婷洗頭水之類的。因為我的情況是有個三歲半個仔,而且即將生一個newborn baby8月份,我已經到了預產期,只係沒作動等生。但工人清潔麻麻,洗潔精和洗衣粉用得超快,花生油好像唔洗錢咁倒去煎魚。其實這些也都不是keypoint,係工人唔喜歡我奶奶點佢做野,黑面對我奶奶,但其實我奶奶也沒講錯佢,例如風扇唔會拆開來洗,就咁用水抺,我奶奶話幫佢拆,工人走來投訴話奶奶來我屋企,什麼都不需要做,做家務的事,應該由我來做的,總之黑面。工人打掃唔乾淨,我都來收拾手尾,哎,因為細b就來出世,我怕唔乾淨最後米搞到我和個b。我現在應該怎麼和菲姐姐相處。工人係新加坡做了10幾年,而且我我係oversea請過來的。因此佢沒來過香港做。但我最怕脾氣差的工人,我呢個肯定不是溫柔那種咯。

子爵府

cathyaki 發表於 16-8-22 17:31
工人來了沒到一個月,但比較自主。而且有要求,但這些我都可以忍受,例如工人會說我要咖啡 茶 牛奶,早上食 ...
Old seafood, 難搞
同佢清楚講,佢要respect 婆婆,婆婆係屋企最大

要Pantene ,叫佢自己買,法例冇需要包

第一次請工人?

生咗先算啦!

別墅

試下出糧時叫你奶奶出比工人

別墅

xfck525 發表於 16-8-22 17:48

萬一我要炒,有我銀行records轉帳會好d wor,怕被佢告。

別墅

xfck525 發表於 16-8-22 17:48

但我係fulltime 媽咪,佢個仔俾錢養家的,呢d野唔洗講都知道啦。

子爵府

叫奶奶出糧無作用,咁有經驗工人佢唔知那位是真正僱主咩,如果係好姐姐任何家庭成員佢都會尊重,係差的話你係僱主都會黑你面,相處唔到咪搵新姐姐到時再炒佢。

子爵府

工人來了沒到一個月,但比較自主。而且有要求,但這些我都可以忍受,例如工人會說我要咖啡 茶 牛奶,早上食 ...
其實,你係新手,唔應該請old seafood, 請個冇經驗,大家新手,咁唔會俾佢食著
我用工人20年,都唔會請 d 10年經驗

初到已經咁,多多要求,好冇分吋,仲要投訴婆婆,我實剷爆佢,叫亞sir 同佢講

你地係咪好年青,好斯文,學吓講嘢firm d,俾instruction 清淅d, 做唔好,叫佢再做,講完,行開,唔好理佢,唔好自己做

安心生完先處理啦!

不受控制,好難搞,有排煩!

別墅

cathyaki 發表於 16-8-22 17:52
萬一我要炒,有我銀行records轉帳會好d wor,怕被佢告。

有糧單比工人簽字都可以吖 比現金都ok嘎
地工人邊個比錢佢 就聽邊個話
工人不聽婆婆奶奶話好麻煩

子爵府

第一次請工人,請個10年經驗,有d 失策,應該請個冇乜經驗,咁大家新手,會比較容易食住個工人
叫亞sir serious d 同佢講要respect 嫲嫲

你地好年青,好斯文㗎,學吓講嘢firm d, 俾instruction 清淅d ,佢做得唔乾淨,叫佢再做,同佢講完要再做,行開,唔好理佢,唔好望佢

安心生咗先處理佢囉!

別墅

細姐姐 發表於 16-8-22 18:20
第一次請工人,請個10年經驗,有d 失策,應該請個冇乜經驗,咁大家新手,會比較容易食住個工人
叫亞sir ser ...

我係比較斯文了d,但係我都接受唔到如果唔尊重我奶奶,我奶奶係挑剔果種人,但有要求合情合理,請人來做肯定有要求。但有一點我老公好錫奶奶,就係因為咁樣先請菲傭,唔想奶奶累,so我都預產期40周2day了,我都唸住今晚同佢talk,皆因奶奶一定要尊重!本來我都打算忍忍,等生完坐完月再同佢計。但我唔講,坐月時候我唸又大吵肯定。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

趁早找過個啦!
佢唔會幫到手 ,佢似主人

伯爵府

在佢要求我前我會要佢滿足我要求先,
如果佢滿足唔到我要求,
就乜野都唔使講,
佢唔好要求乜乜物物,
因為一定唔會有。

大宅

我情況同你有啲相似,大女3歲半,new born都係8月出世,不過未作動都係等緊!不過我工人啱啱到咗一星期!我係JM,之前都有個工人幫手照顧大女,所以好明白大放縱工人等於自尋死路!因為佢地只會不斷試你底線。今次我個工人一到,我就已經比咗6頁紙家規佢叫佢睇清楚同簽名。另外我呢個工人唔算太old seafood!係中東做咗4年再加菲律賓做咗2年,年紀36算成熟!暫時睇都可以只不過唔會主動幫手,要叫先做!所以你要食住佢,如果唔係難受的只會係自己

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

日用品第一日黎已同佢講唔包.自己買.咖啡唔會成日買.唔係一定要買比佢.總次我地食乜佢食乜!先小人,後君子.佢甘對係奶奶仲要投訴.我會話佢.佢黎打工,冇權話你屋企人.初黎步到見唔岩就要出聲.唔好對佢地太好.佢黑面你米對住佢更黑.i am your boss面口對佢.伙

男爵府

我都係新手嗰陣請左個20年新架坡經驗 (同一顧主) ge 菲
又係因為第二個出世
初初 (細b未出世前) 都覺得佢好掂 (其實佢係無咩做,因為大b係 99 睇,仲要係唔同住,夜晚先返黎訓,佢唔駛煮飯添)
點知細b 出左世就出事, 佢要睇newborn, 勉強ok ,但係凈係抱住b 咩都唔做,抱慣晒,到佢放假我就揪到趴係到,d 屋企routine 又求其,7點起身 夜晚8 點幾就入房. d bb 手巾仔積埋幾日都唔洗,要我開洗衣機先洗
最大鑊揪左10個月,理論上bb應該跟佢d 啦 (我要返工)
但係bb 一d 都唔跟佢....

我都諗緊好唔好請過個......新人由我99由頭教過
佢而家係叫一樣先做一樣,仲以為20 年exp 自己醒水 會自動波
不過佢有樣好好,就係唔偷野 (暫時過左1 年 touchwood)

別墅

keung0413 發表於 16-8-22 21:45
我都係新手嗰陣請左個20年新架坡經驗 (同一顧主) ge 菲
又係因為第二個出世
初初 (細b未出世前) 都覺得佢 ...

起碼不要黑面和埋怨咯,我工人非常自我,唔喜歡人指手畫腳。

大宅

cathyaki 發表於 16-8-22 21:56
起碼不要黑面和埋怨咯,我工人非常自我,唔喜歡人指手畫腳。
old seafood係咁架!

男爵府

洗頭水唔一定要包架喎, 仲要指定買咩牌子俾佢?!

子爵府

有奶奶喺度 即是有兩個姐姐一樣

可能新工人分得好清「mum請我 我只聽mum講野」

伯爵府

激烈的海狗 發表於 16-8-23 17:32
有奶奶喺度 即是有兩個姐姐一樣

能新工人分得好清「mum請我 我只聽mum講野」

我以前會當住我媽同呀姐面前同呀姐講,
以後要聽我媽話,
呀姐通常都唔會点逆你意 / 會乖一排。

首頁

尾頁

跳至