自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女7-8歲,夜晚出街,係大圍唔知邊個位置掉咗部電話,事隔2-3個鍾之後先發唔見咗電話,依家仲傷心緊,希望有心人執到還返俾我地,真心感激。

大宅

回覆樓主:

早幾星期,我同女落公園,留低咗個女女Kitty袋,入面有電話,八達通,我whatapp女女個電話,有人執咗,話會交返去屋村官理處,
以為有好心人啦,点知無law,我仲等咗成個星期,日日去問,失望,當買教訓,自己同女女都要小心D
個袋仲要係佢最鐘意的

別墅

moon1006 發表於 16-8-26 00:29
早幾星期,我同女落公園,留低咗個女女Kitty袋,入面有電話,八達通,我whatapp女女個電話,有人執咗,話會 ...

同樣糟遇,我地真係好不幸 ,不過 好心人 我相信係有嘅,但貪心之人亦都唔少,我都唔敢奢望攞得返,再者我地做父母都有責任,都係果句,當買個教訓,唯有以後睇實啲。

wcpcelia    發表於 16-8-26 09:11

大宅

kay28 發表於 16-8-26 00:44
同樣糟遇,我地真係好不幸 ,不過 好心人 我相信係有嘅,但貪心之人亦都唔少,我都唔敢奢望 ...

希望你預到好心人,我都信仲有好心人的。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:好好唔開心,阿女掉咗部電話

你嗰區有冇Fb group? 睇下有冇人執到

伯爵府

回覆樓主:

原來依家7歲就有電話?
佢地咁細, 難免甩甩漏漏, 下次買平平地嘅機. 無咁肉赤。

esmehouse    發表於 16-8-26 10:57

男爵府

有冇去差館報失?
我女試過5見2次電話,1次銀包、
老闆都5見過1次銀包,內有幾千蚊,
全部都有好心人送左去差館,
前題係你要去報失先。
香港好多人路不拾遺的

別墅

sako 發表於 16-8-26 01:59
有冇去差館報失?
我女試過5見2次電話,1次銀包、
老闆都5見過1次銀包,內有幾千蚊,

我諗拾遺者未必會交去差館,因為我試過打過去,頭3-4次係打得通,但冇人接,之後再打就打唔通了,我佢應該關咗機。

別墅

Hanayori 發表於 16-8-26 01:47
原來依家7歲就有電話?
...

阿女用部電話係之前二手嘅閒置之物,亦都唔算貴,主要係覺得嘥咗好多時間去捉咗d佢認為得意好玩嘅精靈,同埋有d相係裏面,覺得好可惜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hanayori 發表於 16-8-25 11:47
原來依家7歲就有電話?
...
我都,咁7歲已經有電話你咪要幫佢買埋data plan(因為佢用來捉精靈)?唔發生都發生左,算啦,不過如果係我我唔會再俾另一電話佢住,又唔係必須品,而且畢竟自己整唔見應該受下教訓

大宅

回覆樓主:

有無即時鎖機cut 咭, 試過唔見電話,以為係公司,又搵唔到, 返到屋企搵清楚無,報上台, 話我張咭有千五蚊長途電話費,因為無廿四小時內報, 要入我數

珍珠宮

回覆樓主:

都好難揾得返。我都試過執倒電話,但又唔可能企定定等物主找到嚟。我找電話通訊記錄,找佢最後打過的人(原來同物主一齊),叫佢通知物主嚟攞返。

亞仔細個唔見電話(平平果種),半年後,警員話跟指引做後,通知失主去認領,但個時間,我見電話係平價貨,時間都返工,冇理由請假去攞揾。同警員話唔攞了。

禁止訪問

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kay28 發表於 16-8-26 04:49
阿女用部電話係之前二手嘅閒置之物,亦都唔算貴,主要係覺得嘥咗好多時間去捉咗d佢認為得意好玩嘅精靈,同 ...

pokemon再dl過D資料會係返度架!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

kay28 發表於 16-8-26 04:49
阿女用部電話係之前二手嘅閒置之物,亦都唔算貴,主要係覺得嘥咗好多時間去捉咗d佢認為得意好玩嘅精靈,同 ...
精靈再捉過囉,相如果唔多就算,傷心補救唔到。
我試過好多次冇晒data,自己唔小心,初時都好傷心,漸漸都盲目了。又冇晒呀?算啦。
身外物,其實都唔太重要,最重要人冇事。

侯爵府

其實我覺得7歲做咩要帶電話? 另外, 唔見咗就唯由教佢自己小心D, 唔見係因為自己唔小心, 有人拎返係好彩, 應該從而教下佢.

水晶宮

回覆樓主:

d smartphone 個size 係袋唔到落小朋友褲袋, 袋到都跌出黎。小朋友多數用手拎住, 佢地好隨意放低电話, 又冇咩警覺性check 下部電話是否在手。所以, 唔洗咁早比佢地擁有一部智能電話及部電話最好係平野

別墅

Hanayori 發表於 16-8-26 01:47
原來依家7歲就有電話?
...

電話暫時都唔會特登買俾佢,只係見有部多余嘅係度,見佢都幾乖,就俾佢玩下咁。

別墅

birdbird 發表於 16-8-26 10:39
d smartphone 個size 係袋唔到落小朋友褲袋, 袋到都跌出黎。小朋友多數用手拎住, 佢地好隨意放低电話, 又冇 ...

冇錯,咁細個一d警覺性都冇,教極都唔入耳,所以好多時真係要跟得好貼。

別墅

pprlala 發表於 16-8-26 06:15
有無即時鎖機cut 咭, 試過唔見電話,以為係公司,又搵唔到, 返到屋企搵清楚無,報上台, 話我張咭有千五 ...

我冇幫佢上台,只係係深水埗買d儲值普通咭。

首頁

尾頁

跳至