家庭理財

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

佢並不是朋友,似當妳係羊太!

別墅

引用:正回報

原帖由 teslamodelx 於 16-08-27 發表
正回報? 我唔信..
基金單真係買唔過,保障少,手續費又多又複雜!

男爵府

大力大力 發表於 16-8-27 13:46
x 2

買基金真係好傷
sent 條link比佢,然後同佢絕交

複式洋房

我都買左

25年期,已供5年幾,萬八一年,蝕左2萬幾,都唔知停唔停供好

禁止訪問

複式洋房

cute_pooh_pooh 發表於 16-8-31 10:42
我都買左

25年期,已供5年幾,萬八一年,蝕左2萬幾,都唔知停唔停供好

以我既case 應該點做好?之前曾經有賺,但而家蝕成咁

珍珠宮

伏中伏....伏

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:cute_pooh_pooh 發表於 16-8-31 10:4

原帖由 cute_pooh_pooh 於 16-08-31 發表
保險公司張結單,一直誤導客人,等客人一直供下去,到年老才知被騙,以為可以退休,老來才以淚洗臉~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呢個 101 plan, 我表姐當年搵曬我全家,我同表姐冇聯絡成10年,突然出現搵我喇心諗都唔係好嘢,好啦點都要比面聽吓,一嚟就介紹呢個 101 Plan,咪話佢自己全家都有買(包括我姨媽,表弟),我淨係問佢一句每年手續費係幾多,之後就再搵我。而家唔知佢有冇轉行都唔知。

子爵府

通常係買咗先絕交,樓主真好彩,識問

別墅

101/105係投資產品,如果你將重點放係保障上就係錯重點,等於你買匯豐,有咩事,你都唔會諗住佢會賠多個崩比你

佢之所以有1%或5%保險只係因為呢類計畫係經保險公司出售,根據條例,佢必須有保障成份,但所有保險都有成本,如果保障額大左,每個月嘅供款就會分多左去保險費,相對投資成份就會少左,回報亦會低左,所以話101/105嘅保障呃人,根本就係本末倒置

買基金要手續費,全世界都係,但一樣有人賺錢,就算如Mpf咁冇乜靚基金,一樣有人賺1x%一年,亦有人蝕⋯黃金基金年初至今升左110%,健康護理每年有1x%增長⋯呢D你有冇買?買左就夠比你冚手續費有凸

呢類計畫第一年有大部分供款係比左保險經紀,佢係有責任幫你睇住個市,只係視乎佢有冇心同有冇能力⋯以我所知,保險公司同投資公司嘅經紀嘅分別係,保險公司培訓著重於產品多於市場資訊

Btw, 105係冇保本成份的

別墅

cute_pooh_pooh 發表於 16-8-31 10:59

你個經紀仲有冇做?買左咩基金?如果仲有做你問下佢有冇幫你轉基金

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:唔使太叻只睇條款賠已供+1�經覺得伏啦

原帖由 yericy 於 16-08-28 發表
唔使太叻
只睇條款賠已供+1%,已經覺得伏啦
拎去做人仔定存都多過佢
呃人到非起,死左先賠己供款額加1%~

即月供2000,供了二年身亡,即共供24000+1%=24000+240 =24240,多240元,真係雞碎甘多~

真係呃到冇朋友~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 16-10-13 07:04
呃人到非起,死左先賠己供款額加1%~
唉 大力 我都想你指點呀
我都有份呢d穩笨101,其實當初係想同爸爸買份院住醫療保障,可惜當時已過65歲,無保險公司受保,要買呢個死人101再附加醫療保費( 基金供USD125/month)
10年期, 仲有4年供完

我問過CS ,到期後我可以唔供基金,淨比醫療
但問題黎啦,我唔供姐,佢信然會收我手續費食我個本..我仲要留番around$15000係基金戶口到去for run個所謂人壽保障..唉..個陣我20歲女唔識 只係想買個醫療保障比屋企人(大吉利是有乜事醫療負擔由我地兩sister承擔.父母無積蓄)

依家進退兩難..........唉
(PS 我自已肯定唔會再買呢d穩笨plan)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-10-13 07:04 呃

原帖由 katietam1231 於 16-10-13 發表
唉 大力 我都想你指點呀
我都有份呢d穩笨101,其實當初係想同爸爸買份院住醫療保障,可惜當時已過65歲,無保險 ...
妳問一下agent醫療保什麼?

基金供US125,甘另外醫療又多少錢一個月 ?

買基金真係好傷

子爵府

大力大力 發表於 16-10-13 10:56
妳問一下agent醫療保什麼?

基金供US125,甘另外醫療又多少錢一個月 ?
醫療保 院住 ( 姐係最非普通既住院呀手術個d啦 )
醫療個Part都$1300--1400 (保費年年加,家父70歲)
醫療加基金around 2400左右, 其實係好貴,我同家姐乜保險都無買,但兩老年紀大.始終怕有乜事錢銀上我地一時負擔唔到, 我有穩過其他保險公司問淨醫療,但Over 65全部唔受, 依家基金賬面上lost 6000左右,其實都唔預基金會賺嫁啦..當初無得簡,焗供

依家走又唔係 唔走又煩

另外我自已依家問始saving, 主力月供股票 ( 暫時呢半年我都唔敢放現金係身.成日儲到小小就身痕洗左佢,所以逼自已當開支供股票,月供股風險係咪細好多? 我依家都開始去睇投資書增進下智識了)

複式洋房

回覆樓主:

我終於cut了,之前小2xxxx,
最近寄來的報表,小8xxx,即走去cut單,唔使再等,一身輕哂,

大宅

你確定真係你朋友??
我10年前都有個朋友叫我買101,
買左2-3年後無再聯絡過...

首頁
12345...6

尾頁

跳至