母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從09年12月12日起,我踏上這條母乳之路。記得當年一份堅持,由不懂埋身,呀女即日要照燈,到全泵追奶到爆冰格,比家人倒了辛苦泵出來的奶,女女7日無大便,到二女能夠全埋身,試過乳線炎,餵樽可以12個鐘食唔到8安奶,到細仔時竟然要晚晚餵夜奶(之前兩個都在滿月不久自己介了),我發現自己真的咩都經歷了。人奶路比六年前易行好多,而家到處都是戰友互相扶持。廁所泵奶餵奶我頭三年成日做。當然,我亦影響了身邊的親朋好友,她們見我好似好輕鬆,她們的BB們或多或少都會食母乳,(嘻嘻,我當然報喜不報憂,有問題必答)。心態真的很重要,要堅持但不是執著,我決定餵母乳,但我3個小孩都會飲奶粉,尤其在我決定停餵母乳,準備下一個小孩降臨時,奶粉對我來說是代用品,所以咩牌子我都照比三姐弟食(我認為不應偏食)當然,除了大女頭一個星期,我餵全母乳的,我自己決定幾時停母乳轉其他。各位仍然在人奶路上努力的jm們,我們才是母乳生涯的話事人,放鬆心情盡力而為,無論時間長短,這些和孩子的甜蜜回憶會伴隨著我們的!是苦也是甜!

子爵府

恭喜放監

禁止訪問

大宅

回覆:終於同母乳生涯劃上句號了

登你開心!
可以分享下如何戒人奶嗎?
我囡21個月晚晚醒3-10次要奶奶,攪到自己身體好差,最近決定戒夜奶,日頭照餵,已分房瞓兩星期仲未完全成功。

大宅

cookingellie 發表於 16-8-28 09:27
登你開心!
我囡21個月晚晚醒3-10次要奶奶,攪到自己身體好差,最近決定戒夜奶, ...

SAME,依家有同你一樣的困擾,晚晚要食夜奶,根本冇辦法訓覺,等我好訓時,佢又醒,好攰,女一歲,都想戒人奶,但不知從何入手,佢奶樽唔飲

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

QQyu0715 發表於 16-8-29 21:48
SAME,依家有同你一樣的困擾,晚晚要食夜奶,根本冇辦法訓覺,等我好訓時,佢又醒,好攰,女一歲,都想戒 ...

同樣問題
呀女8個半月
唔知關唔關出牙事呢?
晚晚都要食夜奶,最小5次
真係唔使訓咁
佢仲要朝朝7點醒,我就陪醒

大宅

ckwyip 發表於 16-8-28 01:35
自從09年12月12日起,我踏上這條母乳之路。記得當年一份堅持,由不懂埋身,呀女即日要照燈,到全泵追奶到爆 ...

勁呀。多謝你發放正能量

大宅

真係好勁呀,餵三個!恭喜你功成身退!

大宅

cookingellie 發表於 16-8-28 09:27
登你開心!
我囡21個月晚晚醒3-10次要奶奶,攪到自己身體好差,最近決定戒夜奶, ...

same here。請問你囡有因此而識牙嗎?我覺得我小朋友好似有。

大宅

引用:Quote:cookingellie+發表於+16-8-28+09:27+

原帖由 honeyt 於 16-09-02 發表
same here。請問你囡有因此而識牙嗎?我覺得我小朋友好似有。
冇呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊