婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

因為湊女,又因為好少見到99,所以近日都好少上黎,不過中秋節快到了,呢啲大時大節(基本上淨係年初一丶新春團拜同中秋先要同男家同枱食飯),加上靜咗咁耐,當然會有時發生了⋯

3991    發表於 16-8-31 14:02

別墅

回覆:一年一度又中秋啦

我暫時未收到通知要食飯,希望無人搞唔使食

翡翠宮

一年先見幾次,每次都係幾個鐘,俾面C6挨過去

wcpcelia    發表於 16-8-30 14:56
美菲絲    發表於 16-8-30 13:12

大宅

熱血勳章

venusbbb 發表於 16-8-30 11:15
因為湊女,又因為好少見到99,所以近日都好少上黎,不過中秋節快到了,呢啲大時大節(基本上淨係年初一丶新 ...

男家近日於whatsapp群組談及中秋做節事宜(群組不包括我及99)
內容大致如下:

大嫂:今年中秋什麼時候做節食飯?因為我屋企呢邊搞BBQ怕撞期
娌娌:你地話事啦!
c6:問下阿媽想點先好喎⋯
(c6連隨打俾99問99,此時99在家)

隔咗陣,娌娌在whatsapp謂:

娌娌:有人丫 已經立即打電話問了,等佢發表啦
c6:係我打俾阿媽丫,唔得?
娌娌:你攞哂獎啦!咁叻你個個禮拜同佢飲茶丫
c6:嗱,唔好話我唔提大家啦,溫馨提示:阿媽就黎生日,想攞獎既就識做啦!(以串娌娌99咁多年生日毫無表示)

c6其實當下好㷫,心諗:咩事?我打俾自己老母關你叉事,有咩獎攞?!定你平時好唔想同99飲茶要響度呻?又奇怪:點解佢又知我即刻打俾阿媽既?

結論:當時屋企得襯家同99,咁一定係佢通風報信俾娌娌知啦!c6打個電話俾99都即刻匯報,傻的嗎?響自己屋企講個電話都俾人監視咁,唉,c6唯有同99講平日在家做咩都係小心啲好⋯

子爵府

mis0060 發表於 16-8-30 12:38
我暫時未收到通知要食飯,希望無人搞唔使食

你就想啦~~~~我每年都咁希望~~~但每年都失望~~~~

明知一定係要食~~~連早d通知都唔得~~~係要前一日先講~~~仲要講緊係隨時冇啦啦要山長水遠去大陸食餐飯~~~餐飯食唔夠一個鐘~~~但要用3~4個鐘來回~~~

食得開心都冇所謂~~~至慘係次次都要嘈交收場~~~更有人發脾氣/不滿~~~

我都唔明~~嘻嘻哈哈食餐食真係咁難咩???果兩老硬係要講d懶關心你~~但其實係搵野黎嘈d仔既說話黎講~~唔話d仔咩~~~就兩老互串~~然後發爛嘈交~~~總之結果永遠係老公一家人見面就必定好似放煙花咁~~~「丙令彭欄」嘈到癲~~~~真係好辛苦~~~~

子爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 13:28

你個娌娌真係有病~~~打個電話問奶奶中秋點搞叫羅獎????咁佢同奶奶住埋同一間屋自己唔問~~個獎日日係佢隔黎佢唔去拎~~~~

返去個個禮拜同奶奶飲茶喎~~~我驚到時佢冇覺好訓~~~又驚奶奶唔知有咩好野著數俾左你地~~搞到佢冇份~~

大宅

熱血勳章

美菲絲 發表於 16-8-30 13:37
你個娌娌真係有病~~~打個電話問奶奶中秋點搞叫羅獎????咁佢同奶奶住埋同一間屋自己唔問~~個獎日日係佢隔 ...

佢個病點止咁簡單~

事緣99剛同雀友反咗面,(PK鳥,99冇牌打好大件事,冇朋友周末又一定罷工唔湊孫咁就好得閒⋯)呢個禮拜六禁不住打俾c6,要求飲茶。

咁我同c6見湊女後都好一排冇見99,便爽快答應,因為小B只有兩個半月,於是揀咗一間屋企附近的酒樓,由於小B係人奶B,方便一飲完茶就返屋企。

咁99飲完茶仲唔捨得走,就要求陪佢行下街!c6唔想我抱住小B咁辛苦,又唔鍾意七月帶住小B通街走,於是賴底我地兩母女響屋企佢自己提議陪99響附近行一陣!

難得放假我梗係想同老公同女女家庭樂丫,不過c6又好耐冇見99,我諗住佢地行下好收下風好唉一陣姐是但啦!

終於佢地行足幾個鐘,99又要求食埋晚飯先走!救命呀!你唔係諗住一唔打牌就要我地陪你Hea足一日下花?但又做唔出趕佢走(其實佢屋企有飯食佢可以返去同娌娌佢地一齊吃),0K,又係要同佢去食佢喜歡食既日本菜,我就全程抱住個女冇咩點食嘞~

晚飯後,我即番屋企,c6就送佢去搭車返歸。c6回家後告訴我,候車時發生了一件事⋯

原來娌娌佢地晚飯叫外賣,娌娌打電話俾99,話啲外賣冇預工人/不合口味,叫99返歸時買野俾工人吃!
99覺得要佢買飯俾工人係9588,於是不置可否收線咕嚕了一句:痴線!
娌娌抖膽隨即回電罵99:
你做乜話我痴線呀?
99冇出聲。
C6話99做咩唔鬧番娌娌,99語塞。

一個癲,一個傻,冇眼睇。

美菲絲    發表於 16-8-30 14:47

男爵府

睇嚟你嘅惡夢浮緊上嚟

美菲絲    發表於 16-8-30 14:53

子爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 14:30
佢個病點止咁簡單~

事緣99剛同雀友反咗面,(PK鳥,99冇牌打好大件事,冇朋友周末又一定罷工唔湊孫咁就 ...

你奶奶對你娌娌~~~好似角式轉換咁喎~~~~

我唔係奶奶都可以答佢一句啦~~~做乜話你痴線~~~我係你邊個呀~~~叫我專程去買野俾工人食~~~你自己叫外賣冇預工人/唔岩工人口味既~~~咪叫工人自己煮個面or叫工人自己落街買囉~~~洗唔洗我返黎煮俾工人食呀~~~不知所謂~~~

你奶奶係你老公面前扮慘咋下話~~~你之前講你奶奶都唔係咩善男信女黎架啦~~~會俾人鬧都唔出聲

禁止訪問

大宅

熱血勳章

美菲絲 發表於 16-8-30 14:53
你奶奶對你娌娌~~~好似角式轉換咁喎~~~~

我唔係奶奶都可以答佢一句啦~~~做乜話你痴線~~~我係你邊個呀~~~ ...

冇計,鵲巢鳩佔太耐(眨下眼快三年了!),勢孤力弱,工人同襯家係針,大孫冇人理,孖女仲細,自己個仔企埋老婆嗰邊,99個人係鵪鶉咗~

男爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 15:01

你慎防你c6會心軟
冇男人會睇住自己老母比人蝦而唔出聲
雖然佢老母之前對你係唔好
不過喺呢d位上面你老公好難唔幫個老母出頭

小肥楊    發表於 16-8-30 17:24

子爵府

venusbbb 發表於 16-8-30 15:01

我係怕你奶奶扮可憐咋~~~~目的係想你老公覺得佢慘接佢過你地到住咋~~~~

你奶奶都唔係旨在層樓住~~~係旨左d孫姐~~~當初佢都係諗住係孖仔先放佢一家入去住姐~~~~

伯爵府

xavierma215 發表於 16-8-30 15:07
你慎防你c6會心軟
冇男人會睇住自己老母比人蝦而唔出聲
雖然佢老母之前對你係唔好

好多99都係咁,覺得自己個仔怕事,又會心痛佢,所以好埋手,你要企穩,同佢鬥識做戲先得……難聽講句,你99今時今日搞成咁,自己摞離嘅……

大宅

熱血勳章

美菲絲 發表於 16-8-30 15:14
我係怕你奶奶扮可憐咋~~~~目的係想你老公覺得佢慘接佢過你地到住咋~~~~

你奶奶都唔係旨在層樓住~~~係旨左 ...

咁你錯啦!

無論99幾咁勢孤力弱,佢都會死守層樓,唔益隻娌娌,更何況孖孫係女,對99而言,毫無叫座力,要樓唔要孫就真!所以佢頂多係呻可憐,但一定唔會想我地接佢一齊住!

子爵府

回覆 venusbbb 的帖子

追看你的POST 很久,有時覺得你99很慘.

子爵府

leechansandy 發表於 16-8-30 18:33
回覆 venusbbb 的帖子

追看你的POST 很久,有時覺得你99很慘.

分開來同99食啦,費事見到兼應酬自己唔喜歡D閒人

大宅

熱血勳章

Bobo113 發表於 16-8-30 19:04
分開來同99食啦,費事見到兼應酬自己唔喜歡D閒人

那怕大家同枱食飯各自修行野都唔講多句,99要話俾人知佢齊人做節的,所以分開吃喎,冇咩可能!

伯爵府

我外家年年咩節日都做正日,老公個邊就提早,但今年中秋佢地話做正日,但我同老公一早講左正日要返外家(因為有阿太),唯有上半場返外家,下半場返男家食囉!

水晶宮

回覆樓主:

娌娌係大6人??

首頁

尾頁

跳至