跳至

首頁

尾頁

大宅

唔知各位媽咪又點睇呢幾間學校呢?
無論有無子女在此就讀都好,希望各位媽媽能給予意見作選校參考用,感謝!

大宅

黃建常 我欣賞夠踏實

大宅

Fanny_ma 發表於 16-8-30 19:22
黃建常 我欣賞夠踏實

點踏實?可否分享多一點?會否好着重成績?

大宅

I like Wong Kin Sheung as well....My son is P1 student this year....Luckly we are the first choice go to that school....

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

認同黃建常係一間踏實, 而低調既小學, 不造作不賣弄

黃建常對於學生品德非常重視, 對學生先嚴後寬, 不過鬧學生唔代無愛心, 但家長肉赤孩子受罰, 唔鍾意孩子比老師責備, 就不要考慮黃建常

我自己就好喜歡嚴謹既老師, 所以我好喜歡黃建常

大宅

mrs.so 發表於 16-9-2 17:53

黃建常對於學生品德非常重視, 對學生先嚴後寬, 不過鬧 ...

好多謝你的意見,咁知唔知其他幾間學校又係點?

大宅

阮鄭聽講學術成績幾好,功課比較多。

大宅

mrs.so 發表於 16-9-2 17:53

黃建常對於學生品德非常重視, 對學生先嚴後寬, 不過鬧 ...
請問 Mrs.So 如果乙部黃建常不放第一志願,放第二志願係咪實唔收呢?謝謝!

公爵府

ylcyvonne 發表於 16-9-6 03:35
請問 Mrs.So 如果乙部黃建常不放第一志願,放第二志願係咪實唔收呢?謝謝!

今年有失落於乙一黃建常
每年情況都有不同,你先了解電腦派位機制,你會明白點解部份小學放一二都有風險。

公爵府

ylcyvonne 發表於 16-9-6 03:35

搜尋圖片主題,了解小一派位機制

別墅

Damui 發表於 16-9-5 20:03
阮鄭聽講學術成績幾好,功課比較多。

完全認同。

大宅

回覆 mrs.so 的帖子

你好, 想問下會點罰法? 品德嚴知道, 但學術上都嚴厲嗎? 謝~

公爵府

回覆 小熊天地 的帖子

學術不是用嚴厲, 或者用有無要求可能更合適
有部份老師對於學生功課要整潔, 字體端正, 如果馬虎就要重抄重做

水晶宮

mandy_6272002 發表於 16-8-30 18:09
唔知各位媽咪又點睇呢幾間學校呢?
無論有無子女在此就讀都好,希望各位媽媽能給予意見作選校參考用,感謝! ...

個人唔buy黃建常,功課好多,但多數功課都係唔係好需要用腦,好刻版

寶湖舊墟反而功課唔太多,但份份功課都係要認真動腦筋做的,我都幾欣賞

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-3 16:15

個人唔buy黃建常,功課好多,但多數功課都係唔係好需要 ...

請問多功課定義是?

我從未感覺多功課出現過我兩個仔身上,至於刻板更加唔明刻板就係指唔動腦筋?

每年小一家長都會話輕輕鬆鬆少功課,升小二已經上軌道無蜜月期,功課深又多過小一,平均每日連改正都係五六樣,兩小時內可以完成,黃建常小一打底做得好,學校唔會理來自那間強勁幼稚園都會由基本教起,務求讓不同程度學生拉近成績,所以有人會話淺,有人覺得好,好難有一個共同理念,不過真係第一次聽刻板。

複式洋房

乜嘢叫刻板?除了抄書的功課外,我諗其他所有功課小朋友都要用腦嘅

水晶宮

mrs.so 發表於 16-10-3 18:09
請問多功課定義是?

我從未感覺多功課出現過我兩個仔身上,至於刻板更加唔明刻板就係指唔動腦筋?

我差不多每日都會接觸唔同年級,唔同學校嘅小朋友,包括田千、寶湖舊墟、黃建常,所以相比之下有呢個結論。

老師比嘅功課好睇到份工課有冇心機出,寶湖明顯係呢方面有優勢,作為黃建常家長,你未必有客觀因素可以比comment到comment,因為你只係見到黃建常嘅功課。

水晶宮

shumyuha 發表於 16-10-3 18:17
乜嘢叫刻板?除了抄書的功課外,我諗其他所有功課小朋友都要用腦嘅

除左多抄寫功課,其他功課都比較刻板,即係唔使轉數都可以做到。

但寶湖功課係重質不重量

公爵府

ash_yehyeh 發表於 16-10-3 20:03
我差不多每日都會接觸唔同年級,唔同學校嘅小朋友,包括田千、寶湖舊墟、黃建常,所以相比之下有呢個結論 ...

原來係咁,我作為教育界人士,都參觀拜訪不同中小學,首次聽到刻板形容功課,你真利害,請問你補習社是否東昌街一帶?

水晶宮

mrs.so 發表於 16-10-3 20:43
原來係咁,我作為教育界人士,都參觀拜訪不同中小學,首次聽到刻板形容功課,你真利害,請問你補習社是否 ...

你可以唔認同我嘅意見,而我只係將我嘅意見表達,你唔需要單單打打,話我厲害,作為一個教育界人員,我覺得你更加厲害。

作為用家,我自己唔會比我小朋友入黃建常,除左師資普通外,教育模式更加填鴨,不是我杯茶。

黃建常去到高小時多功課,尤其係考試測驗前,10樣8樣功課走唔甩。

首頁

尾頁

跳至