自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:呢度有冇父母完全冇幫仔女報興趣班?

我暑假直頭都冇幫佢報過,不過其實報下比佢地學下都幾好

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 16-8-31 08:19
我都覺得。學下畫畫好慘架咩。跳舞會跳到喊?(會,不過唔係小兒班囉)
報興趣班/唔報興趣班唔係問題。有 ...

認同!!唔係話咩都唔學,喺屋企睇電視,打機為之好!! 興趣班如果真係為興趣,唔係強迫小朋友學,其實小朋友會學得好開心

keroppi_pororo    發表於 16-8-31 11:14

男爵府

樓主標題係\"完全冇\",呢個年代我諗會比較少。我小學和中學時真係0興趣班。我小朋友就有唱香兒同學彈琴。

公爵府

2024年龍年勳章

回覆 cherrieloy 的帖子

好多時係個仔想學,如畫班,泳班同小提琴,所以佢有三個興趣班另外佢英文唔好,所以報咗星期六英文進修。

講真我都想CUT D,但一話CUT佢又唔開心.......所以想平養都唔得。
我仲要有兩個小朋友,細佬好鐘意同哥哥一齊去學嘢,所以所有貴用X2

一個月唔見4K

珍珠宮

我暫時係完全冇,平時會同佢捉棋、玩思考玩具、畫畫。

不過大啲都唔肯定會唔會報。

伯爵府

macca 發表於 16-8-31 09:18
我兩個仔乜都冇,放假就是打機、睇電視。

我都係無報睇下啲回覆,依家唔報興趣班嘅是否先係怪獸

用戶要求終止服務

kishibabe 發表於 16-8-31 09:38

唔係怪唔怪獸,而係學校嘅大班教育,同埋學習資源,唔能夠畀小朋友學自己鐘意嘅嘢

公爵府

dazzlelulu 發表於 16-8-31 08:00
報興趣班從來不是問題。
問題在是誰的興趣,孩子的?還是大人覺得“需要有興趣”?
...

中晒!同埋好唔鍾意啲家長話:佢哋都係好玩㗎咋,佢哋自己鍾意㗎....

sorry,從來我認知中玩嘅定義係唔會限時限刻去,尤其細路。啊!定咗你每星期六10:00去"玩"跳舞去"玩"畫畫.... 如果嗰刻唔想去"玩"呢?又俾阿媽話嘥錢呀,要學習堅持呀 blah blah blah。又如果11:00先想去玩呢?講到尾都係多餘,大人一廂情願。

珍珠宮

引用:Quote:macca+發表於+16-8-31+09:18+我兩個

原帖由 kishibabe 於 16-08-31 發表
其實我都係暫時覺得自己無需要同佢報,不過身邊嘅人唔多唔少都會有一兩樣,最都係五樣。

所以我都想睇下自己係唔係好另類好怪獸。

會唔會唔幫佢報興趣班,害左佢。

不過我又覺得,就算你係佢嘅興趣,報下都冇壞,最多佢唔鍾意先至唔學。

珍珠宮

虎到金來勳章

我樓下一家兩個仔女自細真係咩都無去報過,咁人地派位唔好去扣門,一樣比佢哋扣到band one小學,小學期間又係乜都無,連補習都無,年年考頭三,我都唔知幾羡慕!

珍珠宮

引用:我樓下一家兩個仔女自細真係咩都無去報過,

原帖由 SARIDON 於 16-08-31 發表
我樓下一家兩個仔女自細真係咩都無去報過,咁人地派位唔好去扣門,一樣比佢哋扣到band one小學,小學期間又 ...
咁可能佢本身都係好標青嘅細路

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

有興趣班, 唔等於個家長係怪獸
冇興趣班, 亦唔等於個小朋友係最勁

哩個社會唔應該以咁0既標準去將人分類

我覺得, 鍾意適合而又需要咪去報, 冇話好唔好

keroppi_pororo    發表於 16-8-31 11:18
.........................................

子爵府

Charlotte_mom 發表於 16-8-31 08:19
我都覺得。學下畫畫好慘架咩。跳舞會跳到喊?(會,不過唔係小兒班囉)
報興趣班/唔報興趣班唔係問題。有 ...
行到極端都唔係好事。

最重要係真心從細路興趣出發嘅叫興趣, 如果係大人認為細路需要學習, 不如坦白面對自己嘅教養理念而唔係去修飾成理直氣壯。

試過花百餘元去參社區暑假唱遊班, 俾人批評話呢啲CHEAP又冇用(申請學校), 但我覺得中心有成班細路來自唔同家庭背境一齊玩, 對我個獨生仔有好處, 我幾俾心機係屋企教都俾唔到呢個環境佢, 佢去到同小伙伴玩得開心就已經係得益。

至於有啲"學術"野, 我又覺得每個人定義都唔同。我唔介意我仔拎我嘅"大人書"翻看, 佢要問字、 讀一段, 無論係中/英/學術/小說, 我都教佢、陪佢讀, 因為我唔想話"呢啲你唔明架啦!...."就打沉佢興緻, 最多揀些簡單、有趣段落同佢閱讀再講解......當然有人看一眼就斷言我係"望子成龍"嘅怪獸, 但我仔冇跟佢仔女一樣自細考劍橋咯。我以唔使讀到大家又鬧又喊為準, 有足夠興趣, 自然發展出專心學習嘅動力。

珍珠宮

咁我本身有鋼琴8級資歷,第時小朋友小二時,我教佢彈琴,算有比佢上興趣班嗎?

禁止訪問

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

cherrieloy 發表於 16-8-31 06:50
我個仔今年K3,除咗暑假時唔想比佢hea,所以報咗畫畫同語文之外,平時放學返屋企做完功課就自由活動
...

男爵府

回覆樓主:

好難咩都唔學喎,我一定會幫仔報游泳班,因為我自己唔識游觉得好多嘢做唔到。

男爵府

幼稚園兩個無上任何興趣班,大仔有跟學校足球同田徑

男爵府

回覆樓主:

我仔女讀全日幼稚園, 平日真係唔需要報興趣班, 星期六就按興趣每人學一樣, 女學芭蕾舞, 仔報合唱團

大宅

如果興趣班真係小朋友既興趣,完全冇問題,例如游水丶跳舞丶畫畫丶球類,但補習班果D就唔好啦!

alicenlc    發表於 16-8-31 16:50

首頁

尾頁

跳至