自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆:cherrieloy 的帖子

我個仔升K2,乜都冇學
我個女升小四,學游水,小提琴,中國舞,跳k pop,黏土班,魔術同普通話。(呢啲全部都係佢自己話要學)

珍珠宮

回覆樓主:

過完暑假,我而家都覺去下興趣班好過響屋企玩玩具,我想俾佢學游水

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

世事永無對錯,大家唔水太認真

只係呢個世代第二時既童年回憶只有你有無上乜乜班呀?

我而家既童年回意仲係士多,孖條,巨星呢d囉

象牙宮

回覆樓主:

我仔到而家都無興趣班,一星期幾堂既補習班之前就有!聽日中一喇

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我仔冇上架

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

wcpcelia 發表於 16-8-31 08:48
好多家長, 連果D補中英數, 普通話...都叫做興趣班
咁我覺得一來視乎當事人感覺,另外小學前既班好多都係透過玩樂來學習,都要睇學程。
好似我仔,k1 開始唔瞓晏覺,老老實實每日要同佢淨消磨6 個鍾,你會同佢做乜?不過殺時間呢樣都唔係重點,試過一年暑假同佢報英文班,放學佢話好好玩,因為係第一次,我都覺得奇,問佢上英文堂有乜好玩,佢話老師好好,又有油顏色。。。上珠心算又係咁講,佢話同其他人鬥快計數好好玩,其實真係睇吓個細路同課程設計,唔一定架。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

Charlotte_mom 發表於 16-8-31 08:19
我都覺得。學下畫畫好慘架咩。跳舞會跳到喊?(會,不過唔係小兒班囉)
報興趣班/唔報興趣班唔係問題。有 ...
係,果日睇無線,個媽媽比兩個小朋友整個暑假淨係打機睇電視,凌晨3點瞓都得,媽媽話平時返學好辛苦所以暑假比佢地鬆吓relax 吓。。。我覺得呢d 媽媽好懶兼唔負責任。

子爵府

cherrieloy 發表於 16-8-31 06:50
我個仔今年K3,除咗暑假時唔想比佢hea,所以報咗畫畫同語文之外,平時放學返屋企做完功課就自由活動
...
有報好/唔好?
無報好/唔好 ?

強迫去做/唔做, 人有我有, 呢D我先覺有問題!

咬香口膠    發表於 16-8-31 14:28

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gigi1227 發表於 16-8-31 12:07
有報好/唔好?
無報好/唔好 ?
同意, 人人立場唔同...
人有我有呢個心態最唔好

伯爵府

回覆樓主:

我女k3,淨系游水

子爵府

我仔甚麼也不想去,我只規定他學游泳,其他沒有,只有學校規定的一項課外活動。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

升小三,真係乜興趣班同補習班都無
佢最大興趣係睇書,同埋要我陪佢玩,做下手工,整下小食
假日同佢周圍去d無去過既地方“探險”

男爵府

我個仔今年K3,除咗暑假時唔想比佢hea,所以報咗畫畫同語文之外,平時放學返屋企做完功課就自由活動
...

到,我仔k1-p5未報過興趣班及補習

伯爵府

回覆樓主:

我大果個讀幼稚園(無學卷英幼)時都無興趣班,連英文普通話班都無,到小學都係比佢參加學校搞既,加補習細果個由幼稚園開始都係上英文班,再參加球類活動,咩都無 家庭收入唔多,只係夠開飯同供樓,無能力同人力安排佢地上咁多興趣班

子爵府

...

支持你。咁細個hea下先

伯爵府

我小朋友剛開始 K 1 上午班, 暫時無打算要報興趣班!
可能下年會比佢學游水,唔係為咩,只係我覺得係游水係求生的技能一定要識 ~
至於其他我唔會迫佢學,除非佢自己開口話要學 ~
因為我覺得快樂既童年好重要

伯爵府

補充,我覺得咁細個小朋友要返學讀書已經好慘,如果放學仲要學乜學乜就無曬時間!
我報半日班原因係想下午有時可以帶佢周圍去玩,比佢自己探索好過 !

子爵府

魚兒小寶貝 發表於 16-8-31 12:03
係,果日睇無線,個媽媽比兩個小朋友整個暑假淨係打機睇電視,凌晨3點瞓都得,媽媽話平時返學好辛苦所以暑 ...

我都有睇果集「東張西望」,老老實實,我肯定接受唔到自己小朋友放假日日系屋企打機,個細佬打機打到3點,唔通這就是so call 「快樂童年」?
咁我寧願做怪獸俾佢游水,跳舞!

大宅

其實都要睇小朋友真心想唔想學, 只係玩樂性質無乜壓力,唔係為証書咁去學下新事物既又何妨...每個家庭既教育理念, 小朋友既性格都有所不同, 只要揾到平衡 (學習, 休息, 玩樂, 親子) FIT 到自己同小朋友就夠, 無必要同人比.

首頁

尾頁

跳至