懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我而家5個月。但介不到辣。照飲檸檬茶蘋果綠茶食雪糕。bb出世有影響嗎?

大宅

辣ok ge, 檸檬茶蘋果綠茶都ok, 你自己食完冇感到不適就得,主要係怕糖份高同埋防腐劑,間唔時飲下冇壞嘅,但都唔好太多。不過雪糕就最好避免喇,怕處理/存放過程唔好,有細菌,如果中左李斯特箘,可大可小的。

男爵府

我上一胎無乜戒口, 因為太想食,午餐飲凍0茶, 食雪糕, 除左魚生同蟹之外, 乜都有食, 個仔一歲前有啲濕疹, 之後好返晒, 出世8磅幾

不過我覺得個個人唔同體質, 有人唔戒口生出來個b皮膚一樣好好, 亦有人戒晒口, bb都係皮膚唔好, 最緊要自己食完無唔舒服

別墅

個個人體質唔同架,有D人無介口咩都照食出世BB都無皮膚敏感果D情況,不過檸檬茶呢D糖份咁高既野最好真係少飲D

大宅

最關心BB問題熱投勳章

我都無戒口呀﹗^0^
成日被阿媽鬧﹗
不過我覺得每樣嘢都食D,唔好食過量,其實係無問題0既﹗

男爵府

我無呀~差唔多日日一杯奶茶咖啡或者檸茶
雪糕魚生海鮮西瓜乜都食
依家32週~

子爵府

三胎都無介口

蝦蟹、辣、凍飲、茶、咖啡、雪糕、牛、魚生 都有食。 自己量力而食。
Bb皮膚,遺傳既多。

大宅

畀面勳章

第一胎戒得多啲,無食所有生嘢,茶,可樂,蟹同雪糕。(本身唔飲咖啡)

主要因為生嘢雪糕怕李斯特菌,可致小產可大可小!
但雪糕可食小小大牌子,保證衛生生好食,唔好食軟雪糕!我生之前親戚話可食,但太凍唔想食。
另外咖啡因係會傳比bb所以戒左...
蟹係因為本身怕濕,未有會間中肚痾所以無食

大仔一歲前有濕疹輕微的,大左好返
皮膚濕疹我覺得係遺傳多
海鮮蝦都有食少少,等bb無咁易對呢啲食物敏感

第二胎差不多,但有時想飲檸檬茶就飲少少,但唔好辣了

大宅

認識瑞士牛牛第二回

有介口! 不過唔係全介, 最多整個孕期食幾次! 但唔會日日食!
我同老公都有鼻敏感, 係傳比bb既高危人士, 但bb出世除左出胎毒(個個bb都會出), 之後皮膚勁好白滑無敏感無濕疹, 出粒粒都比同其既bb少同埋快啲好!
因為我入左當天出世的媽媽group... 唔介口果啲我見佢地bb啲皮膚一啲都唔靚, 黑黑紅紅咁, 胎毒粒粒勁嚴重 (雖然係會退的, 但你平日清潔護理都要就住就住), 嘴唇又黑黑咁, 佢地父母都唔係咁既! 不過可能只係咁啱!
但我自己成日覺得啲人成日話要食乜乜乜等bb出世聰明啲呀, 發展得好啲呀等等... 例如葉酸呀魚油丸呀等等..!
咁難道bb只會吸收你既好野??? 唔會吸收垃圾食物??? 我自己有所保留!

男爵府

bbb328 發表於 16-9-1 16:08
我而家5個月。但介不到辣。照飲檸檬茶蘋果綠茶食雪糕。bb出世有影響嗎?
...
茶、咖啡可飲少少,睇返有幾多咖啡因。但我覺得雪糕等容易有李斯特菌的高風險的食物一定唔會食,惹到李斯特菌,就算胎係大週數,都有機會胎#腹中,食左唔一定中,但搏唔搏你自己諗。我一定唔會搏。

公爵府

我無食壽司,刺身,其他都有食。

別墅

FortuneFountain 發表於 16-9-1 16:15
辣ok ge, 檸檬茶蘋果綠茶都ok, 你自己食完冇感到不適就得,主要係怕糖份高同埋防腐劑,間唔時飲下冇壞嘅, ...

我飲果d全部係紙包飲品。d人茶對bb5好。。

別墅

FortuneFountain 發表於 16-9-1 16:15
辣ok ge, 檸檬茶蘋果綠茶都ok, 你自己食完冇感到不適就得,主要係怕糖份高同埋防腐劑,間唔時飲下冇壞嘅, ...

我飲果d全部係紙包飲品。d人茶對bb5好。。

別墅

laibebemama 發表於 16-9-1 16:31
我上一胎無乜戒口, 因為太想食,午餐飲凍0茶, 食雪糕, 除左魚生同蟹之外, 乜都有食, 個仔一歲前有啲濕疹, 之 ...

我驚個b有濕疹。我同我老公都有濕疹

別墅

laibebemama 發表於 16-9-1 16:31
我上一胎無乜戒口, 因為太想食,午餐飲凍0茶, 食雪糕, 除左魚生同蟹之外, 乜都有食, 個仔一歲前有啲濕疹, 之 ...

我驚個b有濕疹。我同我老公都有濕疹

別墅

最緊要開心 發表於 16-9-1 16:34
個個人體質唔同架,有D人無介口咩都照食出世BB都無皮膚敏感果D情況,不過檸檬茶呢D糖份咁高既野最好真係少飲D ...

我介5到野飲。。

別墅

pinkochang 發表於 16-9-1 17:15
我無呀~差唔多日日一杯奶茶咖啡或者檸茶
雪糕魚生海鮮西瓜乜都食
依家32週~ ...

飲食同我差5多(emoji)

別墅

DebuPegg 發表於 16-9-1 17:19
三胎都無介口

蝦蟹、辣、凍飲、茶、咖啡、雪糕、牛、魚生 都有食。 自己量力而食。

我驚個b出世有皮膚病

別墅

nacchan718 發表於 16-9-1 17:46
第一胎戒得多啲,無食所有生嘢,茶,可樂,蟹同雪糕。(本身唔飲咖啡)

主要因為生嘢雪糕怕李斯特菌,可致 ...

我日日都會飲有茶既飲品。。。

別墅

Manting_t 發表於 16-9-1 18:04
有介口! 不過唔係全介, 最多整個孕期食幾次! 但唔會日日食!
我同老公都有鼻敏感, 係傳比bb既高危人士, 但bb ...

甘就麻煩。我同我老公都有濕疹同鼻敏感
葉酸同魚油我有食開。。

首頁

尾頁

跳至