想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

DEL

子爵府

畀面勳章

26615337 發表於 16-9-2 10:27
請問我紅d同體溫結果係咪好大機會係多囊? 其實我聽日會去睇婦科,係咪照超聲波就知道有冇? thanks.
...

照睇你紅D,都好大機會係多囊

因我自己之前都係一路有線,cycle40+日以上,我之後一照就多囊
但本身自己都覺得大機會係

大宅

多囊要點醫架? 係咪好難有BB? 睇中醫調理可以嗎?

子爵府

畀面勳章

26615337 發表於 16-9-2 10:48

多囊可自然懷孕,但機會會較細,因為多囊最明顯就係多卵泡,唔係咁易谷到,所以要靠藥物幫助谷卵,谷內膜

中西醫都有幫助,睇你自己想睇中定西
我自己睇過中醫,但覺得作用不大,唔想再浪費時間,睇緊生殖科(其實婦科)醫生 ,,做幾樣驗血睇下amh,LH,FSH先
之後食排卵藥谷卵+追蹤卵泡
試多幾個月,如果唔得,我就會做iui

唔洗太擔心,刨下文,呢度好多jm都睇醫生,都幫到成功懷孕,最緊要搵到個值得你信任

大宅

唔該哂你, 大家一齊加油~!

大宅

想生BB熱投

引用:多囊要點醫架

原帖由 26615337 於 16-09-02 發表
我都係多囊,睇左成年中醫都冇改善,最後iui成功了,所以唔使太擔心

大宅

mc1124 發表於 16-9-7 15:34
我都係多囊,睇左成年中醫都冇改善,最後iui成功了,所以唔使太擔心

我有多囊同子宮移位,睇一年中醫,最後成功,女返學啦

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

畀面勳章

monkey1031 發表於 16-9-7 17:54
我都係似你敢,呢兩個月用紅d, 但呢個月長期有線,曾有body check話我多囊,但上次小產醫生又話我唔係多囊, ...

驗血最準,一驗amh就知

複式洋房

mc1124 發表於 16-9-7 15:34

我都係多襄呀,想問下你做iui前有冇try排卵藥先架?醫生叫試左6個cycle 排卵藥,唔得先proceed iui/ivf . 我試左2個cycle 排卵藥but failed

大宅

kathylala 發表於 16-9-2 12:40
多囊可自然懷孕,但機會會較細,因為多囊最明顯就係多卵泡,唔係咁易谷到,所以要靠藥物幫助谷卵,谷內膜
...

照左超聲波睇到有一邊卵巢有好多個泡,醫生都話應該係多囊了。。個醫生講到我不育甘,佢話我冇機會有架啦,如果真係想有就盡早人工啦,我問佢係咪可以食排卵藥,佢話對多囊人冇用,一係唔排,一係就會排哂十幾粒出黎有生命危險。。我都唔知點好,聽到當場喊左出黎。。我當時驗埋血,但報告要今個星期六返去再睇到詳細情形。。其實我當日再睇中醫,佢話好多女人都係甘,佢就話調理返就可以有,至於幾耐要視乎每人體質吸唔吸收。。我而家試下中藥睇下有冇奇蹟喇

子爵府

畀面勳章

26615337 發表於 16-9-7 18:30
照左超聲波睇到有一邊卵巢有好多個泡,醫生都話應該係多囊了。。個醫生講到我不育甘,佢話我冇機會有架啦 ...

你個咩醫生?
多囊只係卵泡多,難谷到,開排卵藥一定可有幫助谷到
我自己day 4照到兩邊都19粒,食完藥,day12照到15.7mm,day15照22.2mm
換個醫生吧
如果食排卵藥都唔得就可能要人工,iui/ivf
但iui又咪一樣食排卵藥谷卵,只係多左打針,抽丁洗丁再放丁

大宅

kathylala 發表於 16-9-7 19:19
你個咩醫生?
多囊只係卵泡多,難谷到,開排卵藥一定可有幫助谷到
我自己day 4照到兩邊都19粒,食完藥,da ...

佢當時仲話唔生好過生,香港一定有寨卡。。到時生左個小頭咪仲衰,仲要養成世。。我唔知佢係咪想安慰我。。但我聽完一啲都唔開心

子爵府

畀面勳章

26615337 發表於 16-9-7 19:27
佢當時仲話唔生好過生,香港一定有寨卡。。到時生左個小頭咪仲衰,仲要養成世。。我唔知佢係咪想安慰我。 ...

你個醫生咁架?
都唔站病人立場,無咩醫德可言
多囊唔一定難攪
好多人都有多囊,都可有孕
你個醫生咁講即多囊唔洗諗生啦,要就一定要做人工

大宅

想生BB熱投

引用:Quote:mc1124 發表於 16-9-7 15:34 我都係

原帖由 hahajim 於 16-09-07 發表
我都係多襄呀,想問下你做iui前有冇try排卵藥先架?醫生叫試左6個cycle 排卵藥,唔得先proceed iui/ivf . ...
有試排卵藥呀,佢都係叫我試6次,不過我試左5次,後幾次開始feel到要加重藥,所以5次後就iui了

大宅

想生BB熱投

引用:Quote:kathylala 發表於 16-9-7 19:19 你個

原帖由 26615337 於 16-09-07 發表
佢當時仲話唔生好過生,香港一定有寨卡。。到時生左個小頭咪仲衰,仲要養成世。。我唔知佢係咪想安慰我。 ...
唔使灰心呀,多囊其實好common,如果你唔係肥底同多毛型,即你都只係輕微多囊,咁就易搞d。bk好多過來人,我以前都傷心過,不過只要你肯試中醫或西醫,好快小天使就會黎搵你架啦!加油!

子爵府

26615337 發表於 16-9-7 18:30
照左超聲波睇到有一邊卵巢有好多個泡,醫生都話應該係多囊了。。個醫生講到我不育甘,佢話我冇機會有架啦 ...

換醫生啦

我多囊,醫生開排卵藥谷大d卵再打破卵針幫我。 但係我自然中 我兩胎都係開始做番運動,跟住就自然bingo。

大宅

回覆樓主:

多謝你地呀,我果日睇完醫生真係好唔開心,係街都忍唔住喊,佢真係講到多囊一定要人工先生到。。我覺得自己有絕症,係異族我跟住落黎都係睇中醫調理下睇下點,如果真係要食排卵藥應該要轉醫生,因為我睇呢個醫生唔肯開比我。。

大宅

mc1124 發表於 16-9-7 21:10
唔使灰心呀,多囊其實好common,如果你唔係肥底同多毛型,即你都只係輕微多囊,咁就易搞d。bk好多過來人, ...

我係瘦架,但個醫生話比肥更難搞。。唉我都唔知點。。

子爵府

畀面勳章

26615337 發表於 16-9-7 22:49
多謝你地呀,我果日睇完醫生真係好唔開心,係街都忍唔住喊,佢真係講到多囊一定要人工先生到。。我覺得自己 ...

呢度bk jm介紹左好多醫生,你大可參考研究下邊個近你,而你又想揀既醫生
最緊要你對醫生有信心,當佢給予你適當既幫助,你起碼感受到醫生點,有冇俾支持鼓勵你

千萬唔好灰心,努力
呢度好多jm鼓勵同支持

首頁

尾頁

跳至