自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

代朋友問 :
朋友的62於約2個月前去世 , 而朋友亦差不多到預產期 , 但朋友的老公的哥哥話唔可以擺滿月酒(因未夠100日) , 就連女家自己人圍內食餐飯都唔得 (不是擺滿月酒 , 只是女家一家人食晚飯 , 不會請親朋好友果隻) , 佢話我朋友嫁左俾佢地男家就要跟佢地喎 , 咁我朋友又唔識呢d野 , 我都俾佢問到口啞啞 , 那請問 :

1. 如之前的白事(62去世) 距離她誕下bb而未夠3個月 , 是否不可擺滿月酒??

2. 如夠3個月又是否可擺滿月酒?? (是否不用等到100日??)

3. 如未夠3個月 , 女家自己人食晚飯又是否可以??(不請親朋好友果隻)

謝謝各位幫忙..

大宅

嫁左比老公, 就要跟老公姓, 連紅白事都係跟佢地架喇.
因為老爺走左, 係大喪, 真係唔可以有類似celebrate 的事. 你朋友的夫家好明顯係傳統人, 為免比人話不孝, 所以都係唔好擺滿月.

若老爺件事過晒三個月, 你可以建議佢地擺個佰日宴都得啊. 一樣係為bb 慶祝, 咁又唔怕得罪男家囉. 佰日宴又唔一定要一百日, 可以有早有遲架. take it easy.

大宅

剛與朋友通電 , 佢叫我問下係咪即係女家自己人普通食下飯都唔可以呢??
請幫忙...

大宅

我屋企o的人話送禮or收禮都唔得tim ar..

大宅

原文章由 j0 於 08-11-12 12:55 發表

吓...係咪架?? 我仲諗住買個奶煲送俾佢添...
仲有冇人識呢d野呀....

禁止訪問

大宅

女家都唔好食飯喇. 一切等過晒老爺佰日先啦.

禮物果度, 有d 親友唔知咁多架嘛. 人地送到黎, 收左佢囉, 唔通退返比人咩. 至於滿月利是, 係長輩送比bb 的祝福, 應該問題唔大. 你地都冇大事慶祝嘛.

大宅

原文章由 bchi 於 08-11-12 13:32 發表
女家都唔好食飯喇. 一切等過晒老爺佰日先啦.

禮物果度, 有d 親友唔知咁多架嘛. 人地送到黎, 收左佢囉, 唔通退返比人咩. 至於滿月利是, 係長輩送比bb 的祝福, 應該問題唔大. 你地都冇大事慶祝嘛. ...

bchi,
咁我可唔可以送奶煲俾佢呢?? 但我又知道佢62呢件事....
請指教...

大宅

咁我覺得收禮物都不是什麼喜事吧!
咁你朋友可以話自己話架。
盲目的愛他們 8-)

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 j0 於 08-11-12 12:55 發表

無錯!!

老爺走了是大喪. 白事撞紅事, 當然係唔好啦. 對死了的老爺不尊重, 唔夠敬意. 而紅事撞白事, 對bb紅事俾白事撞到, bb會唔好架. bb有咩事點算呀?
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

死la,我有個case同你差不多,我之前生咗bb無耐老公個"ar嫲"過咗身,而bb又未滿月wor,我、bb、大女都無上山同去殯儀館,男家全部都無探過bb(我响mama屋企坐月),因為佢哋白事,我哋紅事,62都無嚟,同埋我都有事想問吓大家,我同mama都諗咗好耐吾知可吾可以,不過,finall我地都做咗!

1.我mama可吾可以做"白金"?
2.我可吾可以吾擺滿月酒,但就自己一家人食飯?

珊瑚宮

環保接龍勳章

原文章由 winglamcarmen 於 08-11-12 13:51 發表
死la,我有個case同你差不多,我之前生咗bb無耐老公個"ar嫲"過咗身,而bb又未滿月wor,我、bb、大女都無上山同去殯儀館,男家全部都無探過bb(我响mama屋企坐月),因為佢哋白事,我哋紅事,62都無嚟,同埋我都有事想問吓大家, ...

下, 應該都過左好耐了嗎??

媽咪唔俾帛金.
無辦法啦. 不如之後新年呀. 做下禮送俾你奶奶, 咁就好有心架啦.
自己一家人食飯當然無問題啦. 最重要真係話食餐飯. 但千其唔好個個走過來"恭喜"你同bb囉. 你死左老爺, 你bb死左阿爺, 當然唔可以"恭喜".
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

吾係死62ar,應該係老公個"ar嫲"過咗身,我個bb yesterday滿月食飯,老公"ar嫲"就上星期出殯
原文章由 alphabetagamma 於 08-11-12 14:01 發表

下, 應該都過左好耐了嗎??

媽咪唔俾帛金.
無辦法啦. 不如之後新年呀. 做下禮送俾你奶奶, 咁就好有心架啦.
自己一家人食飯當然無問題啦. 最重要真係話食餐飯. 但千其唔好個個走過來"恭喜"你同bb囉. 你死左老爺, ...

大宅

原文章由 alphabetagamma 於 08-11-12 13:41 發表

無錯!!

老爺走了是大喪. 白事撞紅事, 當然係唔好啦. 對死了的老爺不尊重, 唔夠敬意. 而紅事撞白事, 對bb紅事俾白事撞到, bb會唔好架. bb有咩事點算呀? ...

我好蠢 , 咁係咪即係唔可以送禮物俾佢?? 而佢亦唔可以收人地任何禮物呢??? (佢淨係知道唔可以收人利是咋...)

大宅

通常都要過左100日

大宅

原文章由 loveyammie 於 08-11-12 15:24 發表
通常都要過左100日

咁係咪唔好送禮俾佢啊???

首頁

尾頁

跳至