自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

PrettyMonchichi 發表於 16-9-5 12:25
其實我用順豐佢話我是個人名義、又要比收件人身份証又要比發票!都唔知點寄

你們是如何寄(emoji ...

發票即係invoice,有item名、有寫價值、有寫數量同有簽名就得,我以前喺公司寄順豐就係咁寄囉

大宅

cherrieloy 發表於 16-9-6 22:19
發票即係invoice,有item名、有寫價值、有寫數量同有簽名就得,我以前喺公司寄順豐就係咁寄囉
...

即用公司名去寄件及出發票,我公司唔比啊!

水晶宮

PrettyMonchichi 發表於 16-9-6 22:54
即用公司名去寄件及出發票,我公司唔比啊!

用自己名義寄都得,唔一定要有公司名,你打去順豐問清楚先

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:PrettyMonchichi+發表於+16-9-5+12:2

原帖由 茄豬媽 於 16-09-05 發表
我岩岩都去問左,勁煩
我都啱啱問咗呀又話要收貨人個身分證副本,又話要單,單都唔緊要啊⋯⋯但係收貨人嘅身分證副本我送禮俾人架嘛⋯⋯點樣問人哋攞身分證副本俾佢睇呀??佢又話用嚟報關喎。

子爵府

引用:Quote:kavenzou+發表於+16-9-5+13:35+你寄

原帖由 PrettyMonchichi 於 16-09-05 發表
3D打印筆!小孩玩個d、整立體模型
我寄餅乾比長輩咋⋯⋯都要咁(下邊係我同順豐客戶服務員在線嘅對話唔知大家睇唔睇到)又話要發票,收貨人嘅身分證正反面副本,如果既公司呢,寄貨人同收貨人係要同一個人喎⋯⋯都唔明呢啲咩道理,如果我可以去到嗰間公司度現場收貨,我帶埋件貨過去啦,真係一千個唔明白。

大宅

ansonapril95 發表於 16-9-8 09:45
我寄餅乾比長輩咋⋯⋯都要咁(下邊係我同順豐客戶服務員在線嘅對話唔知大家睇唔睇到)又話要發票,收貨人嘅 ...

所以用唔到順豐寄!

但我其他人朋友又得喎用個人名義、她們沒有被問攞發票同收件人身份證副本!朋友仲問我寄什麼、以為我寄禁品

男爵府

ansonapril95 發表於 16-9-8 09:45
我寄餅乾比長輩咋⋯⋯都要咁(下邊係我同順豐客戶服務員在線嘅對話唔知大家睇唔睇到)又話要發票,收貨人嘅 ...
咪又係咁答我

子爵府

引用:Quote:ansonapril95+發表於+16-9-8+09:45+

原帖由 茄豬媽 於 16-09-08 發表
咪又係咁答我
請問你最後點樣處理?我打算用香港郵政咋⋯⋯貴就貴啲但係總好過要我問收禮嗰個長輩攞身分證副本啊

子爵府

引用:Quote:ansonapril95+發表於+16-9-8+09:45+

原帖由 PrettyMonchichi 於 16-09-08 發表
所以用唔到順豐寄!

但我其他人朋友又得喎用個人名義、她們沒有被問攞發票同收件人身份證副本!朋友仲問 ...
係囉⋯⋯都唔明乜嘢道理

子爵府

引用:Quote:PrettyMonchichi+發表於+16-9-5+12:2

原帖由 cherrieloy 於 16-09-06 發表
...
而家唔得囉⋯⋯我朋友叫我帶上琛圳寄。

男爵府

ansonapril95 發表於 16-9-8 13:14
請問你最後點樣處理?我打算用香港郵政咋⋯⋯貴就貴啲但係總好過要我問收禮嗰個長輩攞身分證副本啊

...
仲未處理到,諗住用郵局平郵乍,我都係寄個手袋上去都咁煩

首頁

尾頁

跳至