自由講場

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

KamMui 發表於 16-9-6 23:51
我都十年,一出黎做野已有2萬,現在是3陪,不是專業人士

工作壓力大嗎?收工後要唔要跟公司野?
(我當年第一份工8K xdd)

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

KamMui 發表於 16-9-6 23:51
我都十年,一出黎做野已有2萬,現在是3陪,不是專業人士
3 陪?

istillloveblue    發表於 16-9-7 16:52

子爵府

ansonity 發表於 16-9-6 20:05
少少背景:大學畢業(專科但冇做返本行=冇用),10年工作經驗。

我而家份工普通officer grade,唔使OT,自 ...

少,且又遠,時間又唔啱,騎牛揾馬囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

回覆:真心問:2萬係咪算唔錯?

我朋友又係大學畢業,做左超過10年,人工一定冇2萬

子爵府

睇職位啦~10年又如如何?普通文職就唔錯啦
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

gloriatutor 發表於 16-9-6 20:18
大學,10yrs exp 我覺得低。

大學,都要睇係邊間大學,讀咩科。 最重要係工作經驗,不單純講年資,係工作範疇同能力。 有d人hea足20年,咁唔會因為佢嘅年資俾50k.

大宅

ChloeMa 發表於 16-9-7 07:52
大學,都要睇係邊間大學,讀咩科。 最重要係工作經驗,不單純講年資,係工作範疇同能力。 有d人hea足20 ...

在同一個行業7年,而家負責的範疇都需要有相當經驗,所以至會有一個專門position去做,所以又唔算係普通文職

男爵府

nightingale 發表於 16-9-6 20:17
唔係專業人士,唔駛OT,自由度高,兩萬差不多

Agree 因你要多$,大部分要0丅
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:真心問:2萬係咪算唔錯?

大學+10 經驗 兩萬小
普通officer grade+ 唔會賣命打工,但求準時收工,準時出糧 兩萬蚊好好

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:gloriatutor 發表於 16-9-6 20:18 大

原帖由 ChloeMa 於 16-09-07 發表
大學,都要睇係邊間大學,讀咩科。 最重要係工作經驗,不單純講年資,係工作範疇同能力。 有d人hea足20 ...
agree. 有d經驗,做5年同10年冇分別

寶石宮

引用:Quote:ChloeMa 發表於 16-9-7 07:52 大學,

原帖由 ansonity 於 16-09-07 發表
在同一個行業7年,而家負責的範疇都需要有相當經驗,所以至會有一個專門position去做,所以又唔算係普通文 ...
所以其實想知係咪合理價 要出去睇下先知

如果差太多 review果時可以提出下

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係專業,我覺得差唔多 X2

侯爵府

ansonity 發表於 16-9-6 20:26
何解係hea?
雖然我唔aggressive,但呢10年係solid working exp.

真心,你咁樣上網問得咁vague ,即係與外面競爭劇烈嘅職場脫節,你現時份工明顯好悠,話係hea 工唔算過份。20k 算好好了,要轉當然可以,仲應該可以搵到人工更高的工,但有無咁悠就真係要做落至知,好多時見工未必知實際工作環境、人事

男爵府

hebesiu 發表於 16-9-6 20:24
咩道理?畢業後h e a 10年都可以揾高人工?

x2

男爵府

iamlazy 發表於 16-9-6 20:25
睇你點睇,穩定唔洗ot差唔多,亦有人做個普通文員都五萬

五萬個D、你有真正了解過佢做D乜工作

侯爵府

20020116 發表於 16-9-6 21:06
借個位問,如果有份part time,每星期五天,每天四粒鐘,人工兩萬,呢個待遇算唔算好?
...

唔係呃人嘅就梗係好好啦……我識有專業人士 一星期返兩日工,40k。但前提是之前真係曾經為公司全職搏殺過,有BB 後想轉part time , 同老闆傾掂數

男爵府

我覺得已經過了黃金博殺時期啦。2萬已經差唔多,就算轉工,個range應該會都係呢個水位...

大宅

Fion_Chan 發表於 16-9-7 08:27
真心,你咁樣上網問得咁vague ,即係與外面競爭劇烈嘅職場脫節,你現時份工明顯好悠,話係hea 工唔算過份 ...

呢個當然明白,所以至上黎問下神通廣大的jm
之前都有回答其他jm,除了人工,地點同時間都係想轉工的因素,所以其實唔係話要求唔合理的高人工,不過想知道大概的市價,自己的叫價空間可以有幾多

大宅

salina2303 發表於 16-9-7 08:29
x2

願聞其詳
何解你會認為係hea 10年而有高人工?

伯爵府

牛年勳章

我覺得差唔多
唔駛OT,自由度高

仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

首頁
23456...11

尾頁

跳至