自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

過去十年加薪幅度點?
Hae住搵工

侯爵府

但求準時放工既心態。2萬算係咁。
3萬以上既工已經要搏殺

wcpcelia    發表於 16-9-7 10:06

珍珠宮

回覆樓主:

我同你一樣。不過我無十年工作經驗咁多。將來返工地點又係偏遠。

小一唔洗比咁大壓力小朋友讀書,我覺得小一係學獨立,過讀書生活。唔好過份緊張。

最緊要小朋友有人湊就得。

樓主,你呢個post 我覺得好安慰,因為唔係得我一個要面對呢d 問題。我個仔而家小二,我諗住下年生多個。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ansonity 發表於 16-9-7 08:39 願聞

原帖由 dazzlelulu 於 16-09-07 發表
做久了,重覆同類經驗,熟了自然鬆懈下來,久處偏僻,難免脫離現實競爭。
除非你本性非常competitive, 不 ...
same feeling with u

做左咁多年野,就知睇呢d表面資料好難判定有幾多人工。

做左十年野既u grad..可以由萬5 至 15萬都有可能。 年資唔係同人工掛勾呢件事冇理由唔知。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:但求準時放工既心態。2萬算係咁。3萬以上既

原帖由 homommy 於 16-09-07 發表
但求準時放工既心態。2萬算係咁。
3萬以上既工已經要搏殺
打工睇命水

我信人工高又易做又唔係冇既

大宅

good_pig 發表於 16-9-7 09:17
same feeling with u

可以講多少少,我嘅工作經驗在行內算係幾好,因為本行本身就比較unique,雖然title係普通officer,但要有相關年資至可以獨立處理,所以點解而家份工得我一個人專門處理某一範疇。雖然我唔aggressive,不過都唔係話完全不competitive 的

大宅

canies 發表於 16-9-7 09:10
收幾夜先?

其實可以出去見下工再打算。

9點前返到。
之前小朋友讀幼稚園都問題不大,但升小學後覺得都係幾大concern

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

吾係專業黎講,兩萬算係咁喎!

大宅

catjeffcat 發表於 16-9-7 09:12
你有無請工人?? 如果無睇下附近有無補習社...有就搵間報功課指導, 係學校附近好多時都可以幫手接送... 咁你 ...

冇請工人,平時婆婆幫手湊,不過婆婆學歷唔高,小學功課未必幫到手,所以要等到我放工食完飯9點後至可以開始跟返

侯爵府

親子王國15週年勳章

識人大學畢業10年+, 無做返本行, 係大會計師樓做 clerk, 要無薪 OT, 市唔好時仲試過放無薪假 (但要拎 notebook 返屋企做野), 好市時有一兩個月花紅, 都係20k 一個月咁上下。

樓主你份工問題在於太遠同工作時間唔夾屋企需要。你個人工唔算好高, 可以邊做邊揾屋企附近有無啱

大宅

我多你幾年經驗, 都係多你幾千蚊人工. 但又係自由度高, 易攞假, 假期又多, 工作尚算穩定, 喺我呢行黎講, 唔算壓力好大, 又唔算好忙, 所以我暫時都唔會轉工, 因為要湊仔 ~~
當然出去闖人工唔止呢個價, 但可能你付出代價會好大, 我自己暫時唔會搏

別墅

iamlazy 發表於 16-9-6 20:25
睇你點睇,穩定唔洗ot差唔多,亦有人做個普通文員都五萬

唔係嘛, 普通文員都五萬, 我都想做呀

別墅

20020116 發表於 16-9-6 21:06
借個位問,如果有份part time,每星期五天,每天四粒鐘,人工兩萬,呢個待遇算唔算好?
...

仲請唔請人呀

寶石宮

引用:Quote:good_pig 發表於 16-9-7 09:17 same

原帖由 ansonity 於 16-09-07 發表
可以講多少少,我嘅工作經驗在行內算係幾好,因為本行本身就比較unique,雖然title係普通officer,但要有 ...
咁你睇下呢行既價錢先知係咪合理價。

寶石宮

引用:Quote:20020116 發表於 16-9-6 21:06 借個

原帖由 cytjessie 於 16-09-07 發表
仲請唔請人呀
其實做乜既呢

大宅

焦糖媽 發表於 16-9-7 09:33
識人大學畢業10年+, 無做返本行, 係大會計師樓做 clerk, 要無薪 OT, 市唔好時仲試過放無薪假 (但要拎 noteb ...

多謝你!而家都會騎牛搵馬,如果近同時間正常返d,就算人工一樣都可以接受到

侯爵府

gloriatutor 發表於 16-9-6 20:18
大學,10yrs exp 我覺得低。
真係算低,我仔上年大學畢業,唔係專業,都有呢個價位,五天九五時間,唔使OT! 我仲以為佢揾得少!

大宅

MuiC 發表於 16-9-7 09:34
我多你幾年經驗, 都係多你幾千蚊人工. 但又係自由度高, 易攞假, 假期又多, 工作尚算穩定, 喺我呢行黎講, 唔 ...

你講果d好處,其實我而家呢份工都有,但耐何地點同時間又係另一大問題
所以我都有考慮過同公司傾下可唔可以調動返工時間

別墅

vivibabyvivi 發表於 16-9-6 20:29
淨係你份工自由度高已經好難得啦,出面幾多公司要做到天昏地暗呀,如果有小朋友既話,我寧願搵少啲啲(重點 ...

針冇兩頭利, 差唔多啦, 有小朋友呢份工算係咁啦

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

ansonity 發表於 16-9-7 09:31
冇請工人,平時婆婆幫手湊,不過婆婆學歷唔高,小學功課未必幫到手,所以要等到我放工食完飯9點後至可以開 ...

所以我先提議你搵補習社... 起碼補習社可以補到你小小唔使跟功課.... 我以前都係無請工人, 所以囡放學去補習社功課指導...
咁到我放工個時已經做好功課同溫書.... 你可以選擇會唔會再
同小朋友溫多次書....

首頁
45678...11

尾頁

跳至