親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

Hi NovMaMa, 兔年快樂! 多謝參考! 等緊你分享今次北海道之旅!
原帖由 NovMaMa 於 11-2-10 22:36 發表
出年可能會農曆年去東北, 等睇你的遊記"抄"考吓先

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 oldbean 於 11-2-10 23:12 發表
點解你地D新年假可以咁........長既。

因為佢哋有 ........................................

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 oldbean 於 11-2-10 23:10 發表

祝旅途愉快,食肥D返黎,買過哂D衫。

"買過哂D衫",甚至買唔到衫,要買鬼佬 size !!

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 NovMaMa 於 11-2-10 22:52 發表
I have typed a long message, don't know why cannot post.

唉,我經常都係咁 (包括 pm) ......

記得嘅話,send 出去之前,最好先留番個底 (尤其係一大篇 message)

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 ahmama 於 11-2-10 10:54 發表
各位:
新年快樂, 新一年萬事如意, 身體健康!

快樂日子好快過, 除左第一日航班延誤去唔到支笏湖之外, 整個旅程好順利

沿途天氣都幾好, 大部分日子藍天白雲, 適當時間就落下雪, very good.

道路大部分除左雪, 開車 ...

多謝分享 !!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-11 04:32 發表

"買過哂D衫",甚至買唔到衫,要買鬼佬 size !!

好毒,我懷疑自己都中過咒

男爵府

原帖由 victorf 於 10-12-10 10:19 發表

嘩你地已經連機票都出埋喇....我仲係做緊"可行性研究".....不過成數都好高架喇....

初步諗住去十日....飛東京, 搭新幹線去仙台....一路自駕殺上小岩井農場, 八戶食BBQ呀, 青森蘋果園呀....(我好想去龍飛青函隧道 ...

victorf,
你大概幾時出發呀? 我暑假都會去東京,東北, 函館, 札幌. 先去東京, 再坐新幹線去仙台, 岩手, 青森, 函館, 最後從札幌返香港, 8/7 出發 20/7返香港. 大家交流下呀

希望d yen 會落返d啦, 雖然機會都好渺茫。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 BB-CLEVER 於 11-2-12 11:53 發表

victorf,
你大概幾時出發呀? 我暑假都會去東京,東北, 函館, 札幌. 先去東京, 再坐新幹線去仙台, 岩手, 青森, 函館, 最後從札幌返香港, 8/7 出發 20/7返香港. 大家交流下呀

希望d yen 會落返d啦, 雖然機會都好渺 ...

我唔敢望d yen 會落返,只求唔再升都心滿意足了,阿仔第一次遊日兌6X、第二次兌7X、第三次兌8X、第四次兌9X,如果今次唔係10X,就已經當有賺了
你玩13日都去好多地方,行程編好未?你會買7天還是14天的JR pass?
我去睇東北夏祭,book房最頭痛,幾個月前已開始留意,青森、八户、弘前、秋田等地區,Jalan一間酒店都無放過出來,我唯有於農曆年期間,每晚11時伏在電惱前,鬥快搶東橫INN(半年前可訂房),睇到於祭典期間青森的房間,每晚一開放訂房便會在兩至五分鐘內俾人搶晒,好恐怖,手快有手慢無。
第二樣頭痛是訂新幹線,好驚劃唔到位!

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 SumSumBB 於 11-2-12 21:40 發表

我唔敢望d yen 會落返,只求唔再升都心滿意足了,阿仔第一次遊日兌6X、第二次兌7X、第三次兌8X、第四次兌9X,如果今次唔係10X,就已經當有賺了
你玩13日都去好多地方,行程編好未?你會買7天還是14天的JR pass?
我去睇東北夏祭,book房最頭痛,幾個月前已開始留意,青森、八户、弘前、秋田等地區,Jalan一間酒店都無放過出來,我唯有於農曆年期間,每晚11時伏在電惱前,鬥快搶東橫INN(半年前可訂房),睇到於祭典期間青森的房間,每晚一開放訂房便會在兩至五分鐘內俾人搶晒,好恐怖,手快有手慢無。

如果識點做,係唔需要"僕"喺電腦前鬥搶;只要寫好一個程式後執行,就可以自動搶贏 ...... (不過就唔好問我點寫 ?? 哈哈 !!)

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原帖由 SumSumBB 於 11-2-12 08:32 發表

好毒,我懷疑自己都中過咒

其實我都有懷疑過自己係某纖體公司嘅老闆 !!

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

由於唔想版主難做 (俾超版"甲、乙 ...."),希望所有繼續支持本主題嘅老友、網友、道友 ......,請移玉步,謝謝 !!

註:本主題將會在不久之後,終止任何回應 !!
(希望締造 "999,999" 點擊紀錄嘅夢想將會幻滅)

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-12 23:34 發表

如果識點做,係唔需要"僕"喺電腦前鬥搶;只要寫好一個程式後執行,就可以自動搶贏 ...... (不過就唔好問我點寫 ?? 哈哈 !!)

我雖然唔識寫程式,但都算搶贏,因之前做足準備 。其實還有另一方法,是以高價$去攞房,夏祭的房間一早俾幾個日本旅行社包起晒,以果好似11月媽媽咁有米,應該可以攞到,夏祭的房坐地起價,見無咁hit的城市都普遍貴了一倍,就連全年劃一價的東橫,秋田分店在竿燈祭那幾天,竟然都加了5X%房價,所以,我估如果出得起$,叫HK agent聯络下,或者可以解决問題。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-12 23:35 發表

其實我都有懷疑過自己係某纖體公司嘅老闆 !!

怪不得你咁熱衷推介大家去北海道,攪到我地上晒瘾,還要個個肚滿腸肥歸來....
不過,要多謝你推介我睇魚躍在花見,好好睇 ,一解鄉愁之餘,又可以學到不少寿司魚生知識,原來做個寿司師傳绝對唔簡單,怪不得日本的寿司咁美味!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我番來喇
兔年祝大家身體健康, 步步高升, 萬事勝意
小朋友快高長大, 聰明伶俐

整個旅程do叫順利, 係有3程飛機遲成個鐘lor
至開心係遇到好多好人, 佢地好肯幫忙
至開心莫過於對叮噹仔叮噹妹, 成日玩到hehehaha, 玩到忘晒形, 連鯊魚仔do唔驚, 與鲨同游 , 反而99有d驚, 佢話do有成3尺長, 比佢咬1啖do幾係野喎!

叮噹爸話暑假去日本, 但跟團

男爵府

唔明咩意思, 可唔可以話過我知
原帖由 KaHeiBaBa 於 11-2-12 23:43 發表
由於唔想版主難做 (俾超版"甲、乙 ...."),希望所有繼續支持本主題嘅老友、網友、道友 ......,請移玉步,謝謝 !!

註:本主題將會在不久之後,終止任何回應 !!
(希望締造 "999,999" 點擊紀錄嘅夢想將會 ...

男爵府

你實在對我有太大嘅誤會啦, 我就係可能唔夠米去, 暑假之旅可能有更改, 因為呢次真係傾家盪產咁去玩, 而發現三位團友根本唔喜歡去睇咩祭, 所謂勉強無幸福, 下次真係要再諗諗
原帖由 SumSumBB 於 11-2-13 07:20 發表

我雖然唔識寫程式,但都算搶贏,因之前做足準備 。其實還有另一方法,是以高價$去攞房,夏祭的房間一早俾幾個日本旅行社包起晒,以果好似11月媽媽咁有米,應該可以攞到,夏祭的房坐地起價,見無咁hit的城市都普遍貴了一倍 ...

男爵府

我昨晚返咗黎啦, 原來我比較喜歡夏天的北海道, 因為我怕凍, 好多時凍到咩都唔想做, 但又要倍女在冰天雪地下玩, 影相又影到震晒, 因為帶住手套按唔到相機, 成日對手都要暴露在零下x度中去影小姐, 好難定隻手呀! 這次旅程有少少失敗感, 如想去冬華美無去到, 去古丹溫泉又唔記得帶毛巾同泳褲俾大少....遲些再講啦! 會去新那邊再詳述

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 NovMaMa 於 11-2-13 13:21 發表
你實在對我有太大嘅誤會啦, 我就係可能唔夠米去, 暑假之旅可能有更改, 因為呢次真係傾家盪產咁去玩, 而發現三位團友根本唔喜歡去睇咩祭, 所謂勉強無幸福, 下次真係要再諗諗 ...

我原本諗住7月中遊東北,係你引我睇祭,現在....你竟然漏低我自己去!:;pppp:
不過,我都驚我兩位團友唔喜歡去睇祭,我睇了好多東北夏祭的blog,通常都係二人行去追祭、唔少更是單拖去追,但就無見過一家幾口去追祭的blog,c 啦,我帶住個6歲阿仔,唔知佢有無興趣,捱唔捱得住!睇祭那幾天,我每日只编一個活動+晚上睇祭,希望佢地唔會咁辛苦。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 NovMaMa 於 11-2-13 13:30 發表
我昨晚返咗黎啦, 原來我比較喜歡夏天的北海道, 因為我怕凍, 好多時凍到咩都唔想做, 但又要倍女在冰天雪地下玩, 影相又影到震晒, 因為帶住手套按唔到相機, 成日對手都要暴露在零下x度中去影小姐, 好難定隻手呀! :badf ...

你會唔會今個夏天又係去北海道,返兜三余庵、鶴雅、宏樂園、古丹溫泉...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 mickeyeva 於 11-2-10 23:55 發表
Hi SumSumBB, 兔年快樂!

1) 你是否買7日JR pass?我們買了4日 Flex JR East Pass
2) 你坐甚麼航空公司?票價貴嗎?大韓航空, 第一次坐服務幾好! 在半年前訂, 成人大概5千幾, 小童大概4千幾!
今日暑假要追祭,好多地方都玩唔哂,我同自己講,點都要冬天/春天再去多次東北。好提意!
3)記得青森牛乳拉麵叫甚麼名字嗎?味之札榥 大西 (青森站附近)
4)A Factory有嘢行嗎?2010年12月開幕, 近青森站, 賣青森特產, 例 :蘋果和蒜頭等..... 還有餐廳, 可以一逛買手信!

Hi mickeyeva ,
兔年快樂!
你買4日 Flex JR East Pass,那麽來回函館是否另外購買來回車票?
請問A Factory可以行幾耐?原來青森特產除了蘋果還有蒜頭。

首頁

尾頁

跳至