論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

第一次安排工人約滿回鄉, 應該會續約, 相請問一下
1) 網上自己 幫佢 book 機票有無咩留意地方? (姓名唔改得)
2) 你地會唔會比埋 meal 同埋加佢行季重量?
3) book 機票時間會時放假第一日早上嗎? 我之前果個極力爭取放假前一晚, 即最後上班日半夜機票走 (最後我無續佢, 所以無再理)
4) 同樣情況, 抵港係佢最後一日假期嗎? 我願意係晚上到港回來休息, 第二日早上開工
5) 在 book 機票時間上最後話事權是否僱主 (我當然講緊合理時間下)?

謝謝
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

唔同航空公司有唔同出發及回程時間好難就到咁理想,你又要考慮機票價錢。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2) 你地會唔會比埋 meal 同埋加佢行季重量?
<--MEAL 會比,行李, 真係視乎你對佢的工作是否滿意, 僱主唔需要一定包埋的

3) book 機票時間會時放假第一日早上嗎? 我之前果個極力爭取放假前一晚, 即最後上班日半夜機票走 (最後我無續佢, 所以無再理)
<--我係的

4) 同樣情況, 抵港係佢最後一日假期嗎? 我願意係晚上到港回來休息, 第二日早上開工
<--我係的

5) 在 book 機票時間上最後話事權是否僱主 (我當然講緊合理時間下)
<--係

子爵府

回覆 wcpcelia 的帖子

謝謝, 我個工人暫時都算乖, 如果找到平價票, 我都考慮加行季比佢

真係要視乎機票價了... 知唔知到如果我唔包, 佢地點去安排寄佢地大件行李?

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

回覆 tuenmunoasia 的帖子

當然啦, 先要就平價機票, 不過就到就就埋時間, 都想佢唔想太sit 時間係交通上

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ho-liday 發表於 16-9-9 16:59

謝謝, 我個工人暫時都算乖, 如果找到平價票, 我都考慮加行季比佢
先同佢地講聲要收幾多行李費, 佢地自己諗啦..另外, 我見星期六/日, 在外傭放假的聚集位, 有D代寄件服務, 比工人寄大件嘢回國, 佢地放假實有方法寄嘢的

子爵府

明解啦, 咁我book 機票時留意下有無得後補加重
上次工主走的經驗好差, 其實我又怕包左佢20kg, 下次大安旨意儲野唔先寄番去

wcpcelia    發表於 16-9-10 14:54

首頁

尾頁

跳至