自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

家中老人家已不能步行,出入要推輪椅,失去自理能力,洗澡,如廁,穿衣等都要人照顧。
可是後生的都要返工同有自己屋企照顧,根本不能長期照顧老人家,而且日間個個返晒工,留佢一人在家也不放心。

如不用考慮金錢問題,請姐姐在家照顧,還是送去私人老人院好呢!
已排政府老人院,但要等3,5,7年,而家就要解決了,點好?

珍珠宮

請工人試吓

珍珠宮

請工人試吓

子爵府

引用:家中老人家已不能步行,出入要推輪椅,失去

原帖由 tang0809 於 16-09-11 發表
家中老人家已不能步行,出入要推輪椅,失去自理能力,洗澡,如廁,穿衣等都要人照顧。
可是後生的都要返工 ...
先請姐姐照顧 要裝 cam
如姐姐好 1張約2年 續一次再2年
已經有4年 好彩排到老人院
再續姐姐的話就過5年 就要加長期服務金

wcpcelia    發表於 16-9-12 12:21

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

能力可負擔而情況穩定,請工人

大宅

2024年龍年勳章

回覆:照顧老人家問題

如老人家願意可立刻去甲一安老院,每月由$7000-$9000不等,之後再申請資助

珍珠宮

tsin69 發表於 16-9-11 19:51
如老人家願意可立刻去甲一安老院,每月由$7000-$9000不等,之後再申請資助

...

點樣為之甲一 ?

珍珠宮

畀面勳章

tang0809 發表於 16-9-11 19:22

去私人老人院,

你哋其實可以選擇1比月費送去老人園,

夜晚放工嘅時候,黎接佢返屋企瞓

如果佢行動有問題的姐姐一個人照顧距其實好辛苦亦好危險,

因為好容易跌親佢,一個女人仔,

要扶住一個成年人其實好吃力,

老人院係兩個人扶佢。。。

大宅

如果環境及能力許可, 建議先請工人試試 。有啲外傭會欺負老人家, 所以如果有家人同住更加好。

大宅

可以去私人安老院再另外自己請個姐姐。等姐姐長期在安老院照顧長者。就可以安心又放心。姐姐是要向安老院伸請。即早上去安老院晚上去你家中訓。

珍珠宮

一个工人未必得,可以揾樂活易揾護老院再排政府

以前我家老人行動不便,一个工人應付不來,如果跌親老人手尾長,佢住私人院再排政府

琥珀宮

工人handle 到就最好工人,老人家living quality比老人院肯定好好多

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

用工人就一定要裝 cam,而家啲工人質素太參差,如果老人家有溝通能力還可以,否則好易比工人玩C...新一代海外工人已咁使賺錢養家,嚟香港 working holiday 居多,本地完約又寸又揀工,祝你好運!
主 賜 平 安

子爵府

請工人的話,起碼要2個以上,別以為一個行動不便的人,一個人便能安全扶起,一定係兩人架起才安全。
其次,你們的家居合適癱瘓老人起居嗎?能放上自動升降/起槢或甚助左右轉身的病人床嗎?能由大門進輪椅至老人床邊上落嗎?還要能進入浴室,浴室也要至少能容納3個成人活動自如的空間,才能認真為老人做好清潔。。。
老實以為請個聽話工人就成事的,肯定冇落手照顧過老病患者

找家方便探訪的老人院,能甲一最好。最重要係家人能做到日日去探下佢,多人輪流去探訪關心的老人,負責護理的人員亦不敢欺負呢啲老人。

子爵府

minmin 發表於 16-9-11 19:53
點樣為之甲一 ?

上社署網頁,揾護老院,有表列的。
甲一是合乎社署對院舍設備人手的要求,例如個人空間、私隱保障、護理人手(值班護士、護理員、社工駐守資格/比例等要求)....

水晶宮

木土土 發表於 16-9-11 20:17
工人handle 到就最好工人,老人家living quality比老人院肯定好好多

Agree, 我父母一早講定絕不去老人院,而且我地亦唔捨得

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

如果長者大份,扶抱等工作工人姐姐未必搞得掂~
需要有器械協助,安老院先會有 ,搵間好d既私院住住先,邊住邊等津院。
我有家人又係大大隻,要2個姐姐先照顧到,到最後再中風插埋喉就去津院住私家位,姐姐都搞唔掂。
利申:安老服務從業員

男爵府

回覆:照顧老人家問題

請有照顧老人經驗姐姐在家照顧,多些去探睇多啲工人對老人家好唔好

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-9-11+20:17+工人ha

原帖由 eggcarol 於 16-09-11 發表
Agree, 我父母一早講定絕不去老人院,而且我地亦唔捨得
但有d老人家身在福中不知福,無理取鬧咁鬧工人,成日話要炒工人,唔體諒仔女唔係咁易搵到工人照顧佢!

gigiic    發表於 16-9-11 21:33

首頁

尾頁

跳至