自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-9-12+14:42+若無醫

原帖由 Wakamama 於 16-09-12 發表
照顧老人家喂食沖涼有幾多人真係識?力氣要好大,洗手間空間都要方便輪椅出入,客觀講香港地屋企有幾大呢 ...
餵食就係餵食,你以為老人院係醫護人員負責餵食嗎?煮餐及餵食方法一樣可以教到工人做!

我99屋企,只係連輪推入廁所,唔關門勉強入到ok,用花灑沖,原本企缸都無拆。

在家照顧一定辛苦麻煩,家人一定辛苦,但老人家係舒服d有尊嚴d。

我無話工人易請,亦無話送老人家入老人院有問題,我明白唔係人人都afford到在家照顧。

公爵府

tang0809 發表於 16-9-12 14:08
請到個好工人真係要睇彩數
老人家是獨居還是同子女共住呀?

已刪除用户

大宅

tang0809 發表於 16-9-12 14:06
而家都會考慮呢個,但請工人要等成幾個月,呢段時間冇人照顧,真係濕制
...
找間老人院暫住,近一萬左右算幾好。之後工人到再接回家!

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-9-12+14:55+餵食就

原帖由 Wakamama 於 16-09-12 發表
C6有長輩就係屋企因為照顧不當走了...個位仲唔係工人,係屋企人....
我同意你講法,但現實實行起上來就比 ...
但你知道一樣有很多老人係在老人院因照顧不當而走的嗎?

有能力在自己家做,起碼係自己控制範圍。家人工人做得唔好做錯可以教可以鬧甚至工人可以炒,老人院員工差,家人也未必敢投訴因怕之後老人仲受罪!

重申:照顧病患家人,是很辛苦,我絕對明白!

_candy_    發表於 16-9-13 03:29

水晶宮

回覆樓主:

老人院好d. professional in taking care.
如果老人家行唔倒要訓床。老人院 設備好啲e.g. showers etc.
我呀公第一次中風還可以行,工人仲ok, 但第2次中風就唔得…基本換diapers 要2個人。所以老人院比較好。

我呀公住私人大房,大概2.5萬個月。

我呀娘日日去睇。果倒姐姐好好。

我呀公住左8年,100歲先走。

琥珀宮

引用:回覆+tang0809+的帖子如您已排老人院,+建議

原帖由 koko2000 於 16-09-12 發表
回覆 tang0809 的帖子

如您已排老人院, 建議可以先請工人, 邊等老人政府宿位. 現在的私家如果您自理能力 ...
你係請工人日間去老人院照顧老人嗎?

我識人係咁,我覺得咁係幾好!工人及老人院可以互相backup互補不足 ,家人精神負擔亦無咁重

公爵府

回覆 木土土 的帖子

係, 我地一早有個工人係照顧我奶奶, 後來佢痴呆症愈來愈嚴重, 加上有時會失禁. 咁啱又排到老人院就決定入去. 當時係工人份約未完, 原本想等完約先唔要. 咁就叫工人每天去老人院陪我奶奶, 一星期 2-3日推佢去商場洗頭, 行街, 去老人院樓下的公園.
後來再嚴重d, 就要扎住佢在張輪椅度 (因為佢忘記自己行唔到, 試過跌親入了 ICU). 如工人或家人睇住佢就不用扎住, 因為老人院姑娘唔可能專睇實佢. 佢不用比人扎住就開心好多......

工人在老人院唔會幫奶奶沖涼, 不過會睇住D姐姐沖, 咁肯定佢地唔會蝦我奶奶.

之後我地決定繼續要個工人, 咁大家好D, 我奶奶有人理佢, 佢心情又好d, 個人又開心d, 老人院的姑娘又唔洗成日打電話來.

呢個安排暫時大家都好開心.

木土土    發表於 16-9-12 16:33

伯爵府

puppydingo 發表於 16-9-12 15:20
老人院好d. professional in taking care.
如果老人家行唔倒要訓床。老人院 設備好啲e.g. showers etc.
我 ...

你嗰間好貴
我而家嗰間私人房,不過服務質素麻麻

伯爵府

freespeech 發表於 16-9-12 15:09
找間老人院暫住,近一萬左右算幾好。之後工人到再接回家!

應該都會係咁安排

伯爵府

美之選468 發表於 16-9-12 14:58
老人家是獨居還是同子女共住呀?

同一個仔住,但要返工,仲要輪班,工時又長

伯爵府

oceandeepsea 發表於 16-9-12 14:44
好簡單,找間好些的安老院

已找到間私人老人院,我地探訪時職員就好好,冇人喺度時,聽返佢講話啲職員對佢好差

伯爵府

Wakamama 發表於 16-9-12 14:27
我媽媽以前在老人院工作,佢話照顧行動不便老人家在家請工人不可行,要好大力,屋企設施又不適合,工人都不 ...

金錢唔係問題,最慘係錢洗了,老人院的質素又唔好,佢唔中意啲職員對佢態度好差

伯爵府

psyche0306 發表於 16-9-12 14:21
回覆 tang0809 的帖子

咁有無檢查老人家身體有無表面損傷?

我地已經成日探,驚佢有被遺棄感覺,有人輪班工作會日間去探,但始終有真空時間,佢就話啲職員對佢唔好

珍珠宮

畀面勳章

Wakamama 發表於 16-9-12 14:27
我媽媽以前在老人院工作,佢話照顧行動不便老人家在家請工人不可行,要好大力,屋企設施又不適合,工人都不 ...

x2

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

tang0809 發表於 16-9-12 18:39
已找到間私人老人院,我地探訪時職員就好好,冇人喺度時,聽返佢講話啲職員對佢好差
...

咁要再搵

珍珠宮

tang0809 發表於 16-9-12 14:08
請到個好工人真係要睇彩數
係,我見到佢個僱主,第一時間問佢當時點搵呢個工人,請人有乜學問又問個工人姐姐有無能幹好姐妹介紹

珍珠宮

木土土 發表於 16-9-12 14:55
餵食就係餵食,你以為老人院係醫護人員負責餵食嗎?煮餐及餵食方法一樣可以教到工人做!

我99屋企,只係連 ...
醫院個餵食都做到嚇親人,老人院應該仲差

珍珠宮

tang0809 發表於 16-9-12 18:42
金錢唔係問題,最慘係錢洗了,老人院的質素又唔好,佢唔中意啲職員對佢態度好差
...
搵老人院我都睇過,感覺良好有間叫復康會,不過貴到http://www.rehabsociety.org.hk/ress/hkhome/wp-content/uploads/sites/2/2016/03/TST-Prices-2016.pdf

不如你試下搵d日間護理中心,朝早8點去,放工接回家人,又得唔得?果d都3百幾蚊一日

大宅

puppydingo 發表於 16-9-12 15:20
我 ...

我都覺得老人院好啲,
如果金錢唔係問題搵間好啲既老人院.

首頁

尾頁

跳至