時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我自己睇左教署份德育及國民教育指引,完全冇話推崇中共,反而係課程目的希望學生獨立思考,不要人云亦云。

樓主你睇吓吖

https://www.google.co.uk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.edb.gov.hk/MNECG/&ved=0ahUKEwj6mKLesIzPAhXK1BoKHbeBBDgQFggbMAA&usg=AFQjCNGoHXQ6Xj07xUMPEF7hzEjphH7ydQ&sig2=C0pnBbUbbHuYbn5n51s17Q

琥珀宮

畀面勳章

woodpecker 發表於 16-9-13 20:51
我自己睇左教署份德育及國民教育指引,完全冇話推崇中共,反而係課程目的希望學生獨立思考,不要人云亦云。 ...

樓主可能靠fb, 100毛,熱血狗報呢d增廣見聞

複式洋房

引用:Quote:cool2000hk 發表於 16-9-13 11:33 當

原帖由 rayhong9 於 16-09-13 發表
其實大部分國家都有搞國民教育,認識下自己國家。至於國教內容,可以著重去認識事實,避開有爭議帶判斷性 ...

大宅

414928 發表於 16-9-13 16:10
兩年前的事仲要提?是誰不放過誰?有些人真的好奇怪,明明自己在做自己口中說不好的事但又不自知?還要其他人 ...

你講得啱。不過你試過比幾個人圍,只要你一講野無論講乜都有人追撃,私人信息日日爆。

以為冇事啦! 點知年頭旺角掟磗。個信箱又有留言。

最離普係呢班人明明話中中同國教好,但不論自己或。自己仔女都係天主教同基督教學校。口是心非令人作嘔。

大宅

woodpecker 發表於 16-9-13 20:51
我自己睇左教署份德育及國民教育指引,完全冇話推崇中共,反而係課程目的希望學生獨立思考,不要人云亦云。 ...

我唔否定國教有好處,不過請官員,商人同議員班支持者自己仔女享用先。有咩理由自己開餐㕔但自己家人唔享用?

我有同事係大陸落黎,佢話成朝就係升旗,唱紅歌,讚中國同領導…… 你會唔會比自己仔女返學用半日做呢d國教?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

cool2000hk 發表於 16-9-14 10:13
你講得啱。不過你試過比幾個人圍,只要你一講野無論講乜都有人追撃,私人信息日日爆。

以為冇事啦! 點知 ...
凡事都有因才有果,點解自己被人圍?一隻手係拍唔響的,我玩左咁耐真係無人刻意圍我,我不是說有問題一方是你,但出現這情況都要檢討一下,網上ge野何需太認真?
你有權反國教,人地亦有權支持,只要說出自己支持的理句就可以,你理得人支持但又讀咩學校?我都鍾意食西餐,但自己只識煮中餐,這樣有問題嗎?

大宅

唔知你個個同事系大陸邊度學校受教育,我有親戚亦有朋友的细路在大陸生活學習,我仲試過入佢地學校參觀添,日日要做的叫"廣播體操",活動身體,升旗唱國歌真係唔會日日有,一星期一次,什麼唱紅歌讚領導聽都未聽過,見都未見過。大陸的學校一早無呢D恐怖嘢好耐,學生同學校全力追求學業成績就真,所以大陸讀書壓力一點都不比香港少。唔排除有人唔中意大陸就周圍講到咁恐怖,唔了解的人就會信曬。我冇話大陸依家好好,只系想真係講無呢D嘢發生呀。

男爵府

cool2000hk 發表於 16-9-14 10:21
我唔否定國教有好處,不過請官員,商人同議員班支持者自己仔女享用先。有咩理由自己開餐㕔但自己家人唔享 ...

中國內地的國教應該同香港的國教吾同

不過,香港學生,以至好多知識分子都有個盲點,就係認定有民主制度的就係好國家(不理它們對其他國家做了甚麼行為),於是他們就凡英美政府的立場就撐,但事實上,正如菲律賓總統所講,菲律賓曾經是美國殖民地,而且美國人殺害了數以萬計菲律賓人...請謹記當時美國人已經成功擊敗英國人,脫離殖民地統治,變成獨立國家,美國人自由了,卻去把菲律賓變成殖民地。

英國很早就有君主立憲,重視民主自由,但是英國在18,19世紀是殖民地最多的國家,實行帝國主義,剝削其他民族的人。

盲撐的例子包括,有青年人話滿清政府在鴉片戰爭戰敗後簽的南京條約是公平條約,是自願簽的,鬼叫你吾夠打,所以這並不是不平等條約。根據這個理論,盜賊走進他們的家,痛打他們,然後迫他們寫下單據,把金銀財寶全部獻給盜賊,也完全沒有問題了。

我們除了必須警惕偏紅的國教,同樣必須警惕西方大國借民主自由的旗號進行的洗腦活動,令人憂心的是,有民主大國借助民族自由旗號,在全世界到處進行帝國主義掠奪,而香港的青少年和知識分子懵然不知,還搖旗吶喊助威。

[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

男爵府

其實講親政治,都好容易爭論到面紅耳熱,我fb都有好多跟我不同政見的人,大家吾岩傾便講少句吧,無謂傷感情。
[img align=left]C:\my documents\IMG_1427_1_1_1[/img] [img align=right]C:\my documents\DSCN1156 10-04-2004_1_4_1[/img]

琥珀宮

畀面勳章

414928 發表於 16-9-14 10:34
凡事都有因才有果,點解自己被人圍?一隻手係拍唔響的,我玩左咁耐真係無人刻意圍我,我不是說有問題一方是 ...

我認同
好多時,講嘢最好有理據,而唔係搬龍門同攬炒
我自己都有講得唔啱唔成熟嘅時候,咁咪錯要認,打咪企定囉,而唔係唔反思自己(當然係指人地有足夠理據話你果種,而唔係亂吠)就話比人圍,搏同情

公爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 16-9-13 20:38
我係BK成日比狗咬住唔放~

隻狗早兩日仲陰陰濕濕咬過你一啖

琥珀宮

畀面勳章

cool2000hk 發表於 16-9-14 10:21
我唔否定國教有好處,不過請官員,商人同議員班支持者自己仔女享用先。有咩理由自己開餐㕔但自己家人唔享 ...

你同事係咩年代既人?文革時期讀書?而家大陸學校點會仲日日半日升旗唱紅歌?而家大陸讀書都好緊張好大壓力,教學都好趕,重點學校都好緊張成績,點會仲浪費咁多時間?你既資訊邊度睇番黎?

琥珀宮

畀面勳章

hellofafi 發表於 16-9-14 10:48
唔知你個個同事系大陸邊度學校受教育,我有親戚亦有朋友的细路在大陸生活學習,我仲試過入佢地學校參觀添, ...

我相信好多人講大陸點點點都係網上睇番黎,如果真係有接觸大陸既人同了解過實際情況,應該唔會仲以為大陸仲日日歌頌領導,睇緊樣板戲,呢d都唔知係幾多年前既事

大宅

自從佔中開始! 和諧嘅香港已經消失咗! 一提到黄同藍嘅政治話題! 親戚朋友夫妻都冇情講! 有朋友同我講為左立法會選舉咬到差啲離婚!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

梁振英同香港政府正正俾一班人咬住唔放
Minniemouse:-P

男爵府

對事有睇法有立場無問題, 只要有關睇法立場係經自己分析研究, 基於事實同理據就好.

照睇樓主反對國教的睇法, 係基於 -
1. 官員子女讀國際學校或留學歐美
2. 身邊支持國教的朋友的子女就讀天主教或基督教學校
3. 有大陸同事話要升旗,唱紅歌,讚中國同領導

其實, 官員子女在那裡讀書, 支持國教的朋友子女就讀什麼學校, 當然某程度上反映佢地的取向, 但係咪因此國教就有問題, 不應在香港推行? 兩者真的直接必然關係嗎?

另外, 大陸同事當年讀書的經歷, 是否和政府當年推出的國教有什麼關係? 有無從官員講話或相關文件(例如德育及國民教育指引)中顯示國教就是那個樣子?

以你暫時的留言看, 你可能係反對緊一個"你心目中大陸以前的教育模式", 一個憑想像構成但現實不存在的心魔, 而不是德育及國民教育指引裡面所描述的國民教育.

就係呢個心魔咬住你唔放.

大宅

littlesister 發表於 16-9-15 09:14
我相信好多人講大陸點點點都係網上睇番黎,如果真係有接觸大陸既人同了解過實際情況,應該唔會仲以為大陸 ...

我同事廿年前小五落咗黎香港讀書,只知佢係潮州人讀村校。佢好少講以前大陸生活旣經歴只有好少人知亦冇需要講大話沒黑中國。

我的確唔了解現時中國教育。不過我肯定同香港一樣,所有官員同有錢人都會送子女讀國際學校同留學歐美,優質旣本土教育唔會比自己仔女享用。

大宅

palmchristy 發表於 16-9-15 15:01
對事有睇法有立場無問題, 只要有關睇法立場係經自己分析研究, 基於事實同理據就好.

照睇樓主反對國教的睇 ...

多謝你的分析。但我和一般家長一樣不會嘗試中中同國教。

之前有教统局官員向觀塘英中施壓要佢地額外收生。連內部職員都千方百計要入英中,就知佢地連自己管旣野都信唔過。

男爵府

cool2000hk 發表於 16-9-15 15:31
多謝你的分析。但我和一般家長一樣不會嘗試中中同國教。

之前有教统局官員向觀塘英中施壓要佢地額外收生 ...

不用客氣. 討論國教當時, 個人並未對議題有太多參與. 但歲月漸長下, 發現近數年部份中學生和大學生在鏡頭前展現出的一些主張, 包括港獨自決等的議題出現, 在在顯示了新一代由於對國家的不了解所引致的不信任甚至反感, 某程度上加劇了社會的不穩定.

我就想, 如果學生們對中國有多一點客觀了解, 特別是近二十年的經濟起飛和高速發展有更多的認識的話, 至少可以在眾多社會和政治議題下, 有更全面的分析能力, 而不是單靠個別網媒集中展示文革六四時的中共及個別自由行旅客的不文明行為, 就誤以為"中國就是這樣", 導致現時的局面.

如果情況繼續, 香港可能會沉淪於各種政治爭議, 在中國整體國力日增下不進則退, 失去應有的競爭力, 一個曾經風光過的財金重鎮降格成為爭議不斷, 固步自封, 甚至可有可無的小鎮.

我明白國民教育已經被推倒不能重來, 但推倒國教隨之而來的一些後果將會陸續出現.

我留意到你最後一句提及的"信唔過". 我同意, 很多問題都是出於信心問題.

琥珀宮

畀面勳章

cool2000hk 發表於 16-9-15 15:18
我同事廿年前小五落咗黎香港讀書,只知佢係潮州人讀村校。佢好少講以前大陸生活旣經歴只有好少人知亦冇需 ...

你都識講廿年前啦,係咪應該講而家呢?而且唔好成日只諗政府原因,有時送小朋友讀唔同學校,唔代表怕國民教育,可能係唔想咁大競爭咁大壓力,大陸同香港一樣,要入名中學大學都非常大競爭,如果有能力,又諗住將來出國讀大學,由一開始讀國際學校都好合理

首頁

尾頁

跳至