婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我兩夫婦巳經很手緊,又要供樓,又要養女,平時都甚少出外飲茶食晚飯,點知99剛剛從加拿大回來,日日要去飲茶,我病了幾日冇煮晚飯,她竟然唔會話幫手煮,要餐餐出街食,真是令我們開支多了很多,如果她留多幾個月,我唔知點算?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

你99會留幾耐? 如果只係飲下茶同埋留逗短時間就無咩所謂, 如果少見就唔好比D老人家知道自己經濟唔係咁好

大宅

又好難開出口手緊既,飲茶還可以, 出去食飯就真係好貴呀

大宅

我62, 99 仲衰喇..佢知道經濟唔好, 仲要成日出去駛錢, 62 仲要日賭夜賭..

我啱啱生完都未夠一個月咋, 就問住我開工未, 而家又成日打住黎問我份工, 怕我無野做喎!:;pppp:

大宅

哩個問題,,好難搞,,咁你99到底會留幾耐??

你99一定要飲茶??喺屋企食早餐唔得??

如果係長留嘅話,,一定唔可以俾佢日日去飲茶,,唔係同班茶客熟絡咗,,到時你話想唔去就更難開口!!

水晶宮

唔好講, 家下飲茶真係幾貴!
2條友就一舊水..多幾個人 都晚餐咁貴!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

佢地係外國返黎,會覺得香港D野好平GA...

你唯有望佢地快D走...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 fatbabymother 於 08-11-15 00:05 發表
我兩夫婦巳經很手緊,又要供樓,又要養女,平時都甚少出外飲茶食晚飯,點知99剛剛從加拿大回來,日日要去飲茶,我病了幾日冇煮晚飯,她竟然唔會話幫手煮,要餐餐出街食,真是令我們開支多了很多,如果她留多幾個月,我唔知點算?
...

告訴她真相-出街食又貴又多味精。

複式洋房

多謝大家的意見。

但我老公唔想話比99知我地手緊,唔希望她唔happy。99大概會留三個月至農曆年才回加拿大。

99日日飲茶飲唔厭,有時我呃佢話有嘢攪或者約了朋友,一星期同她飲三至四日茶,但都很重皮。晚飯一定要自己煮。

但剛剛聽到一個壞消息,99話香港很好玩,打算以後每年都回來,呢次我地有排捱!

大宅

你99一定唔會厭,,好多老人家去飲茶唔係為咗食嗰啲嘢,,只係為咗有人同佢打牙鉸,,不過好多都好慳,,食一碗粉又或者食個飽都可以~~

如果你老公唔想俾佢老人家知你哋嘅經濟狀況嘅話,,就唯有你或你老公辛苦啲,,早啲起身,,煮定早餐俾佢食,,我估佢都唔會唔食堅持話要去飲茶啩??同埋朝朝去飲茶,,對身體健康真係唔多好!!

其實哩樣嘢冇得呃,,一頭半個月都話頂得住,,但係三個月就乜都現晒形啦,,唔通為咗同佢朝朝去飲茶就去問財務借咩??況且,,女人都係比較小心眼,,除非你哋真係問人借都借返嚟俾佢駛,,又可以扮到完全冇嘢咁,,如果唔係,,你哋生活上嘅小節,,佢都一定會睇得出!!

大宅

可以咁, 你唔好去飲茶, 同佢講話你對飲茶麻麻地, 叫佢自己去, 咁咪唔使俾錢囉...
至於食飯, 你盡量每餐買返黎煮, 仲要買d平價餸... 唯有拉上補下架咋...

大宅

虎到金來勳章

我99以為d錢要容易搵,又話要自己搬出去住,但每日新聞佢有追看,午間,晚間,7:30有限新聞, 好多公司裁員唔知佢知吾知.

宜家每朝一早出去(7:00or7:30),不過她去m記(我估).

侯爵府

好媽媽勳章

If your husband give living expenses to her (your 99) monthly, then ask her to pay for herself.
If your husband haven't given $ to her, then I think even you pay for her daily (e.g. $100 each time), there are only 3k per month. It is less then the living expenses your husband should pay for her.

原文章由 fatbabymother 於 08-11-15 00:05 發表

...

大宅

有邊位6299會甘貼心幫新抱慳呀!! 我果2件未何嘗唔係多多諗頭, 多多節目... 唉, 我唯有避得就避, 盡量唔返去見到佢地, 又唔洗勞氣, 又唔洗破財!! 但就黎農曆年, 又走唔郁啦!!

洋房

樓主你真係有排捱,日日用多幾百蚊,仲要過o左農曆年先走,頂住呀.

禁止訪問

大宅

我99同我一齊住, 可能佢見我地又養車又養女, 又比咁多家用佢, 成日叫我地買樓,
有時新聞話加綜緩, 我都會話等我又去囉綜緩先,我都好窮,我又會話去食物銀行囉食物......
但唔知佢明唔明.......

伯爵府

My 99 also doesn't know econ is very worse. She went to a few long+short haul trips in these 2 mths. She normally expects my hubby to treat her, however, as econ is that worse, my hubby only gave her a few hundreds for petty cash, she paid all the trips herself.

You should tell your 99 abt your finance situation. You are a 1 big family ma, she would understand.

[ 本文章最後由 c-wong 於 08-11-18 10:30 編輯 ]

大宅

喂喂, 樓主, 呢排咁多裁員新聞, 你可以食飯時響佢面前講 "唉, 而家香港地個個份工都危危乎, 大公司又好, 細公司又好, 間間都話裁員, 我諗我地都係慳得就慳勒, 以後都係小d出街食野, 買平d餸啦, 如果唔係有咩事, 想搵個錢都冇就大件事, 好唔好聽朝開始, 我煮早餐俾你或者買定幾個麵包俾你帶返工呢?" 我估講到咁白, 你99明勒卦...

大宅

虎到金來勳章

我試過啦,佢吔吾出聲,吾表白,食完飯就入房,死未.

原文章由 OneOneMa 於 08-11-18 10:46 發表
喂喂, 樓主, 呢排咁多裁員新聞, 你可以食飯時響佢面前講 "唉, 而家香港地個個份工都危危乎, 大公司又好, 細公司又好, 間間都話裁員, 我諗我地都係慳得就慳勒, 以後都係小d出街食野, 買平d餸啦, 如果唔係有咩事, 想搵 ...

首頁

尾頁

跳至