婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

究竟可以忍幾耐?
6299覺得自己個仔各方面都係100分既, 覺得我比不上, 之前一直唔理我, 結左婚好d, 但生左bb超級煩. 完全唔理我講咩. 我講既冇一句合佢心意,bb咩事都入晒我數. 成日批評 我99係難相處就個個都知,連佢地親戚都有時對住我苦笑安慰下. 但c6莫講話幫口, 連事後安慰兩句都冇, 我個個星期要見架...我噪過之後既一次見面c6會就住, 之後就回報原樣唔理我地. c6係個唔上心既開心人.
改變c6或改變99都係機會=0
離婚的話bb會好可憐.

可以返轉頭一定唔嫁佢!! 我可以忍到幾時?!

男爵府

你地結左婚幾耐??

我老公以前都唔覺得佢父母有問題架, 但係佢而家慢慢改變緊, at least佢以前唔會安慰我, 但而家會, 有時仲會為左我, 頂撞6299添!

原文章由 cheungbaby 於 08-11-15 01:51 發表
究竟可以忍幾耐?
6299覺得自己個仔各方面都係100分既, 覺得我比不上, 之前一直唔理我, 結左婚好d, 但生左bb超級煩. 完全唔理我講咩. 我講既冇一句合佢心意,bb咩事都入晒我數. 成日批評 我99係難相處就個個都知,連佢 ...

大宅

兩年幾..... 99份人唔鍾意頂咀, 我忍足幾年(拍拖起)... 夠未呀?!
點先可以令c6幫下口??

大宅

我諗多數人都唔會知道自己父母係好難頂,,就算知道,,都已經習慣晒,,所以個結果一樣都係>>>冇知覺......,又冇乜父母會話自己仔女係唔好唔啱嗰個,,點都話咗係人哋拖累佢啲仔女先......有怨言又唔想話自己仔女嘅不是,就會話佢身邊嗰個......

婚姻係要好多元素去維繫,,夫妻都要盡力去做,,你話俾你老公知,,佢而家唔係單身,,已經係人老公同爸爸,,要好好去學點樣保護自己嘅妻兒!!

男爵府

同我差唔多, 我同老公結左婚3年到, 因為6299搞到差d要離婚, 不過而家無事, 你首先要老公發覺99有問題先, 跟住平心靜氣, 委屈又好點都好, 講出自己既感受, 讓佢明白你既唔開心, 話俾你老公知,,佢而家唔係單身,,已經係人老公同爸爸,,要好好去學點樣保護自己嘅妻兒, 唔可以仲好似以前咁乜到聽阿媽話, 要有自己思想, 咁老婆仔女先會尊重佢...... 慢慢佢會明架啦!

我同老公都係大家嗌交嗌到話離婚, cool煲後, 學識互相體諒遷就, 我唔會再係佢面前頂撞6299, 會忍, 返到屋企扮晒可憐委屈, 結果每逢6299話我, 我老公一定會企係我個邊!

為左d外人(6299)搞到要離婚好唔值得, 知麻!

原文章由 cheungbaby 於 08-11-15 02:31 發表
兩年幾..... 99份人唔鍾意頂咀, 我忍足幾年(拍拖起)... 夠未呀?!

[ 本文章最後由 060905 於 08-11-15 02:55 編輯 ]

大宅

99同自己mami住好近唔想避埋自己mami, 否則一定搬去2小時車程既地方!

同c6講過不知幾多次...佢都仲係一個咩都唔上心既開心快活人....唔通真係一哭二鬧三分居佢先明? 我只想顧住個女....

有時真係好希望99可以鬧及我屋企一次夕咁多, 咁我就可以有足夠籍口唔見佢.

大宅

哦....,都唔係好耐啫,,我都忍咗成十年,,而家C6先開始明.....,,開吓自己玩笑而已,,唔係話你一定要忍咁耐,,不過你有小朋友,,就應該會快明好多嘅,,其實你嘅方向係咪有啲錯咗呢??唔係要你老公出聲噃,,你老公就果出過一次聲,,就俾你99發晒爛渣對待嘅話,,你估你老公仲會唔會肯出聲吖嗱?你估佢會覺得係邊個搞事吖??

你係要想辦法,,令到夫妻感情更深厚先至啱,,你哋成日嘈交,,感情愈嚟愈薄弱,,咁佢又點會自動自覺肯幫你呢?

珊瑚宮

好媽媽勳章

me 2 , 我 c6 同你 c6 一鬼樣
原文章由 060905 於 08-11-15 01:54 發表
你地結左婚幾耐??

我老公以前都唔覺得佢父母有問題架, 但係佢而家慢慢改變緊, at least佢以前唔會安慰我, 但而家會, 有時仲會為左我, 頂撞6299添!

...

大宅

原文章由 cheungbaby 於 08-11-15 02:31 發表

我同老公拍拖+結婚超過15年, 係呢3~4年佢先識得反抗佢屋企 .....同志~~~仍需努力

翡翠宮

畀面勳章

既然你丈夫只係開心快活人,唔係愚孝人,咁你自己可以對抗99,理得佢講乜者,一係扮聽唔到,一係即刻say no,佢奈得你何嗎?

大宅

我家姐結左婚都係同99唔妥,用左種好唔客氣嘅方法.佢話當屋企只有你同99嘅時候,如果99俾說話你聽,話你, 又俾面色你睇,蝦你, 你照話返佢,因為得你地兩個就唔洗驚佢,之後佢就好快頂你唔順,佢條氣唔順就會係好多人前現形,鬧你...咁就中你招...如果佢對你太差.你都無需俾面佢,要保護自己
我都係用呢個方法老公先同我搬...
p.s你做之前一定要make sure 幾樣野1.老公愛你嘅2.你想搬嘅3.有足夠錢應付以後嘅生活4.你6299真係針住你嘅
唔知個方法幫唔幫到你脫離痛苦,不過都希望姊妹們生活開心

大宅

哈哈,我老公就知道佢亞媽係難相處既.不過,佢為免產生更多問題,會選擇唔出聲逃避. 而99就係會間唔中向我數佢個仔既不是.
有時我會覺得佢唔錫自己個仔.

原文章由 wmpl 於 08-11-15 02:43 發表
我諗多數人都唔會知道自己父母係好難頂,,就算知道,,都已經習慣晒,,所以個結果一樣都係>>>冇知覺......,又冇乜父母會話自己仔女係唔好唔啱嗰個,,點都話咗係人哋拖累佢啲仔女先......有怨言又唔想話自己仔女嘅不是,就 ...

伯爵府

樓主,

千祺唔好離婚呀, 最近要你老公點睇.
我奶奶有時好好嫁, 未至於難頂, 但係有時都好煩, 老公風頭火勢個時實係唔出聲, 之後同佢投訴, 佢咪同奶奶講番law, d男人有時係咁.

大宅

你唔駛同99住已經好好....

大宅

原文章由 ta_ta 於 08-11-15 12:58 發表
哈哈,我老公就知道佢亞媽係難相處既.不過,佢為免產生更多問題,會選擇唔出聲逃避. 而99就係會間唔中向我數佢個仔既不是.
有時我會覺得佢唔錫自己個仔.

...

係咩??咁唔知你99係點la,,不過我C6阿媽就成日都會同我數佢嘅仔女,,但係我又唔會覺得佢係唔錫自己仔女囉,,係冇佢自己咁重要啫!!

知道同承認又係兩回事嚟嘅,,如果唔係,,都唔會咁麻煩,,個老公,,哩頭同你講佢自己阿媽好煩,,有乜嘢煩到佢,,你勸佢唔好嬲唔好鬧仲話返你轉頭,,但掉返轉頭你同佢呻,,都唔係鬧,,就已經叫你唔好再講,,又話"阿媽係唔識講嘢啫""阿媽係冇心嘅""你唔好理佢講乜咪冇得囉"諸如此類嘅說話!!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cheungbaby 於 08-11-15 01:51 發表
究竟可以忍幾耐?
6299覺得自己個仔各方面都係100分既, 覺得我比不上, 之前一直唔理我, 結左婚好d, 但生左bb超級煩. 完全唔理我講咩. 我講既冇一句合佢心意,bb咩事都入晒我數. 成日批評 我99係難相處就個個都知,連佢 ...

同意, 我之前都經歷緊同你一樣既野, 99難頂都唔緊要, 最鬼嬲就係c6唔出聲, 真係好無"引"....
而加有咩睇唔過眼, 我唯有不停同自己講"睇開d睇開d"

我亦都同你一樣有諗過離婚, 但個女會好慘, 因為佢係無辜..
仲有你唔駛一齊住己經好好, 我地一齊住..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

以前我c6都唔覺佢呀媽有問題架..聽我講得多加上有d佢親眼睇到..而家唔會乜都幫住佢呀媽..幫理不幫親~

大宅

原文章由 wmpl 於 08-11-15 17:26 發表

係咩??咁唔知你99係點la,,不過我C6阿媽就成日都會同我數佢嘅仔女,,但係我又唔會覺得佢係唔錫自己仔女囉,,係冇佢自己咁重要啫!!

知道同承認又係兩回事嚟嘅,,如果唔係,,都唔會咁麻煩,,個老公,,哩頭同你講佢自己阿媽 ...

我都忍左5年, c6先發覺佢呀媽難頂, 不過係結婚前我已經知道佢係好錫佢呀媽, 佢亦講過如果我同佢呀媽鬧交, 佢一定幫佢呀媽, 所以我從來唔會頂撞佢老人家, 忍得就忍, 不過都好彩架啦, 我99又有少少怕我c6, 所以又唔會同我鬧交, 不過就鍾意講我事非, 我係住村屋架, 我諗成條村冇乜邊個冇聽過佢講我, 最好笑係有d人聽完後, 見到我會同我講,教我點做,其實我都唔識佢地, 我覺得好好笑囉, 十樣有九樣係佢自己幻想出黎講,不過我都覺得冇乜所謂, 99 0者, 又唔會同佢做人世, 佢鍾意講咩咪講咩囉

別墅

我都忍咗拍拖+結婚 12年,生完bb自己湊,99直情當我透明,因為佢以為會比bb佢湊,雖然唔係一齊住,但間中見一次都好難頂,我c6排最細,我仲要忍佢4個阿哥+阿嫂,我之前都有因為99想同c6離婚,但唔想害咗個女,唯有死忍

別墅

ps:你老公唔出聲已經好好,我老公直情唔信99啲難頂嘢,覺得係我問題 ,係之後發生咗啲事,佢先至知99有幾難頂!
原文章由 dannypang 於 08-11-16 16:35 發表
我都忍咗拍拖+結婚 12年,生完bb自己湊,99直情當我透明,因為佢以為會比bb佢湊,雖然唔係一齊住,但間中見一次都好難頂,我c6排最細,我仲要忍佢4個阿哥+阿嫂,我之前都有因為99想同c6離婚,但唔想害咗個女,唯有死忍 ...

首頁

尾頁

跳至