跳至

首頁

尾頁

別墅

想問有小朋友讀緊的家長嗎?想知道,轉校長後,近兩年學校發展如何?

洋房

我識人讀循小一年級,家長話取消了精英班,少功課,連網上功課都任你交唔交,她感覺上好HEA,正考慮轉校,因校長話愉快學習,同學有時間溫書,試問有幾多個學生會自動溫書?

今年更少於50%入首志願中學,入到中學又點跟得上更深的程度?

http://www.tpms.edu.hk/%e5%ad%b8%e7%94%9f%e8%a1%a8%e7%8f%be%e5%8f%8a%e6%b4%bb%e5%8b%95/%e5%ad%b8%e7%94%9f%e5%ad%b8%e8%a1%93%e8%a1%a8%e7%8f%be/201416-%e5%8d%87%e4%b8%ad%e6%b4%be%e4%bd%8d%e7%b5%90%e6%9e%9c/

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

但d試卷一d都唔淺!相信家長們都會back up 子女!
其實小朋友少功課、就多了空間發展其他!
讀書要係咁操練,勁谷,填鴨、學校其實好容易做到!為什麼要費神去設計一些學習課程真正俾小朋友愉快學習呢!

洋房

我相信你是愉快學習的支持者happy school,我略知你的看法。

第一,我個人不認同讀書是勁谷,讀書是一種練習,否則如何吸收知識?讀書更是品格操練,把一些活躍的小朋友修心養性。
第二,我不會把讀書視為等於不開心。讀書都可以是開心的,我認識不少家長子女都喜歡讀書,自小已養成習慣,並把做功課視為一種操練,正如運動員也要操練才會有機會成功。
第三,我不認同先甜後苦,反而認為要先苦後甜。所謂「一分耕耘,一分收獲。」我們不要輕看小學,如果家長和學校都為學生打好基礎,子女升中學就減少了不少壓力。
第四,人有惰性,小朋友有空間就掛住打機,如果學校有默書就有機會溫書,試問又有幾多小學生有自律能力?
在這個年代,社會競爭性好大,家長們要花大量金錢給子女補習,有些人當然可以選擇不與人競爭,但不能以愉快學習作為籍口而逃避現實。現實是怎樣就由家長自行判斷。

大宅

hkapss 發表於 16-9-20 09:59
我相信你是愉快學習的支持者happy school,我略知你的看法。

第一,我個人不認同讀書是勁谷,讀書是一種練 ...
大部分同意....
我都好贊成...先苦後甜。 我覺得小朋友係需要功課, 練習, 等等既野去輔助, 知識經驗有部分係需要浸淫累積既。

現今社會係競爭太大...已經講緊唔係本地既競爭, 還有國內, 國外, 不同既人會同你既小朋友競爭。

太過度既催谷我都唔贊成, 例如小一要學小二下學期既野...又或者不斷咁要小朋友學18種武藝, 我好希望家庭可以量力而為。有D小朋友天資特別高, 學野特別快...相對既訓練可以提高係唔難明白。

但如果明明係拉牛上樹...變相只會影響小朋友既學習動力...

男爵府

現實就是香港很多家長已經失控了!似乎愉快學習和學有所成是對立的!
第一,閲讀比讀書重要!所以閲讀是一種習慣,目的是吸取知識培養品格!你所說讀書是一種練習、是品格操練,我是認同!但有閲讀習慣為基礎,升中讀書的練習和操練那會怕,到時大把機會你操!
第二,我都認同你說有些小朋友喜歡讀書,做功課,運動員的成功是操練。所以現階段小學多了空間給小朋友操練其他讀書之外喜歡的任何活動的!上到中學是否人人都是香港代表隊?但自少的培養了意志去應付任何事!
第三、學習或者讀書都不應該是苦事才對!如果你認為是先苦後甜,那怕你的先苦造就了不少壓力!打好基礎,有好多種方法!操練只是其中一種短期而快見的方法吧了!
第四、我都認同你說人有隋性!所以教學一定要家校合作,怎樣運用多了的空間,如果掛住打機但成績又應付到就可以了!同埋你講有默書、學生有機會溫書。所以係會有默書的!
小一只是小朋友適應期,如果你覺得太hea怕輸在起跑線,那我都贊成你轉校,放一個位給有意的同路人!大家的教育也不同,只奇怪今年入得來都是第一志願,為什麼當初要選?可能心態是容易抽中不致去寶校!

大宅

beaglelam 發表於 16-9-20 13:37
現實就是香港很多家長已經失控了!似乎愉快學習和學有所成是對立的!
第一,閲讀比讀書重要!所以閲讀是一 ...
"可能心態是容易抽中不致去寶校",唔得啦,今年去聽講,25分大有人在,20分都已經要抽,真係好多人鍾意,15分真係唔洗諗

男爵府

大吉大吉 發表於 16-9-20 14:03
"可能心態是容易抽中不致去寶校",唔得啦,今年去聽講,25分大有人在,20分都已經要抽,真係好多人鍾意,15 ...

認同

大宅

引用:現實就是香港很多家長已經失控了!似乎愉快

原帖由 beaglelam 於 16-09-20 發表
第一,閲讀比讀書重要!所以閲讀是一 ...
同感。
就係因為太多人認為要先苦後甜,所以聯合國都要出宣傳話俾家長知,小朋友每日都要有玩樂的自由!!

大宅

lwsdada 發表於 16-9-20 21:52
同感。
就係因為太多人認為要先苦後甜,所以聯合國都要出宣傳話俾家長知,小朋友每日都要有玩樂的自由!!: ...

先苦後甜都唔代表無玩樂時間既。

咩叫愉快學習,我覺得唔一定係功課“好少”,測驗好少,考試好少,就代表好愉快。

而家好多家長成日都話,功課多既學校唔好,做project既學校先好,活動d,但我自己個人想法剛好相反,我自己讀書個陣最憎就係做project。用既時間遠遠超出我做功課既時間。

愉快學習其實都包括家長既付出。

而家好多家長都怕左去跟功課,跟溫習,可能真係時間唔夠,好多要搵食,無時間陪小朋友又做功課又溫書。變相happy school近來變得好受歡迎。又或者有家長怕自己變左怪獸。

我覺得如果家長認為學校既功課練習唔夠,而自己又有足夠時間耐性陪子女學習,我建議大家可以自行去選擇適合自己小朋友既練習去做。 想教多d,學多d,家長自己都係需要付出既。

而唔想被催谷既家長,就繼續享受快樂時光。

我覺得凡事有兩面,大家都可以客觀d去睇。

大宅

回覆 hkapss 的帖子

我認同你, 做左幾十年人, 學識緊要的一句"機會只會留比有準備的".
但而家社會的學習風氣, 自己亦好無奈要跟隨, 原意愉快學習, 但到叩門時見到其他小朋友中英數十分強時, 自己亦不禁想係唔係我唔夠崔谷, 除非對將來讀邊間都無所謂, 咁就可以輕鬆面對大抽獎呢關.

只係想講, 有些小朋友, 天生吸收力強, 應該加以培養; 但有些係唔可以谷的或比較靜的, 要慢慢教導.

面對小一升學, 要選一些合自己小朋友的學校, 多問問身邊的朋友, 或上網搵下資料, 選到入到岩, 對小朋友或家長, 就係happy school, perfect match啦, good luck all!

By the way, 我朋友兩個小朋友都讀循小的, 佢話老師好有愛心, 讀得好開心.

複式洋房

呢間學校派中成積一向不好,近年更每況越下,無錯happy school對一些家長不太辛苦去跟小朋友,所以近年好受歡迎,但我敢說十個小朋友,有八個都不會自動讀書,長久便會隋性,我小時候就是讀happy school, 所以派到不好中學,之後要行多好多路才可有今天,小學讀書最終結果是派那間中學,所以小學的底必須打好,上到中學才能有能力更上一層,當然,如對中學冇要求的家長,選呢間學校最適合。

大宅

回覆樓主:

我並不認同循小好hea...如果你有睇過佢嘅功課同考試卷,相比起本區其他知名學校,還具思考性得多!至於派位,由以前到現在亦不太差,so far我小朋友讀得好開心而且無hea...我覺得每間學校都有自己優點同缺點,家長對學校好與唔好嘅評價,係取決於合唔合適小朋友!而且今年年度咁多人競爭,有得你決定去邊間嗎?就算派到循小,亦都算不錯嘅選擇!除非你操到小朋友好fit,你大可叩門去八舊!每個家長都有自己諗法,我覺得亦無須在此評價其他學校!

別墅

大大大妹 發表於 16-9-21 08:17
我並不認同循小好hea...如果你有睇過佢嘅功課同考試卷,相比起本區其他知名學校,還具思考性得多!至於派位 ...

每個家長都有自己諗法,我覺得亦無須在此評價其他學校!---- 完全認同。

大宅

回覆樓主:

我真心欣賞呢個校長,好想入呢間,但得15分睇怕好難。回想以前細個填鴨式軍訓學校,真係未曾喜歡過上學,亦未見得一定谷出好成績來

男爵府

回覆 4768 的帖子

什麼叫一向派得差呢?唔該做下功課先才批評!以前一向派得好的,去柏雨都1X學生, band 1 生有近一半!
只是以前全部大多派區內的5間英中,依家多了派區外例如民生、沙循、體藝 或區外直資培基、九龍塘 etc..加上近年小班,人數少了,就以為派得差,但派位比例是差不多的!
不對外公佈就傳出去話人差,只是不想助長歪風,人人都要贏好唔好?
教育不是這樣,都係那句,找合適的!
以功課和試卷的質量,質量從未hea過,happy school不等於hea!

男爵府

回覆 大大大妹 的帖子

每個家長都有自己諗法,我覺得亦無須在此評價其他學校!這話我十分認同!
家長應該參觀不同學校,多作了解、看看那個match 自己的!

大宅

回覆樓主:

我朋友循小小六剛派了因主教,聽講今屆循小都派得不錯!

大宅

其實我感受到新校長改變左學校好多, 建立左一個新的定位
反而我擔心係, 如果新校長起未來六年唔知邊年離職, 間學校的風格會唔會變左好多

首頁

尾頁

跳至