跳至

首頁

尾頁

男爵府

好多家長都會將仔女學習的責任全推給學校,唔多功課,唔催谷就係學校的問題。聽聞呢間學校的校長以前在國際學校做的,學校是很着重生命教育的,書本知識要學,但更重要的是要學品德學做人,校長希望同學做個有責任感的人,亦希望學生多元化發展,書本上的知識唔係唯一的學習,揀得這間學校家長是極需要配合。我亦認為,只要兒女能培養成有責任能承擔的人,我不會擔心他們將來的發展。
校長好似講過,長假期唔俾多功課,係讓學生可以在假期有時間接觸其他嘢,或去旅行,唔係希望你在屋企睇電視打機上網hea 。原意是好的,只不過有部份家長沒有為子女安排。真心講,家長可以有千個藉口萬個理由,但仔女是自己的,父母才是小朋友最愛最能影響的老師。
我大仔讀這間,細仔出年也會讀,我覺得我無揀錯。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 大大大妹 的帖子

係呀!我都覺得不錯呀!但好多人認為不對外公佈就=派得差呢!(依家學校個style就算派得好都不會對外公佈的數字)

BTW今年五年班係除消精英班,但就以中、英、數成績來分,幾好丫!

男爵府

回覆 01350854d 的帖子

你是否有eclc的陰影?津小會比較穩定,同埋你睇下邊個辦學團體就知道穩定性。一般直資學校流動性大,津校較少這情況,因教直資都會找津校教!
除非好差先被辭!但呢度好多家長真心支持和欣賞校長,所以就冇咩可能了

洋房

謝謝那些支持我看法的家長。
正如孔子所說:「道不同不相為謀」,眼見此網頁之前太多打手,我只作最後回應。

綜合我的建議是:
1. 如果家長和子女與世無爭,家長和子女想輕鬆些,不彷揀該校,但後果自負;
如果家長和子女有點進取,子女喜歡讀書,並參加課外活動,建議揀其他學校。
2. 其他學校一樣提供多元化課外活動、校內校外比賽和學術活動,咁點解我們不揀這些著重學術,又能發揮子女其他潛能的學校,而要揀該校?家長只要與子女分配好時間,就能兩者兼得,何樂而不為?
3. 今年大埔區只有約4000個學額,每間學校都很難入,家長必須仔細想清楚,不要被愉快學習所蒙蔽。

洋房

謝謝那些支持我看法的家長。
正如孔子所說:「道不同不相為謀」,眼見此網頁之前太多打手,我只作最後回應。

綜合我的建議是:
1. 如果家長和子女與世無爭,家長和子女想輕鬆些,不彷揀該校,但後果自負;
如果家長和子女有點進取,子女喜歡讀書,並參加課外活動,建議揀其他學校。
2. 其他學校一樣提供多元化課外活動、校內校外比賽和學術活動,咁點解我們不揀這些著重學術,又能發揮子女其他潛能的學校,而要揀該校?家長只要與子女分配好時間,就能兩者兼得,何樂而不為?
3. 今年大埔區只有約4000個學額,每間學校都很難入,家長必須仔細想清楚,不要被愉快學習所蒙蔽。

大宅

回覆樓主:

校長,老師都好有愛心好有heart!我當初自行已揀咗循小,我小朋友每次放長假都話好想返學,証明我當初無揀錯俾佢!功課量唔多但質量夠!校長好有遠見,正如佢所講,要小孩有學習動機就先要發掘孩子興趣!呢點我好認同而且實淺咗喺小朋友身上!
我亦都好認同,有有heart嘅校長都要+一個有heart嘅家長,小朋友先會得到最大嘅益處!
最後,都係嗰句:
“沒有出唔出色,只有合不合適!”
家長們,如果找到目標就不要回頭,
要找自己的平衡點!

男爵府

回覆 hkapss 的帖子

你真好笑!唔該看清楚題目:此post 是樓主想問有冇讀緊的家長去回問題,咁當然係有循小家長俾意見多,你見到用家們和你意見不同,用家讚學校就話人地係打手!我本來都唔想答些敏感post,但見到你對我校一些鋘解,用家們只是真心愛學校回post 發表意見!相反,我見循小家長回答大方亦沒有批評你!可能是我比較激動回應你,挑起你啦!
我都贊成你不回此post! 大家理念不同!

洋房

另一個話題是我有幸識到一班品格高尚的家長,其子女都是品學兼優,長假期去旅行、游水、學樂器和讀書。所以生命教育唔係時間多就好,我發覺家長身教才是最要。讀書是為了追求品格更好,而品格好的人成綪差極有限,已經有人係咁。我深信將來子女工作要求成綪好,有能力,人際關係亦好最重要,同品格息息相關。子女管教不能依靠學校,學校頂多做倒少少,家長自己努力培育子女,呢樣最花心機。

大宅

回覆樓主:

我觉得睇返自己小朋友同父母能力啦,冇話好定唔好,只有適合唔適合,我認識有小孩唔洗点摧谷讀書都好叻,都係讀大埔家長形容為hea 的小學,仲好多時候去參加運動比賽,冇見過佢操乜操物,今年一樣入到莫壽曾。有啲小孩就真係要好摧谷狂操先得,又有啲越谷越衰既,所以唔可以一口咬定入左hea 校就後果自負咁嚴重。

男爵府

sonson1234 發表於 16-9-21 11:10
我觉得睇返自己小朋友同父母能力啦,冇話好定唔好,只有適合唔適合,我認識有小孩唔洗点摧谷讀書都好叻,都 ...
同意,我個朋友兩個仔仔當年就係讀循小,幼稚園亦只係就近的屋邨幼稚園,係在學期間她從來冇催谷孩子讀書,亦沒有去任何補習社,放假就帶小朋友出外見識或去旅行擴闊視野,但佢對孩子們有一個要求,就係規定他們放假時無論去那裡玩,背包上都要帶有一本書,慢慢地就形成左孩子們主動閱讀同學習的習慣,順利地她的孩子成績一直不錯,中學入讀迦密栢雨,兩個仔仔都會考7A1B,現時一個做緊醫生,一個做律師,同時亦都很生性考順。

我太太有另一同事亦都冇刻意催谷孩子,只安排女兒讀沙田屋邨小學,中學一樣入到曾肇添中學,仲要係全級考第一。其實父母貫輸正確的觀念比小朋友同埋身教絕對比親手督促子女學習或者安排一連串的雞精班更重要。

洋房

「背包上都要帶有一本書,慢慢地就形成左孩子們主動閱讀同學習的習慣」
故事不合情理,請重作!

男爵府

hkapss又話不回應!
請版主delete post 吧!免得再被人挑事端
有人俾意見就話人作,相信以後冇家長敢真心回應!

大宅

beaglelam 發表於 16-9-21 10:41
回覆 hkapss 的帖子

你真好笑!唔該看清楚題目:此post 是樓主想問有冇讀緊的家長去回問題,咁當然係有循 ...

大宅

bbbPa 發表於 16-9-21 11:29
同意,我個朋友兩個仔仔當年就係讀循小,幼稚園亦只係就近的屋邨幼稚園,係在學期間她從來冇催谷孩子讀書, ...

大宅

回覆樓主:

我不是打手!是不折不扣嘅真正用家!✌✌✌

洋房

男爵府校長,胸襟寬大D,不要見到不合心意的意見,就叫版主刪除,有違香港言論自由。記住呢到我不是你的下屬,沒有權叫我不發言,但你仍可叫你的團隊繼續工「作」。

洋房

本來唔想再回應,但該校竟然漠視家長持相反意見,叫我唔好出聲,打手話要我收聲。我為人寬容,對他們的行為和評論不會作出惡意批評。不過,我決定要為公義繼續發聲。
打手完全誤解我的意思。你講的資優生,唔使家長費心自己都會成績好,而且佢米有係要讀書。
我講的係點樣提升唔係資優生的學生達到進步,唔係一個半個資優生。我識些家長,唔係知識份子,佢子女唔係資優生,但好俾心機教子女,堅持培養子女讀書習慣,有時用遊戲和比賽方式學習,從來無谷子女。家長本來唔識教子女,但謙卑認真學習,讀過幾十本培育幼兒的書,得出來的就是子女愉快學習,但不是HEA果種。由子女一般人資質提升到做功課好快做完,記憶力進步,一陣就溫完書,而且表達力高。例子多的是。
如果家長唔想聽咁多寶意見都無所謂,反證我唔會逼人支持我的意見,大家都有權表達自己的意見,但最好謙虛一點。始終尊重家長,有品是最重要的。

洋房

我是知識份子,但我明白有時知識越多,容易被蒙蔽,反而虛心向人學習,家長和子女都會有好結果,我和我的子女就是一個好例子。正如道德經所說:「天下皆知美之為美,斯惡矣,皆知善之為善,斯不善矣。」該校不聽我的意見,亦與我無損,反正我都有另一間心儀學校。

男爵府

我仔讀緊6年級, 我又唔覺得HEA (平均有5-7份功課喎), 我仲要陪埋一齊讀不過見佢讀得開心, 鍾意返學同間學校.

係唔係HAPPY SCHOOL , HEA SCHOOL 好因人而異, 你小朋友做功課做得快咪好似好HEA, 有D小朋友做3至4份功課都做到9點既. 我覺得唔夠咪比D補充佢囉...

選校都需要家長同小朋友去感受下, 上黎問下意見都只係聽到小部份人既感受同意見, 去下開放日, 感受下老師校長同讀緊既學生, 問下現時用家 (學生)既感受會實際D囉. 至於上面有人講到選錯學校.後果自負就理所當然啦, 個小朋友唔谷得你同佢入間勁催谷既, 家長同小朋友都會好辛苦.

對於升中派位, 我又冇咩意見, 每間都有好有唔好既學生. O係我立場, 校風最緊要, 讀唔成書都唔好學壞丫. 過去既升中成績, 都已經過去, 最緊要自己個小朋友派得好.

男爵府

我只不過是個小小的家長,俾人誤會是打手都算,可能有人認為家長=打手。仲俾人話係校長,真係笑大人個口!

首頁

尾頁

跳至