婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

如果你地62 99成日比錢你個仔/女

見親都比100-500

你地覺得係咪縱佢呢

成日要咩就比咩佢

唔比就話細路唔呃得 唉..

同佢講話唔好縱佢

佢就話而家唔縱幾時先縱..........

伯爵府

嘩, 有咁好, 我實多謝晒. 佢錫d孫先咁啫.

民房

原文章由 leopak 於 08-11-15 15:05 發表
嘩, 有咁好, 我實多謝晒. 佢錫d孫先咁啫.

怕第時大個左成日要拎錢~0~

伯爵府

原文章由 manman2888 於 08-11-15 15:10 發表

怕第時大個左成日要拎錢~0~

你收左後, 扣起晒, 然後同佢地講爺爺d錢唔係亂用嫁, 爺爺如果病左要錢錢睇醫生, 所以要儲起佢第日有需要先用.

大宅

幫小朋友開個儲蓄戶口啦~
唔知你啲小朋友幾大,如果已懂事,一定要同佢地解釋明白,爺爺麻麻太錫佢地先會咁,要好好感激,亦唔好以為老奉。唔係第日佢地有咩想要,就氹你6299買,種到佢地唔識節制,好鬼難搞。

洋房

我覺得比唔緊要,但唔好比咗就週街唱,我個99就係咁,黑人憎......!

男爵府

我62以前都會比錢我亞仔,
仲要比好大手筆!
(佢老人家平時自己唔捨得食唔捨得用架!)

不過我解釋過比佢知話唔好縱孫,
62都明白,
所以都冇再隨便比錢亞仔;
不過每逢節日,
62照舊大大封利是比亞仔.

男爵府

相反我亞媽就話極都唔聽,
一見面就有錢塞比d孫!
開口埋口就攞錢出來!
開口埋口就叫d孫搭的士返屋企!!!
四大長老,
最難搞反而係我亞媽!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我62+我媽咪都係咁...
62贏親麻雀/波就會比d亞女..我媽咪就比佢人工既10%亞女儲,之前我都唔係幾鍾意,因為唔想亞女以為d錢係好易黎..
但而家慣左,我咪將d錢入晒落亞女戶口囉,雖然亞女仲細,但都不斷灌輸比佢,話佢知,d錢係你,但如果屋企有事,我都會拎出黎用..如果無咩事,呢d錢都係比你讀書/大個買屋/買車用..唔係用黎買玩具/揮霍...

我奶奶就好少比錢亞女,大時大節比都係交比我,叫我入落亞b戶口....但佢就好鍾意買玩具+衫比我個女...過千蚊既玩具都唔會手軟...

民房

E家個仔11個月~未懂事 到懂事時我會同佢講嫁la^^thx各位媽媽

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我個女都係岩岩一歲ja...
同佢講,佢都係唔知我講咩ga,不過咪當同佢傾計囉...

子爵府

我都覺得分析返俾個小朋友知~呢o的錢無錯係俾佢既~不過並唔係佢可以用得~錢係要靠自己一手一腳賺返黎既~並唔係伸大手就可以拎到既~同埋要佢明白老人家既心意~呢o的係佢入大學既錢囉~!!我細細個果時無論係利是定係咩野都好~我阿媽都會幫我keep住~同埋阿媽會話我知,佢會拎黎用~孝順媽媽就係呢種做法~所以我一直以來都覺得無乜野~反而叫阿媽用左去!

子爵府

每次同99出街,佢買親野就會專登俾大紙,找返o黎o既散紙就俾晒我個仔,話返去入錢箱,攪到阿仔慣晒一找錢就自己袋晒D散紙,你地唔好以為散紙得好少,有時99同62又成日唔知o係邊搵D散紙俾阿仔入,真係一個月都有成千蚊。我話俾咁多錢阿仔唔好,唔係佢以為D錢好易有,99話唔怕,但係我都同阿仔講,佢可以將D錢入錢箱,個錢箱係你o既,但係入面D錢係嫲嫲o既,你淨係幫佢入,之後62同99就順勢話D錢儲埋俾阿仔第時去旅行,即係想同我地一齊去...........no way~~~~~~好彩而家搬左,唔洗再儲。

首頁

尾頁

跳至