婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最後5日,就可以離開呢個鬼地方,唔駛再見到老公既阿媽同妹(以下稱A係媽,B係妹),要出呢個po既原因係我同A呢幾日越黎越多磨擦,佢不停做啲小動作不停搞不停搞,我唔知呢幾日會發展到咩地步,我真係好嬲好憎佢地!我只知我永遠都唔會比佢再見個孫一眼!

我喺呢個地方同佢地生活左三年,一開始我同B已經大家互不來往,但我做媽媽既見到佢會疼錫我囡,所以我都冇阻止佢地既交流,直至我同A既關係轉差我都冇太大阻止。B由一開始已經做好多小動作要令到我同A既關係變差,佢曾經有講過A點解要咁就我地三個,而唔就佢,因為A一向都係錫佢多過錫我老公。

至於我同A,頭一年大家都互相忍讓,A冇直接埋怨我(同老公怨)我冇直接鬧番佢(會鬧老公),但好多已經種下既因怨終於爆發(因為老公選擇逃避,唔想煩,唔想理),由第二年開始我同A已經冇再好言相向,冇一齊食飯,我出盡力咁避開A,做媽媽既由個囡細個開始都睇唔到A有疼錫過個囡,甚至係不時會話佢整喊佢(最記得係將個2歲未夠既bb推入咩都冇衣櫃再關門,到而家4歲半都仲會驚)更加唔會有買過啲咩野比個孫,最多只係買過三件街市貨$10蚊件既衫仔同一對拖鞋,所以呢個時候開始,我就唔比個囡同A再有接觸,唔會再要求個囡再叫佢一聲嫲嫲!

之後我老公經常性因為番工唔喺屋企,我同個囡就過住啲遊街既日子,目的就為左避A,佢喺屋企既時候我地就出街,放學喺街食完飯再喺公園玩到過8點先番去,番到去沖完涼就入房做功課,慢慢我既情緒病就屈出黎,經常喊訓唔到教,經常有想死既念頭。直至有一次自己終於頂唔順,打電話去殺瑪莉亞主動要求同社工傾計,社工一路一路都有跟進住我,叫我去睇醫生,同我見面傾同我老公傾,通常佢夜晚會突擊打比我,有試過我情緒好差佢仲會叫我去急証室求助。

當初搬呢間屋係我同A夾份拎錢出黎搞裝修,同因為出面既租金實在太貴,我自己一個人湊囡只可以做份partime幫補一下,就係咁樣一路等到有屋先搬走,今次都係同銀行借錢搬。

呢幾年間發生太多太多事,真係希望時間可以令我同個囡可以淡忘多啲,希望第時可以離補番比個囡同老公既種種關係。

多謝大家比我呻大

Jolin_Yuen    發表於 16-9-19 12:41

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

講到咁絕永遠唔俾99見孫, 小心會斷送埋夫妻關係
有時說話唔洗去到咁盡既, 我知道你好嬲佢地, 但除非你c6主動同父母斷絕關係, 否則99永遠都係個孫既麻麻, 呢個係改變不了既事實
如果你c6都支持你呢個決定, 咁當我無講過啦, good luck

珍珠宮

回覆:最後5日都要鬧交!

明白!一句佢始終係bb嘅嫲嫲,就可以唔理你嘅感受?就算你想死都係你嘅事,個孫係佢有份嘅,佢就可以點玩都得,咁尼啲老公真係唔要都罷啦!
你相信暫時需要時間冷靜,依加情緒爆發,一定對佢地恨之入骨,分開冷靜下,慢慢俾時間自己,無得迫,見唔見都好,等你心情好啲先再決定!依加當佢地透明先啦!

大宅

poyleung 發表於 16-9-18 02:35
最後5日,就可以離開呢個鬼地方,唔駛再見到老公既阿媽同妹(以下稱A係媽,B係妹),要出呢個po既原因係我同A ...

都快搬走,當A透明,其他不要理,祝樓主有新開始

翡翠宮

吵埋今次,以後都儘量唔好俾個孫見佢,費事煩

子爵府

畀面勳章

呻下啦,會舒服D架。 FOCUS 落一家一主的日子吧

大宅

回覆樓主:

我試過調番轉咁諗,如果我老公同我媽反面,我又冇所謂,我自己帶小朋友番去比媽咪見。
講番,如果我同奶奶反面,我會叫老公帶番去比佢見飽佢,但我唔會番去。

大宅

最後5日,就可以離開呢個鬼地方,唔駛再見到老公既阿媽同妹(以下稱A係媽,B係妹),要出呢個po既原因係我同A ...

睇左你成段野都唔知你同你奶奶,姑仔因乜事唔岩,更加分唔到誰是誰非。上得黎呻,大部分既jm 都會唔理七廿一撐你,支持你以後同99老死不相往來。'以後唔比99見孫'就係最終極對付99既手段,但個人認為咁樣做好自私。雖然個小朋友係你生,但佢唔係你全權擁有,更加無權唔比佢見佢家族其他成員。小心佢大個懂性後怪番你。唔係否定你係男家受既委屈,個個新抱唔多唔小都受99/男家氣,希望你搬家後有新生活,開開心心,祝福你

大宅

瑤瑤~ 發表於 16-9-18 03:00
有時說話唔洗去到咁盡既, 我知道你好嬲佢地, 但除非你c6主 ...

Agree

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

推個小朋友入衣櫃,已經足夠理由唔會再見;當日唔報警,已經好俾面。
不知所謂的乙陸!!!

大宅

衣櫃事件發生俾我一定報警,佢地仲可以叫做人?你身為媽媽要企硬保護自己個女!

琥珀宮

d c6永遠唔理解佢自己阿媽有幾難頂,對自己個仔梗係好啦,對人地個女簡直好似剎左佢全家嘅仇人咁,同c6講佢唔會明亦唔會信。我唔係同佢住都比佢攪到抑鬱,同佢住的話真係驚走去跳樓都唔出奇

伯爵府

mandy952 發表於 16-9-18 19:57
d c6永遠唔理解佢自己阿媽有幾難頂,對自己個仔梗係好啦,對人地個女簡直好似剎左佢全家嘅仇人咁,同c6講 ...

你呢句最真

複式洋房

同我而家情況一樣
日日要帶個女遊街避佢 個女得5個月 好辛苦
好多積怨
我真係好想佢死 我成日諗會忍唔住殺左佢
咁係咪已經有病呢

複式洋房

引用:講到咁絕永遠唔俾99見孫, 小心會斷送埋夫妻

原帖由 瑤瑤~ 於 16-09-18 發表
有時說話唔洗去到咁盡既, 我知道你好嬲佢地, 但除非你c6主 ...
如果呢個嫲嫲係發自內心咁要錫個孫既,我冇權去阻止佢,我都講B係對我囡唔錯,所以我都冇加以阻止,邊個阿媽唔想自己仔女有人錫丫

複式洋房

引用:明白!一句佢始終係bb嘅嫲嫲,就可以唔理你

原帖由 做個靚太 於 16-09-18 發表
明白!一句佢始終係bb嘅嫲嫲,就可以唔理你嘅感受?就算你想死都係你嘅事,個孫係佢有份嘅,佢就可以點玩都 ...
其實自從大家都唔揪唔採之後我都已經當佢地透明,只係A成日做啲小動作,搞風搞雨,又成日用粗口鬧我老公,我老公同佢既關係都已經好邊緣,我老公最擔心既係B已經打量緊A唔喺度之後既事,B本身欠落銀行幾十萬,所以B千方百計都想我同老公走,最好老公同A都斷絕關係,呢啲事A應該念唔到!

複式洋房

引用:我試過調番轉咁諗,如果我老公同我媽反面,

原帖由 Pianistbaby 於 16-09-18 發表
我試過調番轉咁諗,如果我老公同我媽反面,我又冇所謂,我自己帶小朋友番去比媽咪見。
講番,如果我同奶奶 ...
如果呢個嫲嫲係發自內心咁要錫個孫既,我冇權去阻止佢,我都講B係對我囡唔錯,所以我都冇加以阻止,邊個阿媽唔想自己仔女有人錫丫

複式洋房

引用:Quote:poyleung 發表於 16-9-18 02:35 最後

原帖由 mandy952 於 16-09-18 發表
d c6永遠唔理解佢自己阿媽有幾難頂,對自己個仔梗係好啦,對人地個女簡直好似剎左佢全家嘅仇人咁,同c6講 ...
經過呢三年我老公都見證過佢媽有幾難頂,佢媽係錫女多過仔,佢女係有事會鬧個阿媽白痴既人黎,佢就將所有野發洩哂喺我老公身上,有時鬧到我老公狗血淋頭

複式洋房

引用:Quote:poyleung 發表於 16-9-18 02:35 最後

原帖由 YoYoHello 於 16-09-18 發表
睇左你成段野都唔知你同你奶奶,姑仔因乜事唔岩,更加分唔到誰是誰非。上得黎呻,大部分既jm 都會唔理七廿 ...
如果要講我同AB喺呢三年間發生過既磨擦,真係會有排都講唔哂,我呻出黎唔係要人認
同我撐我,但屈住喺心既感覺係好好好辛苦!

如果呢個嫲嫲係發自內心咁要錫個孫既,我冇權去阻止佢,我都講B係對我囡唔錯,所以我都冇加以阻止,邊個阿媽唔想自己仔女有人錫丫,我唔想將來幾十年仲要念住點樣報復佢地,我只係想保護個囡!

複式洋房

原帖由 Littlepeachbaby 於 16-09-18 發表
同我而家情況一樣
日日要帶個女遊街避佢 個女得5個月 好辛苦
好多積怨
‘死係解決唔到辦法‘呢句說話係真架!我當初都試過好多好多次想死,想自己死,想帶埋個囡死,想同佢攬住一齊死,但咁樣真係可以解決到啲咩呢?我自己係因為放唔低個囡,放唔低自己既屋企人,我既爸爸媽媽係咪可以承受到自己個囡咁樣死左?

你有事其實有好多人都可以幫你,係睇你自己想唔想人幫,殺瑪莉亞,向晴軒,家庭福利會,社會福利處,佛法輔導,心靈輔導,精神科醫生,心理學家,呢啲都係我經歷過既野黎,到而家唯止我既情緒有時都會好差,但已經唔會再想死。

一個屋企有事,受影響最大既一定係小朋友,你個囡仲要咁細,你要快啲解決呢個問題。如果你覺得我有野可以幫到你既我唔介意你pm我。

首頁

尾頁

跳至