自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

侯爵府

發神經,领養後重要上黎睇!唔覺打擾人咩?開哩啲條件太離地。

大宅

rickybb123456 發表於 16-9-19 11:52
本身想領養貓既~但系困難重重首先領養前要家訪,順便睇下有冇裝蚊網同環境適5適合,不過系義工角度,就算肯比 ...

你完全講中左我之前既心聲

所以最後去愛協算
雖然啲人成日話愛協衰
但係 對我地呢啲想領養既人黎講
愛協簡單得多

啲所謂 義工
口口聲聲叫人 以領養 代替購買
喂 大佬呀
領養你啲寵物 好似 要畀你查家宅咁 聽聞有啲仲要睇埋糧單
定期家訪 好鬼擾民囉 同你有親咩!

我只係 敍述我既經歷 無針對任何組織/團體既成份

你要插 我都係咁講架啦

大宅

wbrenda 發表於 16-9-19 12:06
不喜勿插

我覺得好多所謂的義工,假人假義

wbrenda    發表於 16-9-19 15:56

大宅

mara 發表於 16-9-19 12:14
完全同意,曾經想領養一隻狗仔,但接觸左幾個義工,他們的態度應該將自己神化左,成日講到自己好偉大,你想 ...

好同意

佢地將自己神化左
但係 其實佢地某程度上 推梗有心領養既人去寵物舖

mara    發表於 16-9-19 16:25

子爵府

畀面勳章

佢地都係好心, 唔想D動物受傷害, 如果用Whatsapp send 張相去就代表安全,
咁如果有人比人脅持住, 綁匪影張相send比人, 唔通就代表人質安全嗎?
whatsapp係行唔通的, 唔可以一張相就代表果隻小動物有幾安全, 最緊要有心養佢地, 我諗義工們都係上一上屋企, 確保領養人比左個適合既環境小動物, 時間耐左就會唔再上架喇, 雖然好煩, 但係為左一條條有血有肉既生命, 希望你地都幫幫可憐的小動物啦
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

伯爵府

我領養過啦
佢直頭送去我屋企順便家訪
可能見我本身已有2隻狗
又買齊新貓用品
佢留左3分鐘問我有冇野要問
跟著走了
以後都沒打過比我

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:rickybb123456 的帖子

要家訪真係好煩

子爵府

我覺得頭果幾樣都係想保障貓咪搵到合適既主人, 義工辛苦湊大貓B, 又或者將一d身世可憐的街貓出領養, 嚴謹選擇希望可減少一些不懷好意的領養者.

至於定期家訪, 個人認為如果你有whatsapp貓咪生活照一段時間的話, 義工應該都吾需要做領養後的家訪

或者義工訂下的規矩有些煩, 但當你知道佢地背後為街貓付出的心機同越來越多虐貓者及不負責的主人, 你就會較容易理解

公爵府

引用:Quote:MiuMiuLi 發表於 16-9-19 14:40 好似

原帖由 Ronnym 於 16-09-19 發表
D 規矩未必減少殘殺貓狗事件,但肯定減少人選擇去領養,繼而去買,我覺得壞處大於好處,佢地既所謂規矩,不切實際,只係自我感覺良好

milk323    發表於 16-9-20 23:37

禁止訪問

貓狗褓姆 畀面勳章

伯爵府

MiuMiuLi 發表於 16-9-19 15:56
D 規矩未必減少殘殺貓狗事件,但肯定減少人選擇去領養,繼而去買,我覺得壞處大於好處,佢地既所謂規矩,不 ...
非常同意!!!

子爵府

如果連基本領養既規矩都覺得係鼓勵人轉買寵物, 又如何令人相信領養者會承諾照顧動物一生一世? 咁容易轉軑既?

義工資源財力有限, 點同愛協比? 吾好玩啦, 不過如果有日愛協做到不殺動物, 我一定會好支持佢

orangekkkkk    發表於 16-9-19 22:08

大宅

開心吸收勳章

呢一點 我好認同

不過...我都唔知點講 ...佢地做呢行, 遇過太多變態

子爵府

引用:Quote:mara+發表於+16-9-19+12:14+完全同意

原帖由 msn_nds 於 16-09-19 發表
好同意

佢地將自己神化左
絕對係!最重要係佢地受完義工氣,更加心灰意冷去寵物店! 寵物可以揀,狗狗又年輕,鋪頭又唔會家訪幾百次!正所謂賣仔莫摸頭,我係認為大部分神化自己的義工令更多人去寵物店!

利申:我比d義工玩到陀陀令後都對佢地非常反感!我最後機緣巧合在BK同JM領養左隻狗狗!而家狗狗生活得好開心,好痴我地!

提議大家想領養真係唔好第一時間搵義工!去forum 撞下、HKDR (好多品種)或SPCA睇!廢事浪費時間和比人玩

子爵府

我家2位小姐都是在有緣份下到我們家.
第一次去貓義工家,環境麻麻,隻貓還抓到我小朋友,無緣份
第二次去朋友的朋友家要貓,貓有10多隻,無一隻我小朋友喜歡的.
第三次去領養中心找,之前在網上已經做了問卷和選好貓,再約時間看看,看到牠們2姊妹,一直和我小朋友玩,即有緣份.即日帶回家.

男爵府

我好同意,之前想養貓,就去搵義工,但係D義工角度好主觀,比如我有個女,某D義工又覺得你女算細個,唔岩...有D家訪左,又比左第二個人,有D講到實牙實齒,最後不了了之,一係就話我地大部分時間番工,冇人陪貓.....經過左幾次,我已經放棄了

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

你有心領養, 已經好有心牙!

大宅

mara 發表於 16-9-19 12:14
完全同意,曾經想領養一隻狗仔,但接觸左幾個義工,他們的態度應該將自己神化左,成日講到自己好偉大,你想 ...

真正愛狗的人係唔會因為義工大支野而去買狗ge,唔需要太擔心

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:KT0603 的帖子

佢都系人地到領養架!好乖,好懂人性

我為貓狂

首頁
45678...10

尾頁

跳至