婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為我個b女太輕,出生3kgs但依家11個月大都係得7.2kgs,囡囡出生到依家都唔多食,milk又唔飲,粥,飯,麵都唔多食,睇過醫生醫生都話無辦法,咁我其實一直都俾米糊俾囡囡食,但太99就一路話我唔煲粥俾bb就話"bb無飯到肚,無飯氣點會長肉",咁我咪轉煲粥&飯仔俾bb囉(我本身係個無"飯"主婦,但依家都為左個囡一星期煲起碼5日粥or飯仔俾囡囡食,有時俾麵包,因為囡囡嘴雕,所有野食食多過兩日就唔想依食),但囡囡都無"mud"重過,所以99&太99一見到囡囡就話佢咁瘦,好煩...次次見都話我唔煲野俾個女搞到個女咁瘦,我好唔開心,我都想個女肥c大隻啦. 同埋我好唔明點解只有飯係會長肉,咁米糊,薯仔,pasta嗰d就=無營養?????

男爵府

出生3KG都唔算輕呀,,我囡囡41W出世都係3.17KG,,而家9個半月有20磅

你囡囡一日食幾多餐呀?訓覺訓得好唔好?

大宅

我99成日都話我個仔咁瘦,話我沒比他食但我當聽不到不想同他嘈,有一次她又講啊仔好瘦我姑9幫我講啊仔老豆一樣好瘦,我99當場收口。

公爵府

我99又係呀....
我返左黎香港之後日日都要我俾亞女飲多d奶!

但我係澳洲個時d姑鋃就叫我唔好俾太多奶俾佢飲,話佢都飲飽啦!
仲點會食野呀.....

佢俾小朋友飲奶真係好多,我姑仔個女三歲,佢都可以飲奶當正餐咁!

佢個女飲粥仔仲小過我個女......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁都話瘦呀.
洗唔洗肥到好似呀"欣兒"細個咁至叫唔肥呀
講真健康就得la,肥成咁要成日睇醫生好唔好呀.
早幾日有報導講呀,糖尿病已有年輕化la,係年輕到小朋友都有呀
你同佢地講係咪想咁呀,係既餐餐整豬油撈飯,比多d唔健康既野佢食就一定肥la.

珊瑚宮

畀面勳章

恕我唐突, 從你字裡行間你係唔係唔太識煮飯, 因為我有個朋友個情況同你差不多, 佢個小朋友又係唔鍾意食正餐, 搞到佢比同齡D小朋友瘦同埋矮, 後來有一次佢地來我屋企玩, 因時間關係我只係煮D簡單餸菜
1/ 大眼雞蕃茄薯仔湯
2/ 土尤蒸肉餅
3/ 薯仔炆雞翼
4/ 蝦仁炒蛋
5/ 菜心炒牛肉
我朋友個女個日用湯撈飯(差不多兩碗仔)同食左好多餸 .. 我朋友覺得很奇怪點解個女同平時唔同 ..佢平時都係煮差不多既野比個女食,但個女係唔係太食 .. 咁我問佢係點煮. 原來係如下:
肉餅只係用全瘦肉, 因為怕肥, 所以一點肥肉都唔落 .. 但係咁樣蒸出來D肉餅就好 "鞋", 所以小朋友咪唔鍾意食..
其實因為我朋友係唔鍾意亦無心機去研究點樣去煮而令到D食物好味 ..
所以我覺得你可以上一些烹飪堂去改進煮食技巧 ....
不喜勿插

子爵府

見到真係覺得係雞蛋裡挑骨頭~試問呢個世界上面邊度有媽咪想個子女瘦架?何況你個女都ok丫~起碼醫生都唔會叫要食多o的野丫~其實正常咪得囉~唔通痴肥好咩?

大宅

我同你一樣都係有99同太99
仲要一齊住..佢地又係成日話我個仔瘦
不過佢地冇乜特別方法話我知比佢食d乜會肥d
我mami果時都係叫我比粥仔佢食..
反而我太99同99就叫我唔好比tim
佢地話唔應該咁早食粥仔..應該一歲之後先比..
仲叫我一歲要同bb戒奶..
我開頭都好似你咁諗覺得好煩..但老公個姑姐有幫口話唔係個個bb都吸收..雖然講左但佢地都係一樣成日話我個仔奀
我咪引用返佢姑姐果句說話囉..講左好多次佢地先明白
原來真係個個bb唔同..因為我話佢地知我個仔仲食得多過老公姑姐對仔女..但都瘦過佢地..都冇辦法
我想知樓主你個bb依家一日食幾餐同食幾多
希望你睇開d唔好咁煩惱..d99係咁嫁喇..唔駛太理會佢地講d乜
如果唔係好易屈到病嫁

子爵府

好媽媽勳章

我都覺得老人家好"盲目"地認為小朋友唔夠肥
成日話小朋友好瘦
我一直都堅持話我唔鍾意小朋友肥
有無睇新聞, 調查顯示每四個香港小朋友, 有一個有痴肥傾向呀
細個時食大咗個胃, 到時節食同勁做運動減肥仲辛苦

原文章由 kellyly 於 08-11-16 12:25 發表
咁都話瘦呀.
洗唔洗肥到好似呀"欣兒"細個咁至叫唔肥呀
講真健康就得la,肥成咁要成日睇醫生好唔好呀.
早幾日有報導講呀,糖尿病已有年輕化la,係年輕到小朋友都有呀
你同佢地講係咪想咁呀,係既餐餐整豬油撈飯,比多d唔健 ...

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

老人家係咁架喇, 由佢啦, 覺得小朋友要"肥肥白白"先至係最好, 我個女一直都幾瘦下, 又細粒, 我聽我99成日EE哦哦左好多年喇, 聽下聽下就慣 個陣我都頂過佢架, 我話帶過阿女去見醫生, 醫生話每個小朋友都唔同, 最重要係"健康"

我媽咪最初都有話我架, 不過佢成日湊我個女, 知道阿女根本唔係咁食野, 又唔食得多, 見阿女無咩病痛, 佢都無再EE哦哦

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我個女宜家2歲都係得9-10KG JA WORmouth: mouth: mouth: mouth:

複式洋房

媽媽都想仔女好﹗
不過,如果只吃米糊,薯仔等等是不足夠的,你有加料的嘛?
我個囡1歲,在6個月煲粥是肉眼粥底,再加自己攪碎(豬,(9個月)牛、雞),再加攪碎 菜瓜(番茄、菠菜,菜心,節瓜等),一個星期要比半隻雞蛋強bb食,如果比薯仔,都要加菜同肉﹗因為要食菜同肉先有營養,咁餐同餐之間比唔同0既fresh果茸or麥包比bb﹗同埋真係最好日日煲or兩日煮一次﹗唔好成日食同1款野﹗
當然每個人都不可以比較的,只要bb是健康就可以啦﹗ 要加油呀﹗當媽媽的,是辛苦的呀﹗為左小朋友,要努力﹗希望你的小朋友愈來愈健康啦﹗

[ 本文章最後由 bebemui 於 08-11-16 20:41 編輯 ]
[

水晶宮

甘你同你老公系唔系瘦先???醫生都話小朋友肥瘦與否最主要都系睇遺傳...
少奶奶的身份,丫頭的命...

複式洋房

唔輕啦,我本身5呎7吋,兩個小朋友出世都唔夠3kg,小朋友健康就得,慢慢會好d嫁啦.

原文章由 k.k206 於 08-11-16 11:13 發表
因為我個b女太輕,出生3kgs但依家11個月大都係得7.2kgs,囡囡出生到依家都唔多食,milk又唔飲,粥,飯,麵都唔多食,睇過醫生醫生都話無辦法,咁我其實一直都俾米糊俾囡囡食,但太99就一路話我唔煲粥俾bb就話"bb無飯到肚,無飯 ...

大宅

3kg 都叫輕唔係呀....唔識唔好講啦

男爵府

11個月都有成16磅,ok啦!你唔好咁在意佢地講野啦,又唔駛佢地做,佢地實咁講架
我個99呢...唉...我個仔細個好似金魚咁唔識飽,同佢去飲完(太婆生日),阿仔由頭食到尾,佢仲要俾餅佢食喎,個時真係驚阿仔飽過頭架!!好彩宜家阿仔識睇我既尾頭眼額,我say no,阿仔唔會攞

子爵府

好媽媽勳章

係ar~
3kg都ok ar~
我細仔出世得2.61kg ja...
原文章由 Mrs.Fan 於 08-11-17 12:06 發表
3kg 都叫輕唔係呀....唔識唔好講啦

複式洋房

sorry我諗大家有d誤會,我話囡囡輕係依家11個月都只係得7.2kgs(16磅),而唔係出世時重3kgs太輕,因為睇番生長圖囡囡係最底線
囡囡一向食好小,依家一日milk量只有10-15安,一餐最多5安左右,加兩餐飯仔or Pasta(半碗only)or 麵包1片 加乳酪or Custard,再加小量生果如1/3隻蕉,blueberry(10-15粒),半條carrot,薯仔(1/3-半個)再加bb餅...etc.
但其實囡囡出世到依家11個月大只有係9個月時試過一餐可以食10安milk,佢通常一餐只食3-4安,無論一日6餐or3餐or2餐milk都係食得咁小 ,之前4個月打針醫生話佢輕所以已經叫我4個月開始可以喂佢米糊,到6個月打針又話佢輕叫我俾多dmilk俾佢,不過佢唔食,9個月再睇醫生醫生都有問點解佢食咁小milk,建議過cut佢食小d固體飲番多dmilk,不過囡囡唔肯飲milk,後來醫生先話咁無辦法,照俾佢食米糊喎,但醫生就講過米糊d營養均衡過粥,所以叫我俾米糊囡囡instead粥&飲小d水喎,因為飲飽水就更加唔飲milk喎.
不過依家囡囡唔鍾意食"希"既野所以要煲"杰"粥or飯仔orPasta,我係用什菜湯煲粥or飯仔再加薯蓉(香口d)俾囡囡食,有時再加菜蓉,or肉絲.anyway我已經好俾心機去煮,但係唔開心99成日話我懶or唔識煮囉,佢誤導左太99,搞到太99以為我一直只俾milk&生果個女食,直到囡囡差唔多9個月先有煲過粥俾囡囡食囉.

複式洋房

多謝你既提點,囡囡大過d我會試煮你講過嗰d餸菜俾佢試,希望到時佢會鍾意啦.

原文章由 小可愛11 於 08-11-16 13:12 發表
恕我唐突, 從你字裡行間你係唔係唔太識煮飯, 因為我有個朋友個情況同你差不多, 佢個小朋友又係唔鍾意食正餐, 搞到佢比同齡D小朋友瘦同埋矮, 後來有一次佢地來我屋企玩, 因時間關係我只係煮D簡單餸菜
1/ 大眼雞蕃茄薯 ...

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

試下魚湯or肉湯煲粥仔or飯仔.
好過只用菜湯ka.
而且多d煲淮山時實瘦肉湯佢飲(用埋黎煲粥or飯)
呢個係健睥開胃ka.

首頁

尾頁

跳至