在職全職

跳至
[全職媽媽] 70後中産ftm入來傾下  

首頁
45678...9

尾頁

大宅

Lili1113 發表於 18-3-24 23:24
有冇媽媽做左ftm後鈡意出去行下,放鬆下,我成日去買野,雖然都係買屋企野,但覺得買野係減壓,發覺d家用用 ...

係,D錢用得好快!

大宅

回覆樓主:

我唔係中產, 可以嗎?
New Year New Start Go

大宅

nghuen 發表於 18-4-6 01:10
我唔係中產, 可以嗎?

Sure!

大宅

回覆樓主:

做FTM,就黎年半仍在努力學煮餸。
有兩個女兒, 六歲+四歲

New Year New Start Go

大宅

nghuen 發表於 18-4-7 22:01
做FTM,就黎年半仍在努力學煮餸。
有兩個女兒, 六歲+四歲

努力啊!

別墅

回覆樓主

新加入!放產假開始(第二胎,哥哥三嵗)就無返工差不多一年。兩公婆都被例入"中產"之流,以前可以話無經濟壓力,自己樓,大至生仔、旅行、食飯、日常生活基本上洗錢唔太需要用腦。轉為ftm後暫時經濟0k,因為老公收入穩定、有投資,我自己亦有積蓄。
不過問題黎喇⋯⋯雖然有工人,唔太洗做家務。但我呢一年來發覺自己狀態唔太好,情緒唔穩定。雖然每日睇住兩個小朋友長大好開心,但打從心底覺得好生活好乏味。每次搵朋友、舊同事食完飯飲完茶,都好掛住返工d日子。好想返工,但又知小朋友好需要我,極之矛盾。而且自我形象唔好,又突然無安全感,好驚生活上有突如其來嘅事會要錢,覺得自己凖備唔夠。又好驚幾年後再返工會唔適應、脫節、唔識做野⋯⋯老公成日叫我做運動,揾細藝,但其實我好想揾part time, 不過我果行又唔容易。而且細果個先得一歲人仔,好驚自己返左pt就照顧得屋企唔好,到時兩頭唔到岸。

内心每日都好矛盾,唔可以話唔開心,但覺得好迷失好無方向感。或者ftm呢條路真係唔適合我,但既然開左個頭又好想再試下,重點係因為見到小朋友真係健康快樂咁長大,而且又黐我又乖。朋友話我貪心,針無兩頭利,就係因為我犧牲"自己",所以母愛話母愛偉大⋯⋯等等。

以上就係我一年ftm之感想,求同路人嘅正能量。

別墅

回覆樓主:

簡單黎講,以前返工做所謂事業型女性,經濟生活思想獨立係我嘅comfort zone....宜家離開左comfort zone, 每日為兒女家庭甚至工人、煮飯憂心,I feel so uncomfortable.......

大宅

lolojai 發表於 18-4-9 04:37
新加入!放產假開始(第二胎,哥哥三嵗)就無返工差不多一年。兩公婆都被例入"中產"之流,以前可以話無經 ...

你正正說出我的心聲!

大宅

lolojai 發表於 18-4-9 04:46
簡單黎講,以前返工做所謂事業型女性,經濟生活思想獨立係我嘅comfort zone....宜家離開左comfort zone, 每 ...

Same feeling here!
有興趣pm我入谷傾下。

男爵府

回覆 lolojai 的帖子

你說得很好,所以舊年做了10個月ftm之後,今年做返野。但後來我又諗返,我應該這段ftm 的曰子投入角色,而不是终日擔心這,擔心那。

別墅

Joyce_Choi 發表於 18-4-10 00:14
回覆 lolojai 的帖子

你說得很好,所以舊年做了10個月ftm之後,今年做返野。但後來我又諗返,我應該這段ft ...

我都會為ftm生活定個期限(我宜家諗住等阿細讀PN),然後叫自己盡量享受現在。畢竟能夠話做就做ftm係奢侈&幸福嘅,有好多媽媽為左家庭兒女生活為口奔馳。我每次都叫自己往好處諗,亦幸好老公好體量我嘅"犧牲",好支持我發展part time可能性,甚至鼓勵我做運動,從來無叫我要以囝囡行先。不過,夜欄人靜果時都係好唏噓咁⋯⋯可能真係唔適合成日留響屋企。

複式洋房

lolojai 發表於 18-4-9 04:37
新加入!放產假開始(第二胎,哥哥三嵗)就無返工差不多一年。兩公婆都被例入"中產"之流,以前可以話無經 ...

我剛做FTM一年,都好唔習慣,自我形象低落,又好容易擔心經濟,以前返工自己有收入,現在開支要就住來用。想返兼職,但好似會無時間睇BB,好似自己都唔知自己想點咁

禁止訪問

禁止訪問

珊瑚宮

ling818 發表於 18-4-12 22:38
我剛做FTM一年,都好唔習慣,自我形象低落,又好容易擔心經濟,以前返工自己有收入,現在開支要就住來用。 ...

當然不會,帶孩子很多姿多采的

珊瑚宮

baba_dan39 發表於 18-4-13 10:10
回覆 Happyhappylive 的帖子

ftm 10 年好幸福呢 ! 羨慕羨慕!

現12年了

禁止訪問

大宅

lolojai 發表於 18-4-10 09:07
我都會為ftm生活定個期限(我宜家諗住等阿細讀PN),然後叫自己盡量享受現在。畢竟能夠話做就做ftm係奢侈& ...

嘩,你講嘅感覺我很有共鳴啊!

大宅

baba_dan39 發表於 18-4-13 14:09
回覆 Happyhappylive 的帖子

那孩子大左, 有沒有想復出返工的意慾呢?

我都揾緊半職工作。

禁止訪問

首頁
45678...9

尾頁

跳至